Στη Μαγιόρκα το Πάσχα γενικά σηματοδοτεί την έναρξη των διακοπών. Αλλά φέτος μέχρι την άφιξη των “παρτόβιων” τουριστών, θα υπάρξει κενό. Θα κάθονται οι υπάλληλοι;Το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα των Καθολικών πέφτει τόσο νωρίς φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα στον ξενοδοχειακό κλάδο στη Μαγιόρκα. "Στα τέλη Μαρτίου ο κόσμος σκέφτεται ακόμα τα βουνά και το σκι και όχι την παραλία", λέει με ανησυχία ο Πέδρος Μαρίν, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων στην Πλάγια ντε Πάλμα. "Όπως και πέρυσι, η πληρότητα των ξενοδοχείων κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι 60-70%", λέει ο Μαρίν. Αυτό μεν είναι καλό, αλλά σημαίνει ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες βάζουν για τα καλά μπρος τη λειτουργία τους. Εκείνο που φοβάται πριν ξεκινήσει η σεζόν των κορυφαίων διακοπών είναι ότι θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο κενό. "Οι αριθμοί των κρατήσεων πέφτουν τις 15 ημέρες μετά το Πάσχα. Τότε το ποσοστό πληρότητας είναι μόνο 40 με 50%". Ποιο το βασικό πρόβλημα: Ότι από τη στιγμή που έχει προσληφθεί προσωπικό, δεν μπορεί απλά ένας ξενοδόχος να το σταματήσει, ανεξάρτητα από το πόσο χαμηλό είναι το ποσοστό πληρότητας.

Απεργίες, ουρές στα αεροδρόμια

Αλλά δεν είναι μόνο οι ξενοδόχοι που ανησυχούν αυτή τη στιγμή, υπάρχουν προβλήματα και για τους παραθεριστές. Μετά τις πρόσφατες απεργίες με καθυστερήσεις και ακυρώσεις στα γερμανικά αεροδρόμια, αυτή τη στιγμή υπάρχει κρίση στο αεροδρόμιο της Πάλμα. Δεν είναι σαφές τι πραγματικά συμβαίνει. Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, υπήρξε απροειδοποίητη στάση εργασίας από υπαλλήλους μιας εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο στις πύλες. Ο φορέας εκμετάλλευσης του αεροδρομίου δεν θέλησε να το επιβεβαιώσει επίσημα και η εταιρεία διέψευσε ακόμη και τα δημοσιεύματα. Ωστόσο, ένας υπάλληλος της εταιρείας ασφαλείας δήλωσε στην "Diario de Mallorca" ότι δεν συμφωνούσε με τις συνθήκες εργασίας. Γι' αυτό και εργάζονται "ιδιαίτερα ευσυνείδητα".

Βέβαια η ευσυνειδησία οδήγησε σε καθυστερήσεις. Οι επιβάτες μερικές φορές περίμεναν στην ουρά για μία ώρα στο σημείο ελέγχου ασφαλείας. Κάποιοι έχασαν τις πτήσεις τους.Η αεροπορική εταιρεία Ryanair στέλνει τώρα μέιλ στους παραθεριστές της Μαγιόρκας ζητώντας από τους επιβάτες να φτάνουν στο αεροδρόμιο τρεις ώρες πριν από την αναχώρηση και να πηγαίνουν αμέσως στο σημείο ελέγχου ασφαλείας. Δεν είναι σαφές αν θα υπάρξουν κι άλλες καθυστερήσεις τις επόμενες ημέρες. "Είναι ήδη ένας παράγοντας άγχους", λέει η Μπάρμπαρα, φοιτήτρια στην Κολωνία, η οποία περνάει μια εβδομάδα διακοπών στο νησί με τον φίλο της. "Ωστόσο, ταξιδεύω πολύ με τρένο στην πατρίδα μου και ως εκ τούτου είμαι συνηθισμένη στις απεργίες". Στη Μαγιόρκα κάνει ένα διάλειμμα από το βρώμικο μετρό και την τύρβη της μεγαλούπολης. Έψαξε για κατάλυμα στο μάλλον ήσυχο Mancor de la Vall στο κέντρο του νησιού.

"Μπορούμε να εξερευνήσουμε την ακτή με ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο ή να κάνουμε πεζοπορία στην ύπαιθρο". Ο φίλος της έκανε ήδη και μπάνιο στη θάλασσα. "Αλλά εξακολουθεί να κάνει πολύ κρύο για μένα", λέει. Η θερμοκρασία του νερού είναι αυτή τη στιγμή 16 βαθμοί. Τις διακοπές τους τις έκλεισαν μήνες πριν. "Κάποιοι φίλοι μας αποφάσισαν να έρθουν μαζί μας την τελευταία στιγμή, αλλά οι πτήσεις ήταν πολύ ακριβές γι' αυτούς", λέει. «Σε σύγκριση με πέρυσι, οι πτήσεις στο νησί για το Πάσχα είναι 27% λιγότερες και οι τιμές περίπου 50% ακριβότερες», λέει ο Πέδρος Μαρίν. "Κάποιες κοστίζουν 500 ευρώ αλέ ρετούρ", λέει η Γκερλίντε Βάινινγκερ, που έχει υπό την επίβλεψή της το εστιατόριο "Münchner Kindl" και τη ντισκοτέκ "MK Arena" στην Πλάγια. "Από τη Δευτέρα του Πάσχαοι τιμές των πτήσεων πέφτουν. Το ίδιο ισχύει και για τα ξενοδοχεία. Μετά τις γιορτές ορισμένα δίκλινα σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων διατίθενται με λιγότερο από 70 ευρώ" λέει.

«Μεθυσμένοι και μικροεγκληματικότητα»

Η σεζόν ανακάμπτει μόλις δύο εβδομάδες μετά την πτώση των κρατήσεων – και η Πλάγια εξελίσσεται και πάλι στη διαβόητη ζώνη των πάρτι. Το αργότερο μέχρι τα τέλη Απριλίου, όταν οι μεγάλες ντίσκο "Megapark" και "Bierkönig" γιορτάζουν την έναρξη της σεζόν, το πάρτι αρχίζει. Ο Πέδρος Μαρίν λέει ότι το 2023 ήταν φανταστικό από οικονομική άποψη. Αλλά όσον αφορά στις υπερβολές σε αλκοόλ και ναρκωτικά, ήταν επίσης μια καταστροφή. Η αστυνομία ανέφερε βίαιους καβγάδες, βιασμούς, ακόμη και ανθρωποκτονίες σχεδόν κάθε εβδομάδα κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου αιχμής. Συχνά εμπλέκονταν και Γερμανοί παραθεριστές.

Ο Μαρίν πιστεύει ακράδαντα ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν φέτος. Μετά τις περιφερειακές εκλογές και την αλλαγή κυβέρνησης στη μέση της περσινής σεζόν, υπάρχει τώρα η αίσθηση ότι οι αρχές εισακούουν τα αιτήματα για πρώτη φορά. "Το δημαρχείο της Πάλμα μάς έχει ήδη υποσχεθεί μεγαλύτερο αριθμό αστυνομικών για το Πάσχα". Η Γκερλίντε Βάινινγκερ είναι λίγο πιο επιφυλακτική. "Οι μεθυσμένοι δεν έχουν χρήματα ή ταυτότητα μαζί τους. Πώς υποτίθεται ότι θα τους χρεώσεις;" Αλλά η ιδιοκτήτρια συμφωνεί ότι κάτι πρέπει να γίνει. "Οι παραθεριστές στη Μαγιόρκα πρέπει να μπορούν να πηγαίνουν σπίτι τους το βράδυ χωρίς να τους σφίγγεται το στομάχι σε κάθε γωνιά του δρόμου. Υπάρχει έλλειψη αστυνομικών για τον έλεγχο της μικροεγκληματικότητας".

Ο Μαρίν πάντως είναι αισιόδοξος: "Η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέους κανόνες συμπεριφοράς με βάση τα αιτήματά μας. Πιστεύω ότι θα δούμε ήδη μέτρα αυτήν τη σεζόν". Ο δήμαρχος της Πάλμα, Χάιμε Μαρτίνες, παρουσίασε νέα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν κυρίως ποινές για παράνομα γκράφιτι, παραβάσεις που αφορούν στη χρήση ηλεκτρονικών σκούτερ και ούρηση σε δημόσιο χώρο. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο ότι η κατανάλωση αλκοόλ στον δρόμο μπορεί να τιμωρηθεί ως σοβαρό αδίκημα με πρόστιμο από 1500 έως 3000 ευρώ. "Στην περίπτωση των τουριστών καταγράφουμε τα προσωπικά δεδομένα, ώστε να μπορούμε να εισπράξουμε γρήγορα το πρόστιμο", λέει ο Μαρτίνες.

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ