Τα νέα… οικολογικά υπαίθρια ουρητήρια που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας έχουν γίνει το θέμα του καλοκαιριού. Οι νέες προσθήκες έχουν προκαλέσει πλήθος σκωπτικών και επικριτικών σχολίων.Είναι κατακόκκινο και τοποθετημένο σε απόλυτα ορατό, εκτεθειμένο σημείο στην όχθη της γραφικής νησίδας Σεν Λουί στο Σηκουάνα, στην καρδιά του τουριστικού Παρισιού. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της γαλλικής πρωτεύουσας ήθελαν να περιορίσουν το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης παράνομης ούρησης στους δημόσιους χώρους της πόλης και χωρίς να το θέλουν έδωσαν λαβή για πλήθος σκωπτικών σχολίων. Όποιος κάνει… την ανάγκη του στο συγκεκριμένο σημείο έχει πρώτης τάξεως θέα στις τουριστικές βάρκες που διασχίζουν τον Σηκουάνα, αλλά και στις ξαπλώστρες που έχουν τοποθετηθεί στην απέναντι όχθη.

«Αυτό είναι παντελής έλλειψη γούστου», σχολιάζει μια ιδιοκτήτρια εμπορικού καταστήματος στη συγκεκριμένη συνοικία, μιλώντας στην εφημερίδα Le Parisien. «Το Παρίσι γελοιοποιείται», τονίζει η ίδια. Η πρώην πρόεδρος του ισχυρού εργοδοτικού συνδέσμου Medef, Λοράνς Παριζό, έκανε λόγο στο twitter για τη «νέα ανοησία του Παρισιού». Ακόμη και οι έγκριτοι New York Times καταπιάστηκαν με το ζήτημα και την κατακραυγή που έχουν προκαλέσει τα νέα υπαίθρια ουρητήρια στη γαλλική κοινωνία.

Οι εφευρέτες του σκανδαλώδους ουρητηρίου, ένα start up από τη Νάντη, δηλώνουν ξαφνιασμένοι από τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα και επιρρίπτουν τις όποιες ευθύνες στις δημοτικές αρχές του Παρισιού. «Το πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίον έχουν τοποθετηθεί (τα ουρητήρια)», επισημαίνει ο σχεδιαστής τους Λοράν Λεμπό στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το Uritrottoir, όπως ονομάζεται ο νέος τύπος υπαίθριων ουρητηρίων στη γαλλική πρωτεύουσα, δεν σχεδιάστηκε για να στηθεί στις όχθες του Σηκουάνα, αλλά με το σκεπτικό να τοποθετηθεί διακριτικά σε γωνίες που βρίσκονται στους δημόσιους χώρους της πόλης, τονίζει ο Λοράν Λεμπό. Επομένως «είναι λογικό που υπάρχει αυτή η πολεμική», παρατηρεί ο ίδιος.

Ο σχεδιαστής υπεραμύνεται του προϊόντος του

Σε κάθε περίπτωση ο Λοράν Λεμπό διαφημίζει το προϊόν του και τον σκοπό που θέλει να επιτελέσει αυτό: Να αποτρέπει τους άνδρες να ουρούν ανεξέλεγκτα στις γωνίες των δρόμων του Παρισιού, ώστε να γίνει καθαρότερη η γαλλική πρωτεύουσα. Υλικά που μπορούν στη συνέχεια να κομποστοποιηθούν, απορροφούν τα ούρα και στο τέλος δημιουργείται ένα είδος φυσικού λιπάσματος.

Η επίμαχη συσκευή μπορεί μάλιστα να σημάνει συναγερμό μέσω διαδικτύου, εάν το εσωτερικό δοχείο πρέπει να αντικατασταθεί. Επίσης, σε αντίθεση με τις πάνω από 400 δημόσιες τουαλέτες στο Παρίσι, τα νέα ουρητήρια μπορούν να τοποθετηθούν με περισσότερη ακρίβεια έξω από περιοχές όπου γίνεται αυξημένη υπαίθρια κατανάλωση αλκοόλ.

Οι δημοτικές αρχές του Παρισιού έχουν τοποθετήσει αρχικά σε πιλοτική φάση τέσσερις Unitrottoirs. Κύριος στόχος των αντιδράσεων έγινε πάντως το επίμαχο ουρητήριο στις όχθες του Σηκουάνα.

Σεμπάστιαν Κουνιχκάιτ (dpa) / Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ