Επί χρόνια η Ούρσουλα Βανέτσκι ήταν από πλευράς εμφάνισης το alter ego της καγκελαρίου. Με την σταδιακή αποχώρηση της Μέρκελ χαμηλώνουν σιγά-σιγά τα φώτα και για την σωσία της. Ωστόσο δεν έχει κανένα πρόβλημα.Φορά τα ίδια παντελόνια και σακάκια, το ίδιο κολιέ από πέτρες, έχει το ίδιο χτένισμα και χρώμα μαλλιών και από την κίνησή της είναι αδύνατο να διακρίνεις ότι δεν πρόκειται για την καγκελάριο. Όταν η Ούρσουλα Βανέτσκι κυκλοφορεί με τη μαύρη λιμουζίνα και τους σωματοφύλακές της στους δρόμους του Βερολίνου, αισθάνεται πως είναι η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο. Στην πραγματικότητα είναι η σωσίας της. Εδώ και χρόνια έχει πλέον συνηθίσει σε αυτόν τον ρόλο. Και τώρα που η Μέρκελ αποχώρησε από το κόμμα και σε λίγα χρόνια και από την πολιτική τι θα κάνει η σωσίας της;

Όλα ξεκίνησαν από μια φορεσιά καρναβαλιού

«Χαίρομαι που θα επιστρέψει κάποια ηρεμία-για την κυρία Μέρκελ και για μένα» δηλώνει η Βανέτσκι. Μετά από 13 χρόνια στην καγκελαρία η σωσίας της έχει κουραστεί φυσικά και η συγκυρία με την αποχώρηση Μέρκελ από την κομματική ηγεσία έρχεται στην κατάλληλη στιγμή. «Εάν κυλήσουν όλα όπως τα φαντάζομαι, με το τέλος της θητείας της ως καγκελαρίου το 2021 θα πάρουμε μαζί σύνταξη» λέει η 61ενός χρονών Βανέτσκι.

Όλα ξεκίνησαν το 2005 με μια καρναβαλίστικη φορεσιά. Απέτυχε στην επιλογή και χωρίς δεύτερη σκέψη μπήκε στον ρόλο που λες ότι γεννήθηκε γι αυτόν. «Δεν έπρεπε να αλλάξω απολύτως τίποτα για να γίνω Μέρκελ, πως να μιλώ, πώς να στέκομαι, όλη μου η αύρα, όλα ίδια… το χτένισμα το έκλεψε η κυρία Μέρκελ από μένα και όχι το αντίστροφο» χαριτολογεί.

Μόνο η προφορά της προδίδει ότι κατάγεται από την Πολωνία. Και τότε ξεκίνησε η «μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής μου». Την έπεισαν να στείλει φωτογραφίες σε ένα πρακτορείο για σωσίες, το οποίο την καταχώρησε ως την πιο πειστική γερμανίδα σωσία της καγκελαρίου. Ο δρόμος είχε ανοίξει. Αίσθηση προκάλεσε το 2015 εμφάνιση της Βανέτσκι σε ένα βίντεο-κλιπ για λογαριασμό ενός περιοδικού για λεσβίες, το Straight. Έδειχνε τη σωσία της Μέρκελ καθισμένη στο κρεβάτι και από πίσω της να την ακουμπά τρυφερά μια όμορφη ερωμένη της. «Πριν δεχθώ αυτόν τον ρόλο δίστασα πολύ, γιατί μου είναι σημαντικό να μη γελοιοποιώ την καγκελάριο, αλλά για μένα είχε μεγάλη σημασία να στείλω το μήνυμα ότι η ομοφυλοφιλία είναι κάτι το φυσιολογικό» παραδέχεται η Βανέτσκι.

«Χόρτασα από δημοσιότητα»

Η σωσίας της Μέρκελ δεν της μοιάζει μόνο αλλά και την θαυμάζει. «Για μένα είναι μεγάλη δημοκράτης που έχει κάνει πολλά για τη χώρα της, είμαι υπερήφανη που μοιάζω στην ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου». Είναι αλήθεια ότι αυτή η ομοιότητα της άνοιξε ένα κόσμο που μέχρι τότε της ήταν κρυμμένος. Και στο μέλλον τι θα κάνει; «Δεν λυπάμαι καθόλου που τα φώτα της δημοσιότητας θα σβήνουν μελλοντικά γιατί χόρτασα από τη δημοσιότητα, τις πολλές εμφανίσεις και τις υψηλές αξιώσεις εκείνων που με καλούν να μιμηθώ τη Μέρκελ». Από τότε που ξεκίνησε η προσφυγική κρίση ωστόσο και η καγκελάριος συγκέντρωσε πυρά άρχισα να νοιώθει φόβο. «Όλα έχουν γίνει πιο κουραστικά» παραδέχεται. «Ελπίζω να μειωθούν κάπως οι εμφανίσεις μου».

Το ίδιο χαλαρά αντιδρά και η καμπαρετίστρια Μαριάνε Σέτσλε, η σωσίας νούμερο δύο της Μέρκελ. Στην αρχή δεν είχε αντιληφθεί την ομοιότητα, στη συνέχεια συμπεριέλαβε στις εμφανίσεις της σκέτσα με την καγκελάριο με επιτυχία. Και τώρα που η Μέρκελ αποχαιρετά σιγά-σιγά την εξουσία; «Κανένα πρόβλημα».

Φλορετνίνε Ντάμε, Ρόλαντ Μπεμ (DPA)

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου