Μετά τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ολλανδία το κίνημα καταλήψεων και διαμαρτυρίας κατά του Ισραήλ και υπέρ των Παλαιστινίων μεταφέρεται και σε κορυφαία γερμανικά πανεπιστήμια.Καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων, ακτιβιστικές δράσεις, διαμαρτυρίες, συνθήματα κατά του Ισραήλ και υπέρ της Παλαιστίνης.Το «ρεύμα» που ξεκίνησε από αμερικανικά πανεπιστήμιακαι διαδόθηκε στη Σορβόννη στο Παρίσι αλλά και στο Άμστερνταμ έχει φτάσει και στα γερμανικά πανεπιστήμια.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στο ιστορικό πανεπιστήμιο Χούμπολτ και επεκτάθηκαν στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και τη Λειψία, την Κολωνία, και τη Βόννη. Σημειώθηκαν βίαιες αντιπαραθέσεις μεταξύ αστυνομικών και πολιτών, όπως στη Λειψία το βράδυ της Τρίτης, όπου οι αστυνομικές αρχές διέλυσαν κατάληψη με σκηνές στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου, έγιναν προσαγωγές σε βάρος 13 ατόμων αλλά και αυστηρές προειδοποιήσεις από την πλευρά των πρυτανικών αρχών και της τοπικής κυβέρνησης της Σαξονίας για μηδενική ανοχή στην αντισημιτική βία.

Αντίστοιχες ήταν οι εικόνες και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου αστυνομικοί ήρθαν αντιμέτωποι με περίπου 150 φοιτητές με παλαιστινιακά σύμβολα, των οποίων την κατάληψη διέλυσαν επίσης. Συνθήματα κατά του Ισραήλ, που είναι έτοιμο για την επίθεση στη Ράφα, ήχησαν και στις αυλές των Πανεπιστημίων της Βόννης και της Κολωνίας.

Καθηγητές στο πλευρό των φοιτητών

Με ανοιχτή επιστολή τους πάνω από 200 πανεπιστημιακοί καθηγητές υπερασπίστηκαν τις φοιτητικές διαμαρτυρίες υπεραμυνόμενοι την ελευθερία του συνέρχεσθαι. Στην επιστολή τους, η οποία προκαλεί αίσθηση, επισημαίνουν ότι αισθάνονται την υποχρέωση «να στηρίξουν τους φοιτητές τους αλλά και να τους προστατεύσουν από την αστυνομική βία».

Όπως επισημαίνουν θέλουν να υπερασπιστούν το δικαίωμα των φοιτητών για ειρηνική διαμαρτυρία και την ελευθερία της έκφρασης, θεμελιώδη δικαιώματα που θα πρέπει να προασπίζονται στο πανεπιστήμιο. Μάλιστα αναφέρουν ότι οι διαμαρτυρίες των φοιτητών θα πρέπει να γίνουν κατανοητές λαμβάνοντας υπόψιν τις ανακοινώσεις του Ισραήλ για επικείμενη επίθεση στη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας και την επαπειλούμενη επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Εκκλήσεις για αποφυγή αντισημιτικής βίας

Από την πλευρά του το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας επέκρινε τη διοίκηση του Ελεύθερου Πανεπιστημίου για «μη σαφή τοποθέτηση» απέναντι σε μια κατάληψη με «φανατικό» υπόβαθρο, κρούωντας εκ νέου των κώδωνα του κινδύνου για έξαρση της αντισημιτικής βίας.

«Τα πανεπιστήμια δεν είναι τόποι βίαιων και ανεξέλεγτων διαμαρτυριών, όπως αυτές που συνέβησαν πρόσφατα στο Χούμπολτ και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου», αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Πανεπιστημίων Λάμπερτ Κοχ.

Η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου και συγκεκριμένα η τοπική υπουργός Παιδείας Ίνα Τσυμπόρα από τους Σοσιαλδημοκράτες τόνισε ότι οι καταλήψεις στο Βερολίνο δεν είχαν ως σκοπό τον διάλογο αλλά τα επεισόδια. Και ο τοπικός υπ. Επιστημών της Σαξονίας Σεμπάστιαν Γκέμκοφ από τους Χριστιανοδημοκράτες ανέφερε σε δήλωσή του ότι τα πανεπιστήμια της Σαξονίας δεν αποτελούν χώρους για αντισημιτικές και αντιησραηλινές διαμαρτυρίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ