Μία εβδομάδα μετά την καταστροφή στο πύργο Grenfell, χιλιάδες ένοικοι σε πολυκατοικίες του Κάμντεν ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω κινδύνου πυρκαγιάς. Σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης.Συναγερμός έχει σημάνει, οπως φαίνεται, στις τοπικές αρχές του Λονδίνου, μετά την πυρκαγιά στον Πύργο Grenfell στο Κένσινγκτον. Στόχος τους είναι να ελεγχθούν όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην ανακαίνιση κτιρίων, τα οποία στεγάζουν ενοίκους του Δήμου. Αργά το βράδυ της Παρασκευής οι δημοτικές αρχές στο Swiss Cottage, στο βορειοδυτικό Λονδίνο, προχώρησαν στην εκκένωση τεσσάρων πύργων που περιλαμβάνουν συνολικά 700 δημοτικά διαμερίσματα. Οι κάτοικοι τους μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία και σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες αντικατάστασης των εξωτερικών μονωτικών πάνελς από την εταιρία Rydon, την ίδια που είχε αναλάβει και την ανακαίνιση στο Grenfell.

Η δημοτική Αρχή του Κέμντεν, όπου βρίσκεται το Swiss Cottageμ ανήκει στους Εργατικούς. Εκ των πραγμάτων, αυτό ακυρώνει την πολιτική διάσταση του θέματος που επιχείρησε να εκμεταλλευθεί ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Οι ανακαινίσεις και η χρήση των ίδιων υλικών είχαν ξεκινήσει επι κυβερνήσεων των Εργατικών , δόθηκε μάλιστα προτεραιότητα σε δημοτικές κατοικίες που ανήκουν σε δικούς τους Δήμους. Η εκκένωση των τεσσάρων Πυργων, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από πλευράς των ενοίκων, εκατό εκ των οποίων αρνούνται να μετακινηθούν. Λένε πως δεν υπάρχει πρόβλημα και πως δεν είναι δυνατόν να μείνουν άστεγοι για έξη εβδομάδες που θα διαρκέσουν οι εργασίες.

Αντίστοιχος κίνδυνος και σε άλλες πόλεις;

Η τραγωδία του Grenfell έχει προκαλέσει πανικό στις δημοτικές αρχές του Λονδίνου άλλων μεγάλων πόλεων. Ιδιαίτερα στο Μάντσεστερ και στο Μπέρμιγχαμ υπάρχουν πολλοί αντίστοιχοι Πύργοι. Εν τω μεταξύ ειδικοί ερευνητές, απεφάνθησαν ότι η πυρκαγια στο Grenfell, προκλήθηκε από ελαττωματικό ψυγείο σε διαμέρισμα, στο οποίο διέμενε Αιθίοπας μετανάστης. Ο ένοικος του διαμερίσματος δεν προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά και εγκατέλειψε τον χώρο, αφήνοντας την εξώπορτα ανοιχτή. Η Σκότλαντ Γυαρντ, ανακοινωσε ότι μετά το πέρας της έρευνας θα αποδοθούν κατηγορίες σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ