Του Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα.

Μια πολύ όμορφη νέα εικόνα, η επονομαζόμενη στην Ορθόδοξη Παράδοση Κτητορική Εικόνα, ιστορήθηκε ειδικά για τον Ιερό Ναό Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής στο Harrow του ΒΔ Λονδίνου. Είναι η βυζαντινή εικόνα που απεικονίζει τους δύο Προστάτες Αγίους του Ιερού Ναού, κι επίσης τον ίδιο τον Ναό, τον οποίο κρατούν δύο εξαιρετικής ωραιότητας άγγελοι. Η Εικόνα φέρει την εξής επιγραφή: «Άγιοι του Θεού Παντελεήμων και Παρασκευή, πρεσβεύσατε υπέρ πνευματικής προόδου και σωτηρίας του πληρώματος της θεοφιλούς Κοινότητος ημών»!

Την εικόνα ιστόρησε ο εξαίρετος Αγιογράφος κ. Θεόδωρος Βογδάνος εκ Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος ο Αγιογράφος έφερε και παρουσίασε την εικόνα του στο εκκλησίασμα την Κυριακή 7η Ιουλίου τ.έ., αναφέροντας -μεταξύ άλλων- και τα εξής λόγια:

«Σας απευθύνω τον προσωπικό μου χαιρετισμό, αλλά μεταφέρω και χαιρετισμούς από την μητέρα πατρίδα Ελλάδα προς όλους σας.

Aρχικά, θα μου επιτρέψετε να συστηθώ στο αξιότιμο εκκλησίασμα αυτής της ενορίας, που έχω την χαρά και την τιμή να επισκέπτομαι για πρώτη φορά. Ονομάζομαι Βογδάνος Θεόδωρος, εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος, και κατ’ επάγγελμα αγιογράφος. Ένα «επάγγελμα» (εντός ή εκτός εισαγωγικών), αν έτσι μπορεί να αποκαλεστεί η μορφή της Τέχνης που υπηρετώ, που σίγουρα απαιτεί βασικά θεολογική κατάρτιση, επισταμένη μελέτη , σταθερή αφοσίωση, αστείρευτη αγάπη και ατέλειωτες ώρες δουλειάς.

Ο δρόμος -στην συγκεκριμένη τέχνη -είναι μακρύς, και οι δυσκολίες πολλές, αλλά το ταξίδι στον ιερό και υπερβαlondon1τικό τούτο χώρο είναι γεμάτο πνευματικές και δημιουργικές ανατάσεις. Φωτεινό παράδειγμα στη ζωή του αγιογράφου επιβάλλεται να είναι ο βίος και οι μορφές των αγίων, που πάντα θα τον καθοδηγούν στο να διαμορφώσει θεολογική γραφή και τον κατάλληλο χρωστήρα, ώστε να δημιουργεί στον πιστό το θρησκευτικό συναίσθημα, την κατάνυξη και την πνευματική εξύψωση.

Θα τον καθιστούν ταυτόχρονα και κοινωνό και ιερουργό του θείου και θα τον χρίζουν με την χάρη να ιστορεί με πίστη και ταπεινότητα την αγιοσύνη τους. Έτσι και η ταπεινότητα μου έχοντας αναπτύξει, με την πάροδο του χρόνου, τα απαιτούμενα τεχνικά εφόδια, την εξειδικευμένη κατάρτιση, και τα απαραίτητα εκείνα κριτήρια που ενισχύουν και διαμορφώνουν την υπόσταση μου στην τέχνη της αγιογραφίας, θέλω να πιστεύω ότι έχω καταφέρει τον αρχικό μου στόχο που πάντα υπήρξε ο γνώμονας μου σε κάθε μου έργο και κάθε ανάθεση εργασίας: Να ανταποκριθώ με ευθύνη και αξιοπρέπεια στον ιερό αυτόν χώρο. Και θέλω να πιστεύω ότι το έχω καταφέρει. Ιστορώντας με πλήθος εικόνων, ιερούς ναούς και ναΐσκους, επί 23 έτη, κατέχοντας πλέον την απαραίτητη γνώση, και έχοντας κατά νου το χρέος να παραμείνω θεματοφύλακας αλλά και δημιουργικός συνεχιστής, της μακραίωνης παράδοσης, που ονομάζεται ορθόδοξη αγιογραφία.

Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη προς τον Θεό για το γεγονός ότι μου επέτρεψε δια της αγιογραφικής χάριτος να μπορώ να υπάρχω, να κινούμαι και να ζω, μέσα στον οίκο Του ΔΟΞΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, προς όλους συνολικά, τους απανταχού συνδρομητές του έργου της ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΣΗΣ των ιερών ναών, αφανείς ή εμφανείς, μικρούς ή μεγάλους, δηλώνοντας ότι με την οικονομική τους ενίσχυση καθιστούν εαυτούς υποστηρικτές και συμπαραστάτες στην ολοκλήρωση του έργου μας και με αυτόν τον τρόπο ως άλλοι Μαικήνες της Τέχνης, διαιωνίζουν την μια και μοναδική, ΕΛΛΗΝΙΚΗ, αγιογραφική παράδοση, που αποτελεί συνέχεια της βυζαντινής αγιογραφίας. Αν δεν υπήρχαν αυτοί, δεν ξέρω πως διαφορετικά θα πραγματοποιούνταν όλα αυτά τα ΜΕΓΑΛΑ έργα με τα οποία οι αγιογράφοι κοσμούν τους ναούς.

Για να φτάσουμε, όμως, στην ολοκλήρωση ενός έργου χρειάζονται πολλά πράγματα. Παραθέτω τα σημαντικότερα: να παρουσιαστεί ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, να υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων και βέβαια να έχεις εκείνους που θα σε πιστέψουν και θα σε στηρίξουν έτσι ώστε να παρουσιαστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα δυο πρώτα είναι πράγματι δύσκολα. Το τρίτο όμως είναι ακόμη δυσκολότερο!

Και για να σε πιστέψουν κάποιοι, πρέπει πρώτα να τους γνωστοποιηθεί το έργο σου. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, το διαδίκτυο δηλαδή, μέσα από ένα χώρο, όπου τα πράγματα είναι πιο γρήγορα και άμεσα, ήρθαμε σε επικοινωνία με τον πατέρα Αναστάσιο, ο οποίος μου εξέφρασε την επιθυμία του για την δημιουργία μιας πρωτότυπης εικόνας, όπου με την δική του καθοδήγηση δημιουργήθηκε ένα προσχέδιο προσωπικής μου έμπνευσης: Η εικόνα των Αγίων Παντελεήμονος και Παρασκευής.

Έτσι λοιπόν, αφού αποφασίσαμε για την δημιουργία της εικόνας, σε πολύ μικρό διάστημα, εμφανίστηκε ενδιαφέρον από κάποιον ανώνυμο δωρητή, για την εξ ολόκληρου κάλυψη του κόστους της.

Η εικόνα ιστορήθηκε στο εργαστήριο μας στη Θεσσαλονίκη της Ελλάδας μας και μεταφέρθηκε από εκεί, εδώ στο Λονδίνο. Στο σπίτι της.

Και να που σήμερα, εδώ μπροστά σας, έχετε πλέον το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς. Την ιδιαίτερη αυτή εικόνα των Αγίων Παντελεήμονος και Παρασκευής. Είναι δική σας. Είναι οι Άγιοι προστάτες σας.

Είθε οι Άγιοι να σας προστατεύουν και να σας παραδειγματίζουν με τον ενάρετο και μαρτυρικό τους βίο και να ευλογούν όλους με υπομονή, αλληλεγγύη, και αγάπη»!

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παντελής Δημοσθένους και οι συνεπίτροποί του αποκάλυψαν την εικόνα και την έδειξαν στο εκκλησίασμα, το οποίο έσπευσε να την προσκυνήσει με συγκίνηση και βαθιά ευλάβεια.

          

Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, και της προσκύνησης της νέας Κτητορικής Εικόνας, πραγματοποιήθηκε Επιχοργημένη Πεζοπορία 3 μιλίων. Αυτή οργανώθηκε μέσα στο πλαίσιο της ερανικής εκστρατείας, με σκοπό την αποπληρωμή του χρέους από την εκ θεμελίων ανέγερση του νέου βυζαντινού Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος και Αγίας Παρασκευής.

Την Πεζοπορία αυτή οργάνωσε η κα. Μαίρη Νικολάου, με την οικογένειά της και συνεργάτιδές της, την κα. Άννα Αναστάση και άλλες κυρίες, όπως επίσης και με την υποστήριξη της Σχολικής Επιτροπής Αγ. Παντελεήμονος και των λοιπών Κοινοτικών Επιτροπών. Σε όλα τα άτομα και τις ομάδες που οργάνωσαν την Πεζοπορία η Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος οφείλει θερμότατες ευχαριστίες.

Έλαβαν μέρος 40 περιπατητές. Μεταξύ αυτών ήταν πολλά παιδιά του Ελληνικού Κολεγίου Αγίου Παντελεήμονος. Επικεφαλής της Πεζοπορίας ήταν ο Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητας, Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας.

Όλοι οι περιπατητές τερμάτησαν την Πεζοπορία στο Κοινοτικό Κέντρο. Εκεί τους περίμεναν πλούσια κεράσματα, τα οποία είχαν ετοιμάσει οι οργανώτριες Κυρίες. Κατόπιν, ο π. Αναστάσιος ευχαρίστησε εγκάρδια όσους και όσες έλαβαν μέρος στην Πεζοπορία.

Ύστερα άρχισαν να προσφέρονται τα χρήματα των επιχορηγήσεων. Το μέχρι στιγμής συλλεγέν ποσόν ανέρχεται στις £4536, εκ των οποίων οι £2660 είναι οι επιχορηγήσεις που συνέλεξε ο π. Αναστάσιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος ήταν η 8η συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η Επιχορηγημένη Πεζοπορία. Το συνολικό ποσό που έχει μέχρι σήμερα συλλεγεί είναι £61.825, ενώ το συνολικό ποσό επιχορηγήσεων του π. Αναστασίου σ’ αυτά τα οκτώ χρόνια είναι £20.630.

Η Επιχορηγημένη Πεζοπορία οργανώθηκε από την αρχή με σκοπό την οικονομική υποστήριξη του μεγάλου οικοδομικού οράματος της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος, το οποίο έλαβε ήδη σάρκα και οστά. Οι εμπνευσμένοι και πρωτοπόροι Άρχοντες της Κοινότητας, με την υλική και ηθική συμπαράσταση των μελών και φίλων της, προχώρησαν με αποφασιστικό βηματισμό και ολοκλήρωσαν -με τη βοήθεια του Αγίου Θεού και τις πρεσβείες των Προστατών Αγίων της Κοινότητας- το μεγαλόπνοο οικοδομικό πρόγραμμα.

Ο Έρανος για την αποπληρωμή του υψηλού χρέους βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Πολλοί προσέφεραν τον οβολό τους γενναιόδωρα και απλόχερα κι είμαστε γι’ αυτό ευγνώμονες.

Όσοι ενδιαφέρονται να καταθέσουν την εισφορά τους και να συνδράμουν οικονομικά στην αποπληρωμή του χρέους είναι ευπρόσδεκτοι. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να γράψουν την επιταγή τους στο όνομα: “St. Panteleimon Greek Church” και να την αποστείλουν στην  διεύθυνση: St. Panteleimon Greek Orthodox Church, 660 Kenton Road, Harrow, Middx. HA3 9QN, London, England.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ