Μετά από 18 χρόνια η Άγκελα Μέρκελ αποχώρησε από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών. Τελευταία ομιλία της στο κομματικό συνέδριο στο Αμβούργο. Φαβορί για τη διαδοχή η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και ο Φρίντριχ Μέρτς. «Ήταν μεγάλη μου χαρά, ήταν μεγάλη μου τιμή», με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε την τελευταία της ομιλία στο αξίωμα της προέδρου μια εμφανώς συγκινημένη Άγκελα Μέρκελ. Όρθιοι οι σύνεδροι την χειροκροτούσαν επί δέκα λεπτά. Προηγουμένως η καγκελάριος είχε επισημάνει ότι με την αποχώρησή της από την προεδρία του κόμματος, θέλει να συμβάλει στη δρομολόγηση της αλλαγής στην ηγεσία του CDU και μελλοντικά στην αλλαγή στο αξίωμα της καγκελάριου. Ενώ υποστήριξε τις πολιτικές της επιλογές στο παρελθόν, τόνισε ότι στόχος του CDU πρέπει να είναι η ενότητα του κόμματος, η ενότητα στην Ευρώπη, η προσέγγιση ανάμεσα σε ηλικιωμένους και νέους ανατολικογερμανούς και δυτικογερμανούς, ισχυρούς και αδύναμους, ντόπιους και μετανάστες. Οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να παραμείνουν ένα κόμμα του κέντρου, δήλωσε η κ. Μέρκελ, δείχνοντας έμμεσα την προτίμηση της για την ΓΓ του κόμματος, Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ ως νέα πρόεδρο του κόμματος.

Αναφερόμενη στην εποχή όταν είχε αναλάβει την ηγεσία του κόμματος πριν 18 χρόνια, επανειλημμένα η Άγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι τότε το CDU ταλαιπωρούνταν από το σκάνδαλο για παράνομες χορηγίες προς το κόμμα. Η αναφορά θεωρήθηκε ως αιχμή κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τότε είχε εμπλακεί στο συγκεκριμένο σκάνδαλο και είχε αναγκασθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του κόμματος. Η καγκελάριος ενδεχομένως να ήθελε να εκφράσει με αυτό τον τρόπο τη δυσφορία της για τη δημόσια στήριξη που παρέχει ο κ. Σόιμπλε στον εκλεκτό του Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος είναι ένας από του υποψήφιους διαδόχους της.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας

Στις 14.45 ώρα Ελλάδας επρόκειτο να ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας. Σύμφωνα με το προεδρείο το συνεδρίου οι υποψήφιοι είναι η ΓΓ του κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, ο δικηγόρος και επιχειρηματίας Φρίντριχ Μερτς και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν στους συνέδρους επί 20 λεπτά. Κατόπιν οι σύνεδροι θα τους θέσουν ερωτήσεις. Για να εκλεγεί κάποιος νέος πρόεδρος του CDU θα πρέπει να ξεπεράσει το 50% των ψήφων. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, που είναι το πιθανότερο, τότε ακολουθεί άμεσα δεύτερη ψηφοφορία με τη συμμετοχή των δύο υποψηφίων που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερους ψήφους. Πιθανώς, ως τις 19.00 ίσως γνωρίζουμε ποια ή ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών. Τα φαβορί είναι η κ. Κράμπ-Καρενμπάουερ και ο Φριντριχ Μερτς.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Αμβούργο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ