Ποιος να το περίμενε ότι φέτος το περιώνυμο καρναβάλι Κολωνίας και περιχώρων θα γίνονταν διαδικτυακά λόγω πανδημίας. Πρόχειρη λύση δίνει και πάλι το διαδίκτυο. Και μινιατούρες αρμάτων.Όλα ήταν αλλιώς το καλοκαίρι του 2020. Το πρώτο κύμα πανδημίας είχε περάσει και στις ενώσεις καρναβαλιστών επικρατούσε αισιοδοξία. Τα σχέδια για το φετινό καρναβάλι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα ετοιμάστηκαν εγκαίρως και όλοι περίμεναν με αγωνία τις φετινές εκδηλώσεις. Από όλα αυτά δεν θα γίνει τίποτα. Το καρναβάλι στους δρόμους των πόλεων στη Ρηνανία μεταφέρεται στο σαλόνι, η τηλεόραση και το διαδίκτυο θα γίνει ο κύριος αγωγός μεταφοράς της καρναβαλιστής ατμόσφαιρας.
Παρέλαση με άρματα … μινιατούρα
Και για να ξεκινήσουμε από την τηλεόραση, σε πείσμα των καιρών η αγαπημένη εκπομπή «Το Μάιντς παραμένει Μάιντς», που μεταδίδεται σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης, δεν θα γίνει ζωντανά αλλά μαγνητοσκοπημένα χωρίς κοινό. Το μότο: «Παρά τον κορώνοϊό το πλοίο των καρναβαλιστών συνεχίζει να αρμενίζει όλο ελπίδα». Το ίδιο θα συμβεί και με άλλες αγαπημένες εκπομπές από την Κολωνία. Σε ότι αφορά τις παρελάσεις με άρματα καρναβαλιστών για δεύτερη φορά στη μεταπολεμική ιστορία δεν θα γίνουν. Αντ αυτού βρέθηκε μια εναλλακτική: Παρέλαση αρμάτων σε μινιατούρες σε συνεργασία του Καρνάβαλου Κολωνίας με τα μέλη του κουκλοθέατρου «Hänneschen», που με πολλή τέχνη και κόπο έφτιαξαν απομιμήσεις αρμάτων κι άλλων οχημάτων σε λιλιπούτειες διαστάσεις. Η Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία WDR θα μεταδώσει την Καθαρά Δευτέρα την παρέλαση, που θα γίνει στην παλαιά πόλη, επίσης σε μικρογραφία. Στο Μπράουνσβιγκ θα γίνει ακριβώς το ίδιο. Στις 14 Φεβρουαρίου θα μεταδοθεί μέσω διαδικτύου ένα δεκαπεντάλεπτο φιλμ με αποσπάσματα από την παρέλαση. Η ελληνική τσικνοπέμπτη είναι αφιερωμένη στη Γερμανία στις γυναίκες, οι οποίες ντυμένες με καρναβαλιστικές στολές ξεφαντώνουν μέχρι τελικής πτώσης κόβοντας γραβάτες σε όσους τυχαίνει να φορούν στους δρόμους, δείγμα ότι έχουν αυτές το λέγειν. Αυτήν την ημέρα μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, δεν επικρατούν συνηθισμένες εργασιακές συνθήκες και δεν είναι έγκλημα μια μπυρίτσα Kölsch στο γραφείο.
Οι εργοδότες κάνουν τα στραβά μάτια, η ημέρα μάλιστα της περιφοράς του Καρνάβαλου είναι αργία. Όχι όμως φέτος. Η πόλη της Κολωνίας, προπύργιο Καρναβαλιού, κήρυξε την ημέρα ως εργάσιμη και για να μην υπάρξει συνωστισμός σε ορισμένα σημεία στους δρόμους απαγόρευσε την κατανάλωση αλκοόλ. Αλλά και στο Ντίσελντορφ καταργήθηκε η παρέλαση, που παραδοσιακά μεταδίδει το πρώτο δημόσιο γερμανικό κανάλι ARD, χωρίς να αντικατασταθεί από άλλη εκδήλωση. Ήδη από τον Δεκέμβριο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Καρνάβαλου Ντίσελντορφ Στέφαν Κλάινερ είχε προειδοποιήσει ότι γιορτή με 900 μασκαρεμένους, ο ένας δίπλας στον άλλο, δεν πρόκειται να γίνει. Αλλά όποιος θέλει ντε και καλά να βγει από το σαλόνι του για να γιορτάσει, μπορεί να το κάνει: Στην Κολωνία, στη Βόννη και στο Μονχάιμ κοντά στο Ρήνο μεταξύ άλλων, θα γίνουν συναυλίες γνωστών συγκροτημάτων με μουσική καρναβαλιστική, όπου οι επισκέπτες μπορούν να τις παρακολουθούν μέσα από το αυτοκίνητο.
Απώλειες 1,5 δις ευρώ
Η κατάργηση των φετινών εκδηλώσεων εκτός από την ψυχολογική καταστροφή φέρνει και την οικονομική για τις ενώσεις καρναβαλιστών και όλο το σύστημα που στηρίζει την επιβίωσή του από τις εκδηλώσεις. Η συνολική ζημιά ανέρχεται στα 1,5 δις ευρώ για τη σεζόν 2020/2021 σε ολόκληρη τη Γερμανία, όπως υπολόγισε το Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας IW. Ιδιαίτερα οι ενώσεις χάνουν μια σημαντική πηγή εσόδων. Το λιανεμπόριο θα πρέπει να βάλει στις αποθήκες στολές, ενδυμασίες και αξεσουάρ που αγόρασε για φέτος χωρίς ούτε ένα ευρώ κέρδος. Τα ξενοδοχεία είναι ούτως ή άλλως κλειστά και θα συνεχίσουν να είναι, ενώ εστιατόρια, μπαρ και μπιραρίες θα αισθανθούν στο «πετσί» τους τις οικονομικές απώλειες. Και επειδή οι άνθρωποι θα μείνουν στο σπίτι τους, ο τομέας συγκοινωνιών θα χάσει εκατομμύρια. Μόνο η πόλη της Κολωνίας θα χάσει έσοδα της τάξης των 600 εκ. ευρώ από την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, εάν πιστέψουμε μελέτη της Συμβουλευτικής Εταιρείας Boston Consulting Group BCG. Που σημαίνει απώλεια ύψους 98%.
Όσο όμως κι αν είναι απογοητευτική η κατάσταση, για όσους αγαπούν και συμμετέχουν ενεργά στο καρναβάλι δεν υπάρχει εναλλακτική από το να εγκλιματιστούν. «Ιδιαίτερα στην κρίση το καρναβάλι για τους ανθρώπους είναι σημαντικό» υποστηρίζει ο Κρίστοφ Κούκελκορν, πρόεδρος της Εορταστικής Επιτροπής Κολωνίας παρουσιάζοντας μινιατούρα ενός καρναβαλίστικου άρματος. «Γιατί ακόμη και σε δύσκολους καιρούς η ζωή συνεχίζεται με κάποιον τρόπο, έτσι έγινε και τα πρώτα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Καρναβάλι ήταν μια σημαντική συνιστώσα».
Νίκολας Φίσερ
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου