Υπάρχει ανάγκη ανακούφισης των μεσαίων εισοδημάτων, υποστηρίζει η πλειοψηφία γερμανών οικονομολόγων που συμμετείχαν σε πάνελ του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου. Σόιμπλε: «Όχι ανάληψη νέων χρεών».Το 2017, η χρονιά με τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε βουλευτικό επίπεδο τον Σεπτέμβριο, ξεκίνησε με την επιβεβαίωση μιας υπόσχεσης που έδωσε ο θεματοφύλακας των δημοσίων οικονομικών στο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος του περασμένου Δεκεμβρίου: την φορολογική ανακούφιση των μικρομεσαίων κατά 15 δις ευρώ ετησίως από την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, εφόσον βεβαίως το κόμμα του γίνει και πάλι κυβέρνηση.

«Δεν είναι χαμηλά τα φορολογικά βάρη»

Μια αναπάντεχη είδηση, όταν μάλιστα βγαίνει από το στόμα του συνήθως προσεκτικού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στην πορεία ωστόσο φαίνεται ότι ίσως να το μετάνιωσε. Σε συνέντευξη που παραχώρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε εφημερίδες του εκδοτικού συγκροτήματος Funke ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι τα «φορολογικά βάρη είναι χαμηλά». Την άποψη αυτή δεν συμμερίζεται όμως η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε πάνελ που διοργάνωσε το Ινστιτούτο IFO του Μονάχου σε συνεργασία με την Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Στη σφυγμομέτρηση συμμετείχαν 110 οικονομολόγοι και το αίτημα που προκύπτει είναι η ανάγκη ελάφρυνσης των νοικοκυριών με μεσαία εισοδήματα. Συγκεκριμένα, ποσοστό 60% από αυτούς θεωρεί γενικά την φορολογική επιβάρυνση ιδιαίτερα υψηλή, μόνο 1 στους 4 οικονομολόγους δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμισης. Ένας στους τρεις οικονομολόγους προτείνει μείωση φόρων από 20 μέχρι 30 δις ευρώ ετησίως για την ανακούφιση αυτών των νοικοκυριών και ένας στους τέσσερις από 10 έως 20 δις ευρώ.

«Όχι με ανάληψη νέων χρεών»

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων τάχθηκε επίσης υπέρ της εισαγωγής συστήματος που να «διορθώνει» την μείωση της αγοραστικής αξίας των χρημάτων λόγω πληθωρισμού. Με αυτόν τον τρόπο θα δινόταν τέλος στην υπαγωγή του μισθού σε υψηλότερη φορολογική κλίμακα χωρίς τιμαριθμική προσαρμογή. Αντίθετα, οι λιγότεροι δήλωσαν ότι θα μείωναν το ανώτατο όριο του φορολογικού συντελεστή που κυμαίνεται στο 42% στη Γερμανία, αλλά θα αύξαναν το ύψος του ετήσιου εισοδήματος επί του οποίου επιβάλλεται και το οποίο κυμαίνεται στα 54.000 ευρώ το χρόνο. Γενικότερα, οι οικονομολόγοι ζητούν να σταματήσει η υπερβολική επιβάρυνση των μεσαίων εισοδημάτων. Ένα 61% υποστήριξε ότι θα πρέπει να καταργηθεί εντελώς ο φόρος αλληλεγγύης που επιβλήθηκε το 1991 για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια οικονομικά βάρη από τη γερμανική ενοποίηση, είτε άμεσα (43%), είτε σταδιακά μέχρι το 2030 (18%).

«Μια φορολογική μεταρρύθμιση θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπό την οπτική γωνία της ανακούφισης των μεσαίων εισοδημάτων» δήλωσε ο Νίκλας Ποτράφκε, διευθυντής του Κέντρου Δημοσιονομικών και Πολιτικής Οικονομίας του IFO. «Θα πρέπει να συζητηθεί εάν και πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτή η μεταρρύθμιση». Επ΄αυτού ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι ενδεχόμενη μείωση της φορολογίας δεν θα γίνει μέσω ανάληψης νέων χρεών. «Η πολιτική του να μη δημιουργούμε νέα χρέη έχει αποδειχθεί σωστή, μας δίνει περιθώρια κινήσεων μελλοντικά» τόνισε.

IFO, Welt/Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ