Τότε όμως η γερμανική κυβέρνηση, ασθμαίνουσα και υπό πίεση, έσπευσε να κλείσει «τρύπες» από κρυφά ταμεία και να καταρτίσει την τελευταία στιγμή έναν πρόσθετο προϋπολογισμό για το 2023. Σε κάθε περίπτωση την Παρασκευή αναμένεται η τελική ψήφιση του δύσκολου προϋπολογισμού για το 2024 από την Μπούντεσταγκ και έπειτα από την Μπούντεσρατ, με περιστολή δαπανών ειδικά στο πεδίο των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων.
Μερτς: Να αναλάβουν ηγετικό ρόλο Γερμανία-Γαλλία
Όπως είθισται στην κοινοβουλευτική πρακτική η γενική συζήτηση για τον προϋπολογισμό ξεκίνησε με εισήγηση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος επέλεξε να υπογραμμίσει τη σχέση με τη Γαλλία και τον Εμμανουέλ Μακρόν,ο οποίος πριν από μία εβδομάδα εκφώνησε μια ιστορική ομιλία από το βήμα της Μπούντεσταγκ. Για τον αργηγό των Χριστιανοδημοκρατών επιτακτική και στρατηγικής σημασίας είναι η αναθεωρημένη γαλλογερμανική συνεργασία εντός της ΕΕ, με κοινή οικονομική και βιομηχανική πολιτική αλλά και κοινές πρωτοβουλίες στο πεδίο της άμυνας.
«Η Γερμανία πρέπει να υπερβεί τις αναπτυξιακές αδυναμίες της» ανέφερε ο Φρίντριχ Μερτς ως γενικό σχόλιο για την οικονομική εικόνα της χώρας, με τα φορολογικά εμπόδια, τον πληθωρισμό και την έλλειψη εργατικού δυναμικού να μπλοκάρουν την αναπτυξιακή δυναμική της. Θα πρέπει, όπως τόνισε, να γίνει διάκριση μεταξύ των εισφορών που πληρώνουν οι εργαζόμενοι μέσω κρατήσεων από το εισόδημά τους για έκτακτες καταστάσεις όπως η ανεργία και των κοινωνικών επιδομάτων που παρέχει το γερμανικό κράτος απευθείας από τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον Φρ. Μερτς η κοινωνική πολιτική της Γερμανίας χρήζει αναθεώρησης. «Κάποτε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ήταν το κόμμα των εργαζομένων», σχολίασε σκωπτικά, για να σημειώνει στη συνέχεια ότι πλέον είναι εγκλωβισμένο στις συνέπειες της επιδοματικής πολιτικής.
«Έχουμε σοβαρές, θεμελιώδεις διαφωνίες με την κυβέρνηση σε πολλά πεδία (…) Δεν σας ενδιαφέρει ουσιαστικά να συνεργαστούμε» ανέφερε απευθυνόμενος προς την τρικομματική κυβέρνηση και «γι' αυτό είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί» πχ. ως προς μια συνταγματική αναθεώρηση του κανόνα του χρεόφρενου. Για τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά οι προτεραιότητες του προϋπολογισμού με βάση τη συνολική διεθνοπολιτική εικόνα, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Έντονη ανησυχία εξέφρασε πάντως και για την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία ρίχνοντας τα βέλη του στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού αλλά και στην ίδια την Εναλλακτική για τη Γερμανία, η οποία μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για σχέδια μαζικών απελάσεων, βρέθηκε και σήμερα στο επίκεντρο σφοδρότατης κριτικής.
Σολτς: Διορθώσαμε όλα όσα είχαν μείνει πίσω
Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπεραμύνθηκε των επιλογών της συγκυβέρνησης και κορυφαίων υπουργών του, τονίζοντας ότι η νυν κυβέρνηση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κλήθηκε να διορθώσει όλα όσα είχαν μείνει πίσω στη Γερμανία». Μια έμμεση αλλά σαφής αναφορά στα πεπραγμένα των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης στα χρόνια της ηγεσίας Μέρκελ.
Έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κυρίως στον τομέα της εργασίας, στην πολιτική απασχόλησης, την αύξηση του κατώτατου μισθού και στα μέτρα για ελάφρυνση της μεσαίας τάξης. Υπογράμμισε επίσης τη στρατηγική σχέση με τη Γαλλία, μετά τα σύννεφα στις γαλλογερμανικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, δηλώνοντας ότι «συμφώνησε» με τον Γάλλο πρόεδρο για κοινό βηματισμό με φόντο τις διεθνείς εξελίξεις και τις αμερικανικές εκλογές. «Αν η κατάσταση στον κόσμο επιδεινωθεί, κάτι που θα μπορούσε ίσως να συμβεί πχ. μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ (σσ: μετά από μια πιθανή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ), τότε η ΕΕ θα πρέπει να γίνει ισχυρότερη».
Όσο για τη βαριά σκιά της ακροδεξιάς, τόνισε ότι όλοι οι δημοκράτες θα πρέπει να σταθούν απέναντί της ενωμένοι. Έκανε μάλιστα λόγο για «χρέος» όλων να ανακόψουν την ανοδική τάση της ακροδεξιάς στη Γερμανία, την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ. Όσο για τα ακροδεξιά σχέδια μαζικών απελάσεων που έφερε στο φως το δίκτυο Correctiv, o καγκελάριος ανέφερε ότι «παραπέμπουν στις σκοτεινότερες σελίδες της γερμανικής ιστορίας».
Όλοι εναντίον της Εναλλακτικής για τη Γερμανία
Σε θέση μάχης πάντως εμφανίστηκε και η επικεφαλής της Κ.Ο. της Εναλλακτικής για τη Γερμανία Αλίς Βάιντελ, η οποία επέλεξε να παρουσιάσει το κόμμα της ως τη μόνη πολιτική δύναμη που υπερασπίζεται τους αγρότες και τους δυσαρεστημένους πολίτες που βγαίνουν στον δρόμο. «Τα δύα τρίτα των πολιτών ζητούν να τελειώσει αυτή η κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η Γερμανία φλέγεται» τόνισε αναφερόμενη στις μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις και οι υπαίτιοι είναι η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση. Όσο για την οικονομική κατάσταση της χώρας θεωρεί την τρικομματική κυβέρνηση Σολτς ως τον «μεγαλύτερο κίνδυνο», χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό λιτότητας του 2024 «έκφραση ανικανότητας.
Νie wieder ist jetzt- Ποτέ ξανά, τώρα
Της γενικής συζήτησης για τον προϋπολογισμό προηγήθηκε μια συγκινητική τελετή στη Μνήμη των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, με δύο μεστές και ουσιαστικές ομιλίες της Εβραίας επιζήσασας του Ολοκαυτώματος Εύα Σεπέζι από την Ουγγαρία καθώς και του αθλητικογράφου Μαρσέλ Ράιφ, γιο επιζώντα της ναζιστικής φρίκης.
«Το ποτέ ξανά είναι τώρα» (Nie wieder ist jetzt) ήταν το ηχηρό μήνυμα της σημερινής ημέρας, με άπαντες να εκφράζουν έντονη ανησυχία για τη νέα έξαρση των αντισημιτικών κρουσμάτων στη Γερμανία, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλτην 7η Οκτωβρίου του 2023.