Εντείνονται οι πολιτικές εντάσεις στο Παρίσι με φόντο τις νέες μαζικές κινητοποιήσεις που προετοιμάζουν τα «κίτρινα γιλέκα» για το Σάββατο. Θα παραμείνει στη θέση του ο Φιλίπ;Στο γαλλικό Κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα πεντάωρη συζήτηση ανάμεσα στα κόμματα και τον πρωθυπουργό, με παρουσίαση του προγράμματος οικολογικού φόρου. Την προηγουμένη είχε αναγγελθεί το μορατόριουμ για τα καύσιμα, με εξάμηνη αναστολή.

Και ενώ δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί η συζήτηση βγήκε εσπευσμένα από την προεδρία, ανακοίνωση ακύρωσης του μορατόριουμ. Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός δεν ήταν ενήμερος, παρ’ ότι στην αρχή της ομιλίας του είχε αφήσει ανοιχτή την πιθανότητα ακύρωσης, βάσει όμως συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

«Ο πρόεδρος άδειασε τον πρωθυπουργό του» είναι το βασικό σχόλιο σήμερα και το ερώτημα που τίθεται είναι, ποιες οι σχέσεις των δυο και κατά πόσο ο Φιλίπ μπορεί να παραμείνει στη θέση του;

Και νέες τριβές

Η δεύτερη κακοφωνία αφορά τον ISF, τον φόρο «αλληλεγγύης επί του πλούτου» που κατάργησε ο Μακρόν με την ελπίδα ότι η Γαλλία θα γίνει ελκυστικότερη για επενδύσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό άφησε με δήλωσή του ανοιχτό το ενδεχόμενο, «επαναφοράς του φόρου, εάν το 2019 τα αποτελέσματα των επενδύσεων δεν είναι ικανοποιητικά».

«Δεν θα ξηλώσουμε τίποτα απ’ ότι φτιάξαμε μέσα στους 18 μήνες», έσπευσε εκ νέου να δηλώσει ο Μακρόν. Επανέφερε έτσι στην τάξη τον εκπρόσωπο, αλλά δημιούργησε όμως νέα σύγχυση για το θέμα που έχει μετατραπεί σε βασική απαίτηση των κίτρινων γιλέκων, που ετοιμάζονται πυρετωδώς για νέα διαμαρτυρία το Σάββατο.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ