Τα χαρτοφυλάκια των νέων Επιτρόπων ανακοίνωσε την Τρίτη στις Βρυξέλλες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θέση αντιπροέδρου στον Μαργαρίτη Σχοινά, στον τομέα της Υγείας η Στέλλα Κυριακίδου από την Κύπρο.Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο για την "προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής", που περιλαμβάνει αρμοδιότητες σε ζητήματα ασφάλειας, μετανάστευσης, εργασίας και εκπαίδευσης. Παράλληλα θα είναι ένας από τους συνολικά οκτώ αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι ο πρώτος Έλληνας που αναλαμβάνει τόσο σημαντικό αξίωμα. Σήμερα ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι εκπρόσωπος του απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ενώ έχει διατελέσει και ευρωβουλευτής. Τον τομέα της Υγείας αναλαμβάνει η Στέλλα Κυριακίδου από την Κύπρο, βουλευτής και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ.

Κομβικό ρόλο στην Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επωμίζονται τρεις "εκτελεστικοί" αντιπρόεδροι: ο Ολλανδός σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς που αναλαμβάνει τον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και της πολιτικής για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η Δανέζα Μαγκρέτε Βεστάγκερ από την πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρων που θα είναι αρμόδια για την ψηφιακή οικονομία, καθώς και ο Λετονός χριστιανοδημοκράτης Βάλντις Ντομπρόφσκις με αρμοδιότητες οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV εκτιμά πάντως ότι, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα στην Επιτροπή Γιούνκερ, οι νέοι αντιπρόεδροι θα έχουν απλώς συντονιστικό ρόλο, χωρίς να παρεμβαίνουν απευθείας στο έργο των Επιτρόπων.

Εκκρεμεί η έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου

Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων αναλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, προερχόμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα της Κεντροαριστεράς. Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική θα είναι ο σοσιαλιστής Ζοζέπ Μπορέλ. Η Ίλβα Γιόχανσον από τη Σουηδία επωμίζεται την Εσωτερική Πολιτική, ενώ ο σημερινός Επίτροπος για τη Διεύρυνση, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, θα μεταβεί στο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του προϋπολογισμού. Αξιοσημείωτη είναι και η τοποθέτηση του Ιρλανδού Φιλ Χόγκαν στην Εμπορική Πολιτική, καθώς η χώρα του αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα από το Brexit. Στη νέα Κομισιόν συμμετέχουν συνολικά 27 Επίτροποι, 14 άνδρες και 13 γυναίκες. Βρετανός Επίτροπος δεν προβλέπεται, καθώς η Μ.Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Όπως δήλωσε πάντως την Τρίτη στις Βρυξέλλες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε περίπτωση που δοθεί περαιτέρω παράταση για το Brexit, το Λονδίνο θα πρέπει να συμμετάσχει και στη νέα Κομισιόν.

Κάθε υποψήφιος Επίτροπος θα περάσει από ακρόαση για το χαρτοφυλάκιό του στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου πρέπει να εγκρίνει την Κομισιόν στο σύνολό της. Αυτό σημαίνει ότι αν, για οποιονδήποτε λόγο, ένας υποψήφιος δεν γίνει αποδεκτός από τους ευρωβουλευτές, αυτό θα έχει συνέπειες για ολόκληρη την Επιτροπή. Ήδη πολλοί ευρωβουλευτές εκφράζουν ενδοιασμούς για μεμονωμένους υποψηφίους και ιδιαίτερα για τον Ούγγρο Λάσλο Τρότσανι, ο οποίος ως υπουργός Δικαιοσύνης είχε στηρίξει την αντι-φιλελεύθερη μεταρρύθμιση του Βίκτορ Όρμπαν, που προκάλεσε αντιπαραθέσεις με τις Βρυξέλλες. Στη νέα Κομισιόν καλείται να αναλάβει θέματα διεύρυνσης και καλής γειτονίας.

Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ