Στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ διαβουλεύονται από το πρωί για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τα μέτρα που ελήφθησαν κατά της πανδημίας.Η διαπραγμάτευση των Ευρωπαίων ηγετών για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, αλλά και το Tαμείο Aνάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία, δεν είναι κρίσιμη μόνο για τα περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ των δύο πακέτων, αλλά γιατί πολιτικά από την τελική εξέλιξη θα κριθεί και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τις δηλώσεις που έκαναν προσερχόμενοι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, αλλά και ηγέτες όπως η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Μακρόν, προκύπτει ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας στη σύνοδο που ξεκίνησε σήμερα το πρωί και θα ολοκληρωθεί πιθανότατα αύριο είναι αρκετές. Ωστόσο αρκετές είναι και οι πιθανότητες οι Ευρωπαίοι ηγέτες να χρειαστούν άλλη μια συνάντηση μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου να καταλήξουν. Το βέβαιο είναι πως όλοι αντιλαμβάνονται τον επείγοντα χαρακτήρα αυτής της διαπραγμάτευσης.

Οι αντιρρησίες

Επί της ουσίας το πρόβλημα προέρχεται κυρίως από την Ολλανδία, αλλά και άλλες τρεις χώρες του Βορρά, της Δανίας, της Σουηδίας και της Αυστρίας, οι οποίες προβάλλουν αντιρρήσεις για τις επιχορηγήσεις ύψους 500 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στις χώρες, των οποίων οι οικονομίες επλήγησαν περισσότερο από τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Θεωρούν ότι ο δανεισμός της ΕΕ και η διανομή του ποσού στα κράτη-μέλη μέσω επιχορηγήσεων είναι μια μορφή αμοιβαιοποίησης του δημόσιου χρέους.

Ωστόσο επειδή οι τέσσερις χώρες αντιλαμβάνονται ότι δύσκολα θα εμποδίσουν τις επιχορηγήσεις με δεδομένη την κατάσταση της οικονομίας σε ορισμένες χώρες του Νότου, επιχειρούν να περιορίσουν το ποσό. Επιπλέον βάζουν και θέμα δέσμευσης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όλες τις χώρες και ομόφωνων αποφάσεων για την έγκριση των εθνικών προγραμμάτων και των εκταμιεύσεων.

Αυτά είναι τα δύο βασικά ζητήματα, ωστόσο υπάρχουν και πολλά άλλα επίσης σημαντικά θέματα τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν για να υπάρξει συνολική συμφωνία.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ