Πιο συγκεκριμένα, το Sea Eye 4 διέσωσε, συνολικά 49 πρόσφυγες. Σύμφωνα όμως με τις ιταλικές αρχές μετά από τον εντοπισμό και την παροχή βοήθειας στους πρώτους 17 «απελπισμένους της θάλασσας», δεν κατευθύνθηκε αμέσως προς το λιμάνι της Ορτόνα, στην κεντρική Ιταλία αλλά προχώρησε σε δεύτερη διάσωση άλλων 42 ανθρώπων. Το δε πλοίο Mare go, όταν ολοκλήρωσε την επιχείρησή του, αποφάσισε να μεταβεί στο νησί της Λαμπεντούζα και όχι στο Τράπανι της Σικελίας, όπως είχε υποδείξει το υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης.
Σώστε … αλλά όχι πολύ
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους νέους κανόνες για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό που ισχύουν στην Ιταλία, οι ΜΚΟ μπορούν κάθε φορά να πραγματοποιούν μόνον μια επιχείρηση διάσωσης και αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της πρέπει να ειδοποιούν την αρμόδια ιταλική αρχή για να τους ανακοινώνεται σε πιο λιμάνι πρέπει να αποβιβάσουν άμεσα τους διασωθέντες.
Ο Ιταλός υπουργός Υποδομών και γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, μάλιστα, έχει εκφράσει επανειλημμένα την άποψη ότι μέρος των ανθρώπων που μεταφέρονται στην στεριά, στη συνέχεια θα έπρεπε να φιλοξενούνται από τις χώρες στις οποίες έχουν την έδρα τους οι διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Οι υπεύθυνοι των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται νότια της Σικελίας όμως τονίζουν ότι προέχει πάντα η διάσωση της ανθρώπινης ζωής και ότι είναι παράλογο, κατά την άποψή τους, να περιορίζεται τόσο αυστηρά το πεδίο δράσης τους. Πολλές φορές, δε, τα λιμάνια που τους υποδεικνύει η Ιταλία, βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από το σημείο στο οποίο επιχειρούν τα πλοία των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Απαιτούνται και τρεις ημέρες επιπλέον ταξίδι.
Η νέα αυτή διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού, οδήγησε πρόσφατα σε σειρά εντάσεων της κυβέρνησης Μελόνι με την Γαλλία και αναμένεται να είναι ένα από τα θέματα που η Ιταλίδα πρωθυπουργός θα συζητήσει την ερχόμενη Πέμπτη στη Ρώμη με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.