Δημοσκόπηση του ΑRD δείχνει ότι οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τρομοκρατικά φαινόμενα. Ο καθηγητής Αρ. Νάσεχι πιστεύει μάλιστα ότι η τρομοκρατία δεν αλλάζει, προς το παρόν, τη φυσιογνωμία των δυτικών κοινωνιών.Σχεδόν μια εβδομάδα μετά τη βομβιστική επίθεση στο Ντόρτμουντ κατά του πούλμαν της ποδοσφαιρικής ομάδας Borussia τα κύρια ερωτήματα σχετικά με τους δράστες και τα κίνητρά τους παραμένουν αναπάντητα. Παρά το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας οι γερμανοί πολίτες δείχνουν να αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία την τρομοκρατική απειλή. Στο βαρόμετρο της δημόσιας τηλεόρασης (ARD) το 82% των ερωτηθέντων απαντά ότι αισθάνονται ασφαλείς, ενώ μόλις το 17% πιστεύει το αντίθετο.

Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου Άρμιν Νάσεχι, μιλώντας στον ραδιοσταθμό DLF, δεν θεωρεί πάντως ότι η τρομοκρατία αντιμετωπίζεται πλέον από τη γερμανική κοινωνία όπως, για παράδειγμα, ο κίνδυνος ενός τροχαίου: «Οι πολίτες έχουν, κατά κάποιο τρόπο, συνηθίσει να ζουν με την τρομοκρατία, απλά επειδή συμβαίνουν περισσότερα σήμερα από ό,τι στο παρελθόν. Ακούγεται δυστυχώς περίεργο, αλλά βλέπουμε ότι οι ρόλοι στο σενάριο της τρομοκρατίας, αν μπορούμε να το αποκαλέσουμε έτσι, είναι λίγο πολύ ξεκάθαροι: αναζητούμε τους δράστες και προσπαθούμε να ορίσουμε τι είναι τρομοκρατία. Συνήθως ονομάζουμε τρομοκρατία ό,τι σχετίζεται με τον ισλαμισμό. Στην περίπτωση της επίθεσης κατά της Μπορούσια όμως δεν είμαστε σίγουροι. Και τι συμβαίνει για παράδειγμα με μια επίθεση εναντίον ενός προσφυγικού καταλύματος; Χαρακτηρίζεται και αυτό τρομοκρατία; Μέχρι στιγμής δεν διαπιστώνουμε κάτι τέτοιο».

«Η τρομοκρατία δεν συγκλονίζει τις κοινωνίες μας»

Ο κοινωνιολόγος Άρμιν Νάσεχι αναφέρθηκε και στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των τρομοκρατικών ενεργειών σε γερμανικό και ευρωπαϊκό επίπεδο: «Θεωρώ ότι η τρομοκρατία θα συνεχίσει να υπάρχει στην Ευρώπη. Πολλά εξαρτώνται ωστόσο από τις επιτυχίες των αρχών ασφαλείας. Αν υπάρξουν, τότε ανατρέπεται σε μεγάλο βαθμό η στρατηγική των τρομοκρατών. Εξετάζοντας ωστόσο τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως εκείνη στην Στοκχόλμη, βλέπουμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια συνολική στρατηγική που εκπονήθηκε και εφαρμόζεται με ένα συγκεκριμένο σύστημα. Γεγονός πάντως είναι ότι η τρομοκρατία δεν συγκλονίζει συθέμελα, δεν αλλάζει τη φυσιογνωμία των δυτικών κοινωνιών».

DLF / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ