Ο «Ολλανδός Τραμπ», φόβος και τρόμος των Βρυξελλών, έκανε την έκπληξη και ήρθε πρώτος. Θα χρειαστεί όμως εταίρους για να κυβερνήσει, αν κυβερνήσει.Ούτε και ο ίδιος ο Γκερτ Βίλντερς δεν μπορούσε να το πιστέψει. Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδίατο κόμμα του, το ακροδεξιό εθνολαϊκιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) ήρθε πρώτο με 35 έδρες, σύμφωνα με τις τελευταίες καταμετρήσεις. Ο Βίλντερς, ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του Ισλάμ, ένας σκληροπυρηνικός εθνικιστής που θέλει να βγάλει τη χώρα του από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ένα ξενοφοβικός που θέλει να εξαφανίσει τους πρόσφυγες από την Ολλανδία και να μειώσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο στο μηδέν, αποτελεί και την μεγάλη έκπληξη αυτής της εκλογικής μάχης και ίσως και των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη καθοδόν προς τις ευρωεκλογές.

«Τσουνάμι ασύλου»

Στις πρώτες δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έκανε λόγο για ένα τσουνάμι ασύλου και μετανάστευσης που θέλει να περιορίσει. «Τριάντα πέντε έδρες, το μεγαλύτερο κόμμα της Ολλανδίας, ο λαός μίλησε. Ο λαός είπε, έχουμε βαρεθεί όλο αυτό. Θα διασφαλίσουμε ότι ο ολλανδικός λαός θα είναι και πάλι στο νούμερο ένα. Οι Ολλανδοί ελπίζουν. Η ελπίδα είναι ότι οι άνθρωποι θα πάρουν πίσω τη χώρα τους. Θα διασφαλίσουμε ότι η Ολλανδία είναι και πάλι για τους Ολλανδούς. Θα περιορίσουμε το τσουνάμι ασύλου και τη μετανάστευση. Οι άνθρωποι θα έχουν και πάλι περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι τους αντί να ξοδεύονται εκατομμύρια για ανοησίες. Η Ολλανδία θα είναι και πάλι πιο ασφαλής. Η υγειονομική περίθαλψη θα είναι και πάλι σε τάξη. Και ποιο κόμμα είναι το καλύτερο για να το κάνει αυτό»;

Το εκλογικό αποτέλεσμα διαψεύδει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο τις δημοσκοπήσεις που έβλεπαν μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, του νεοπαγούς κόμματος Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) του Πίτερ Όμτζιγκτ και του αριστερού συνασπισμού Εργατικών και Πρασίνων (PvdA), υπό τον πρώηνΕπίτροπο Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος ήρθε δεύτερος με 25 έδρες καταφέρνοντας να αυξήσει τη δύναμή του κατά 8 έδρες. Μιλώντας στους οπαδούς του ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συνασπιστεί με ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι οι αιτούντες άσυλο είναι η πηγή όλης της μιζέριας.

«Πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί τι συνέβη απόψε»

« Όταν βλέπω αυτές τις εκλογές και κάποιες αντιδράσεις δεν νομίζω ότι πολλοί έχουν αντιληφθεί τι πραγματικά συνέβη απόψε. Αυτό θα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Θα βλέπουμε ολοένα και περισσότερο πόσο δύσκολο, πόσο σημαντικό, πόσο ουσιαστικό είναι το καθήκον μας να υπερασπιστούμε μια Ολλανδία χωρίς αποκλεισμούς. Την Ολλανδία όπου αγκαλιάζουμε τους πάντες, την Ολλανδία όπου δεν κοιτάμε ποια είναι η καταγωγή, η θρησκεία, το χρώμα του δέρματος. Εκπροσωπούμε την Ολλανδία και θα διασφαλίσουμε ότι όλο και περισσότεροι Ολλανδοί θα έρθουν στο πλευρό μας”.

Ο Γκερτ Βίλντερς έσπευσε να δηλώσει ότι θέλει να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, αλλά χρειάζεται κυβερνητικούς εταίρους, κάτι που φαίνεται δύσκολο καθώς κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν θέλει καταρχάς να συμμετάσχει. Η κουρδικής καταγωγής Ντιλάν Γιεζιγκόζ, από το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, ήρθε τρίτη και δεν έχει πρακτικά πιθανότητες να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ολλανδίας. Πάντως αυτοί που έσπευσαν να συγχαρούν τον Βίλντερς ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και η Μαρίν Λεπέν, από τον γαλλικό ακροδεξιό «Εθνικό Συναγερμό».

Πηγή: APTV, AFP, Reuters, DPA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ