Για δεύτερη σχολική χρονιά οι μαθητές της χώρας διδάσκονται υπό συνθήκες πολέμου. Το μάθημα γίνεται σε καταφύγια και σε υπόγεια μετρό. Το 40% των παιδιών κάνει και τηλεκπαίδευση.Δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει κανείς μια κανονική σχολική ημέρα με συναγερμό για βόμβες σε σχολεία του Κιέβου. Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές το σχολείο ξεκίνησε για τους μαθητές της Ουκρανίας, το δεύτερο ξεκίνημα σχολικής χρονιάς μετά την έναρξη του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας. Στο Κίεβο η αστυνομία έλεγξε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ευτυχώς δεν υπήρξαν εκτεταμένες εκκενώσεις, αλλά μάθημα κατ΄ουσία δεν έγινε. Χιλιάδες σχολεία, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, έχουν υποστεί ζημίες ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. ‘Έτσι πάνω από το 40% των παιδιών δεν θα μπορέσει να φοιτήσει σε σχολείο κανονικά, όπως τα παιδιά όλου του κόσμου, αλλά το μάθημα θα γίνεται σε υβριδική μορφή, δηλαδή με φυσική παρουσία και μέσω διαδικτύου λόγω έλλειψης καταφυγίων στα σχολεία και του κινδύνου αεροπορικών επιδρομών.
Μαθήματα σε δύο βάρδιες
Κανονικό μάθημα με πλήρες εβδομαδιαίο πρόγραμμα και συνεχή παρουσία στις τάξεις, μπορεί να γίνεται μόνο σε σχολεία με μεγάλα καταφύγια, όπου μπορούν να φιλοξενήσουν σε περίπτωση συναγερμού όλους τους μαθητές και το καθηγητικό προσωπικό. Στο Χάρκοβο, όπου οι σχολικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές,η σχολική χρονιά ξεκινά κανονικά αύριο για περίπου 1000 μαθητές από 19 σχολεία. Και εδώ το σύστημα θα είναι υβριδικό, δηλαδή και μάθημα στις τάξεις αλλά και τηλεκπαίδευση. Αλλά οι τάξεις δεν θα είναι στα σχολεία, αλλά σε πέντε υπόγειους σταθμούς του μετρό. Ο Βαλερί Σέπελ, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος εκπαίδευσης της πόλης, δείχνει στο τηλεοπτικό συνεργείο του Euronews τις κονκάρδες για τα παιδιά πάνω στα θρανία. “Όλοι εδώ έχουν μία κονκάρδα» λέει. «Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες στην κονκάρδα, αλλά δεν θα σας τις αποκαλύψω πλήρως για λόγους ασφαλείας».
Στους πέντε σταθμούς του μετρό φιλοξενούνται συνολικά 60 τάξεις, εκ των οποίων οι 23 είναι η πρώτη Δημοτικού, οι υπόλοιπες είναι από τη δευτέρα μέχρι την όγδοη. Η κάθε τάξη έχει ως 20 μαθητές. Τα μαθήματα διδάσκονται σε δύο βάρδιες, από τις 09.00 ως τις 12.00, και μετά τον καθαρισμό, από τις 13.00 ως τις 16.00. Η διάρκεια του κάθε μαθήματος είναι από 30 ως 45 λεπτά. Οι μικρότερες τάξεις διδάσκονται ανάγνωση, μαθηματικά και γραφή, και οι μεγαλύτερες ουκρανικά, μαθηματικά και ιστορία. Και όπως γίνεται αμέσως αντιληπτό τα παιδιά δεν θα βγαίνουν έξω, γιατί έξω δεν υπάρχει.
Ασφάλεια των παιδιών
“Είναι σαφές ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει στα παιδιά να τρέχουν τριγύρω, δεν υπάρχει πρόβλεψη» λέει ο Σέπελ. «Το μετρό δεν προοριζόταν για εκπαιδευτική διαδικασία. Αλλά στο πλαίσιο της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάθε ευκαιρία για να επιστρέψουμε στην κανονική εκπαίδευση”. Για τον εξαερισμό υπάρχει πρόβλεψη. Σε κάθε αίθουσα στο ταβάνι έχουν τοποθετηθεί μεγάλοι σωλήνες, ενώ υπάρχει και εγκατάσταση ειδικά για τη θέρμανση των χώρων. Δάσκαλοι, καθηγητές, ψυχολόγοι και γιατροί βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό των παιδιών. Στους μαθητές θα παρέχονται γεύματα και μεταφορά στο μετρό. Λεωφορεία θα τους παραλαμβάνουν από συγκεκριμένα σχολεία και θα τους μεταφέρουν στους σταθμούς του μετρό, ενώ θα δίνονται δωρεάν κουτιά φαγητού με μεσημεριανό γεύμα. Πρωταρχικό μέλημα η ασφάλεια των παιδιών.
«Το λεωφορείο θα συνοδεύεται από έναν δάσκαλο που θα μεταφέρει τα παιδιά στο σταθμό του μετρό» εξηγεί ο Ιχόρ Τερεκχόφ, δήμαρχος του Χαρκόβου. «Στη συνέχεια, μαζί με τα παιδιά, θα κατεβαίνει στις σχολικές αίθουσες. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των παιδιών». Σε άλλες σχολεία του Κιέβου Ουκρανοί στρατιώτες πήραν άδεια για να συνοδεύσουν τα παιδιά τους στο σχολείο την πρώτη ημέρα πριν ξεκινήσει το μάθημα, πριν το πρώτο κουδούνι. Η κανονικότητα θα αργήσει να επιστρέψει.
Πηγή: Euronews, OCHA, Welt