Το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών πέφτει λίγο μετά τις κρίσιμες γαλλικές εκλογές. Οι πολιτικές αναφορές θα είναι αναπόφευκτες. Στο διαγωγιστικό τμήμα και «Ο φόνος ενός ιερού ελαφιού» του Γιώργου Λάνθιμου.Μεγάλα ονόματα αλλά και εκπλήξεις φιγουράρουν στο πρόγραμμα του διαγωνιστικού τμήματος του εβδομηκοστού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη σε ειδική εκδήλωση στο Παρίσι. Ο Γιώργος Λάνθιμος επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι δεν συγκαταλέγεται τα τελευταία χρόνια άδικα στην «αφρόκρεμα» του σύγχρονου παγκόσμιου κινηματογράφου, διαγράφοντας τη δική του, ιδιαίτερη πορεία. Το 2015 άλλωστε είχε τιμηθεί πάλι στο Φεστιβάλ Καννών με το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για τον «Αστακό». Φέτος διαγωνίζεται με την ταινία «Ο φόνος ενός ιερού ελαφιού» (The Killing of a Sacred Deer), με πρωταγωνιστές τον Κόλιν Φάρελ – ο οποίος πρωταγωνιστούσε και στον «Αστακό»- και τη Νικόλ Κίντμαν. Η ενδιαφέρουσα σύμπτωση βέβαια είναι ότι φέτος το πρωταγωνιστικό δίδυμο Φάρελ-Κίντμαν παίζουν και στην ταινία εποχής «Τhe Beguiled» της Σοφίας Κόπολα, ένα ριμέικ της ταινίας «Ο προδότης» με τον Κλιντ Ίστγουντ, που επίσης διεκδικεί τον «Χρυσό Φοίνικα».

Στις Κάννες επιστρέφουν όμως κι άλλοι παλιοί γνώριμοι του Φεστιβάλ. Ο αμερικανός σκηνοθέτης Τοντ Χέινς μετά την αισθηματική ταινία «Kάρολ» καταφθάνει στην Κρουαζέτ με την ταινία «Wonderstruck», στην οποία πρωταγωνιστεί η Τζούλιαν Μουρ. Ο Φατίχ Ακίν συμμετέχει με την ταινία «Από το πουθενά» (Out of nowhere) με πρωταγωνίστρια την Ντάιαν Κρούγκερ, ενώ ο διάσημος αυστριακός σκηνοθέτης Μίκαελ Χάνεκε, που απέσπασε το 2009 τον Χρυσό Φοίνικα με τη «Λευκή Κορδέλα» παρουσιάζει φέτος το «Happy End». Από την πλευρά ο Μισέλ Χαζαναβίσιους, που το 2012 κέρδισε τρία Όσκαρ με την ταινία «The Artist» διαγωνίζεται με την ταινία «Redoubtable», ένα αφιέρωμα στον εμβληματικό γάλλο σκηνοθέτη του Νέου Κύματος Ζαν Λυκ Γκοντάρ.

«Οι Κάννες δεν μπορούν να αγνοήσουν την πολιτική»

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο το φετινό Φεστιβάλ Καννών. Ξεκινά δέκα μέρες μετά τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, την κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια στη Γαλλία. «Οι Κάννες δεν μπορούν να αγνοήσουν την πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Πιερ Λεσκούρ από το Παρίσι. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι Κάννες «θα δώσουν μια ανάσα», θα είναι μια ευκαιρία για λίγες μέρες «να μιλήσουμε για σινεμά». «Από τη στιγμή που έχουμε ήδη κάθε μέρα και μια νέα έκπληξη από τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν νομίζω ότι η Συρία ή η Βόρεα Κορέα να επισκιάσουν το φεστιβάλ», ανέφερε ο ίδιος σκωπτικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και το νέο ντοκιμαντέρ του Τιερί Φρεμώ με θέμα την κλιματική αλλαγή, τις αλήθειες και τα ψέματα πίσω από αυτό το θέμα. «Αn Inconvenient Sequel: Truth to Power» είναι ο τίτλος αυτού ντοκιμαντέρ, που στην ουσία αποτελεί συνέχεια του διάσημου ντοκιμαντέρ του Αλ Γκορ «Τhe incovenient Truth», με θέμα τα αίτια και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (2006). «Οι Κάννες δεν είναι ένα πολιτικό φεστιβάλ» ανέφερε από την πλευρά του ο γάλλος σκηνοθέτης Τιερί Φρεμό. «Οι σκηνοθέτες, οι σεναριογράφοι είναι που σκέφτονται πολιτικά».

Το εβδομηκοστό Φεστιβάλ Καννών θα διεξαχθεί από τις 17 μέχρι τις 28 Μαΐου, με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον βραβευμένο με Όσκαρ Ισπανό σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ.

DW / Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ