Αγώνα δρόμου για τη διάσωση εγκλωβισμένων δίνουν οι αρχές. «Να μείνετε στα σπίτια σας για να διευκολύνετε την κίνηση στους δρόμους» καλεί τους κατοίκους της πρωτεύουσας ο πρόεδρος της χώρας. Νεκροί και μαθητές.Ο Εγκέλαδος επέστρεψε μετά από ακριβώς 32 χρόνια στο Μεξικό. Αυτή τη φορά ήταν μεσημέρι. Ψηλά κτήρια «τσαλακώθηκαν», άνθρωποι καταπλακώθηκαν στα ερείπια, η πόλη του Μεξικού δίνει την εικόνα μιας παραλυμένης μητρόπολης. Η σεισμική δόνηση μεγέθους 7,1 της κλίμακας Ρίχτερ είχε επίκεντρο 130 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, όπως ανάφερε το Σεισμολογικό Ινστιτούτο της χώρας.

«Να μείνετε σπίτι σας»

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένα Νιέτο κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους. «Εάν οι κατοικίες είναι ασφαλείς, είναι βασικό οι άνθρωποι να μείνουν στα σπίτια τους για να αφήσουν ελεύθερους τους δρόμους για τα ασθενοφόρα και να διευκολύνουν το έργο των διασωστών», είπε νωρίτερα. Ο μεξικανός πρόεδρος συγκάλεσε εκτάκτως το εθνικό συμβούλιο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και με το ελικόπτερο πέταξε πάνω από την πόλη για να σχηματίσει εικόνα της καταστροφής. Στη συνέχεια έκανε δηλώσεις: «Έδωσα εντολή στα δημόσια νοσοκομεία να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες σε ολόκληρο τον πληθυσμό χωρίς διακρίσεις. Επίσης, έδωσα εντολή να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο εκτάκτων περιστατικών για την πόλη του Μεξικού που συμπεριλαμβάνει την ενεργοποίηση των ενόπλων δυνάμεων και του ναυτικού και σε συνεργασία με τις αρχές έδωσα εντολή να μεταφερθούν προβολείς, έτσι ώστε να συνεχιστεί και τη νύχτα το έργο διάσωσης εγκλωβισμένων ανθρώπων».

Οι χειρότερες υποψίες επιβεβαιώθηκαν. Στη συνοικία Κοάπα της πρωτεύουσας τουλάχιστον 20 μαθητές και δύο καθηγητές τους θάφτηκαν στα ερείπια του σχολείου Enrique Rébsamen. Το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο μεξικανός πρόεδρος μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό Televisa. Υπάρχουν και αγνοούμενοι στο ίδιο σχολείο, 30 παιδιά και 4 ενήλικες. Σε ένα κτήριο του ίδιου σχολείου φιλοξενείται και παιδικός σταθμός.

Νεκροί και αγνοούμενοι μαθητές

Διασώστες προσπαθούν ακόμη και με τα ίδια τους τα χέρια να ξεθάψουν επιζώντες. Οι στιγμές είναι τραγικές για τους συγγενείς των παιδιών. «Το μόνο που μας λένε οι αρχές είναι να πάμε στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες και στα νοσοκομεία για να ψάξουμε για τους συγγενείς μας» λέει ο Γιόναθαν Μεντόζα, που ψάχνει τον ανηψιό του. «Αλλά πήγαμε εκεί και δεν έχουν πληροφορίες για τους συγγενείς μας».

Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 226. Την είδηση επιβεβαιώσε ο υπουργός Εσωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Τσονγκ σε τηλεοπτική συνέντευξη ωστόσο ο απολογισμός είναι προσωρινός. Μόνο στην πόλη του Μεξικού έχουν καταρρεύσει 38 κτήρια, το αεροδρόμιο είναι κλειστό, πάνω από 3,8 εκ. πολίτες δεν έχουν ηλεκτρικό. Βίντεο που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο έδειχναν ανθρώπους να ψάχνουν για επιζώντες, να ουρλιάζουν, να κλαίνε. Λίγες μόνο ώρες νωρίτερα τιμούσαν τη μνήμη των 10.000 νεκρών του καταστροφικού σεισμού 32 χρόνια πριν.

Reuters / dpa / afp / Ειρήνη Αναστασοπούλου