Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ υπέβαλε την παραίτησή του εγγράφως ωστόσο ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δεν την έκανε δεκτή. Ο Κολόμπ θέλει να στρέψει το βλέμμα του και πάλι στο δήμο της Λυόν.Το γυαλί είχε για τα καλά ραγίσει μετά τους καλοκαιρινούς μήνες στη σχέση του Εμμανουέλ Μακρόν με τον Ζεράρ Κολόμπ που εθεωρείτο στενός συνεργάτης του προέδρου. Μια σειρά περιστατικών και δηλώσεων κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου καλλιέργησαν την αίσθηση του ρήγματος που προφανώς οδήγησε στην παραίτησή.

Σύμφωνα όμως με το Σύνταγμα, ο πρόεδρος έχει τον τελικό λόγο και ο Μακρόν ζήτησε από τον Κολόμπ να παραμείνει στη θέση του και να ασκήσει κανονικά τα καθήκοντά του.

Μετά την παραίτηση του υπουργού Περιβάλλοντος Νικολά Ιλό (τρίτος στην ιεραρχία της κυβέρνησης) ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει και τον δεύτερο στην τάξη (ο οποίος είναι ο υπουργός Εσωτερικών) και να υποχρεωθεί σε νέο ανασχηματισμό χωρίς να θεωρηθεί ότι έχει χάσει τον έλεγχο.

Με τις Ευρωεκλογές μάλιστα στο ορίζοντα, προβλέπεται ήδη ένας μεγάλος ανασχηματισμός μετά τον καθορισμό των επικεφαλής στις λίστες και τις πιθανές μετακινήσεις στην κυβέρνηση.

Αποστάσεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου

Δείγματα της επιθυμίας του Κολόμπ να αποστασιοποιηθεί αλλά και δείγματα αποδοκιμασίας σχετικά με την άσκηση εξουσίας από τον Μακρόν, δόθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν σε τηλεοπτική του συνέντευξη αναγνώρισε την «έλλειψη σεμνότητας» από τους κυβερνώντες.

Ως πρώην καθηγητής των αρχαίων ελληνικών αναφέρθηκε μάλιστα στην «ύβρη της ελληνικής μυθολογίας» για να στιγματίσει «την αλαζονική συμπεριφορά και τις καταστροφικές συνέπειες από την τιμωρία των θεών». Ήταν ήδη η εποχή που ο Μακρόν είχε φθάσει στο ναδίρ της δημοτικότητάς του.

Η μεγάλη όμως κρίση προκλήθηκε όταν στις 18 Σεπτεμβρίου ο υπουργός δήλωσε ότι μετά τις Ευρωεκλογές θα παραιτηθεί, για να επιστρέψει στη Λυόν όπου ήταν δήμαρχος για δεκαέξι χρόνια και όπου θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του 2020.

Η αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν άμεση. Ζήτησαν την παραίτησή του θεωρώντας ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να υπηρετεί από τη θέση του υπουργού έχοντας όμως το μυαλό του στη Λυόν.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι