Ο γάλλος πρόεδρος θέλει αποστασιοποιημένες σχέσεις με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στην προεδρία. Καταργεί παγιωμένες συνήθειες του παρελθόντος προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του τύπου.Η μουρμούρα ξεκίνησε αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ότι ο νέος πρόεδρος είναι υπερόπτης, ότι προστατεύεται από το περιβάλλον του σε σημείο που η δουλειά των δημοσιογράφων να κινδυνεύει. Κι όταν μάλιστα η νέα ομάδα του προέδρου ανακοίνωσε την ακύρωση της παραδοσιακής πρωτοχρονιάτικης τηλεοπτικής συνέντευξης, τότε ήταν που ξεσηκώθηκε ο τύπος στο Παρίσι.

«Στην εξορία οι δημοσιογράφοι;»

Και πράγματι, η επιστροφή στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές προκάλεσε σοκ ανάμεσα στους παλαίμαχους διαπιστευμένους στην προεδρία της γαλλικής δημοκρατίας. Ξαφνικά, παλιές συνήθειες έγιναν παρελθόν. «Επί χρόνια γνώριζα συνεργάτες της προεδρίας, που με τον χρήσιμο λόγο τους, ήταν στήριγμα για τους δημοσιογράφους», θυμάται μια δημοσιογράφος του έντυπου τύπου. «Από τότε που ανέλαβε o Μακρόν, στη Rue du Faubourg Saint-Honoré εξαφανίστηκε. Δημοσιογράφος ειδησεογραφικού πρακτορείου αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας περίμενε μάταια για μια συνέντευξη του υποψηφίου και τώρα πλέον προέδρου. Το ίδιο όμως συνεχίζεται. Η υπηρεσία τύπου ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι από το φθινόπωρο ο Μακρόν δεν θα κάνει δηλώσεις για το κυβερνητικό του έργο με τη διευκρίνιση ότι η «σκέψη του είναι περίπλοκη». Η αγανάκτηση των γάλλων δημοσιογράφων ήταν εύλογη. Ακόμη και η αριστερή Libération οργίστηκε και βγήκε με τον ερωτηματικό τίτλο «Στην εξορία οι δημοσιογράφοι;»

Οι σχέσεις των προέδρων με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους αποτελούν ιδιαίτερο κεφάλαιο. Μια αμφιλεγόμενη σχέση, πότε πολύ κοντά, πότε πολύ μακριά. Δεν αποτελεί εφεύρεση του Μακρόν. Κατά βάση ο τύπος χρησιμοποιείται για ίδιους σκοπούς. Είτε στο ιδιωτικό κανάλι TF1, είτε στο δημόσιο όμιλο France Télévision, o πρόεδρος, οποιοσδήποτε πρόεδρος, εμφανίζεται στο βραδινό δελτίο ειδήσεων με ύφος πατερναλιστικό.

Επανακαθορισμός του ρόλου του τύπου

Στις συνεντεύξεις τύπου οι δημοσιογράφοι δεν έχουν σχεδόν καμιά δυνατότητα να κάνουν συμπληρωματικές ερωτήσεις. Κι όταν κάνουν, επικρατεί αυστηρό πρωτόκολλο. Το ίδιο πρωτόκολλο που τηρείται από όλους ανεξαιρέτως τους προέδρους. Με τον ίδιο τρόπο μπαίνουν όλοι από τον ίδιο χώρο στη συνέντευξη. Λίγο νωρίτερα ο υπεύθυνος της αίθουσας φωνάζει «Le Président!» και όλοι οι δημοσιογράφοι σηκώνονται όρθιοι. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει αναφορικά και με την παρασκηνιακή επαφή του κάθε δημοσιογράφου με τον πρόεδρο και το περιβάλλον του. Και εδώ ο νυν πρόεδρος θέλει να κρατήσει αποστάσεις. «Δεν είναι φυσικό να έχετε άμεση επαφή με τον πρόεδρο στις 6 το πρωί, ακόμη και στις 11 το βράδυ», είπε χαρακτηριστικά για τις αλλαγές που θέλει να υιοθετήσει ο Μακρόν η προεδρική εκπρόσωπος Σιμπέθ Ντιαγιέ, προετοιμάζοντας πριν τις καλοκαιρινές διακοπές τους δημοσιογράφους.

Η απόσταση θα μπορούσε να είναι ιαματική. Μέχρι τώρα οι δημοσιογράφοι της γαλλικής πρωτεύουσας βρίσκονταν στην «αγκαλιά του προέδρου», τώρα πρέπει να κατέβουν. Κι αυτό πονά. Νέοι, μέχρι πρότινος άγνωστοι άνθρωποι, πλαισιώνουν τον γάλλο πρόεδρο. Μια νέα πολιτική τάξη στην εξουσία. Παλιές μηχανορραφίες διαλύθηκαν. Αντί να παίρνουν τις πληροφορίες τους οι δημοσιογράφοι σε δείπνα με τους ισχυρούς, τώρα δυσκολεύονται. Ο τύπος θα πρέπει να επανακαθορίσει τον ρόλο του. Ο Μακρόν θέλει απόσταση από την τέταρτη εξουσία, «αλλά κι εμείς ήμασταν πολύ κοντά» παραδέχεται συντάκτης πρακτορείου.

Catherine Mertens/ Ειρήνη Αναστασοπούλου