Δεν τον αφήνουν να “αγιάσει” τον ηττηθέντα των αμερικανικών εκλογών που συνεχίζει να εκδίδει προεδρικά διατάγματα για λόγους “εθνικής ασφάλειας”. Το απόγευμα θα μιλήσει σε διαδήλωση οπαδών του έξω από το Κογκρέσο.Αν και σε ακριβώς δεκαπέντε ημέρες, ο ηττηθείς στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου Πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψει οριστικά τον Λευκό Οίκο, συμπεριφέρεται σαν να έχει άλλη μια θητεία μπροστά του. Για παράδειγμα χθες υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που απαγορεύει κάθε συναλλαγή με 8 κινεζικές τεχνολογικές εφαρμογές χρηματοοικονομικών συναλλαγών για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Το ενδιαφέρον είναι ότι το διάταγμα τίθεται σε ισχύ σε 45 ημέρες, όταν και επίσημα πλέον, Πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι ο Τζο Μπάιντεν.

Από κάθε γωνιά προς την πρωτεύουσα

Πιέσεις ασκεί ο Ντόναλντ Τραμπ και στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο οποίος σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα είναι αυτός που θα εξαγγείλει στην τελετή ορκωμοσίας τον Τζο Μπάιντεν ως νικητή των εκλογών. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο απερχόμενος Πρόεδρος κινητοποιεί οπαδούς του σήμερα αργά το απόγευμα, όταν τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου θα επικυρώνουν την νίκη Μπάιντεν. Ήδη από κάθε γωνιά των ΗΠΑ ταξιδεύουν στην πρωτεύουσα ορκισμένοι οπαδοί του για να αμφισβητήσουν ηχηρά το αποτέλεσμα των εκλογών και να δηλώσουν πίστη και αφοσίωση στον Τραμπ. Η αστυνομία έχει λάβει αυστηρά μέτρα ασφάλειας και οι καταστηματάρχες σφραγίζουν με ξύλα τις βιτρίνες των καταστημάτων τους για τον φόβο επεισοδίων.

«Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν είχα την ευκαιρία να κάνω κάτι τέτοιο» δηλώνει στην τηλεόραση του γαλλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου μια οπαδός του Τραμπ πριν επιβιβαστεί στο πούλμαν. «Κανονικά είμαι ήσυχος τύπος, δεν θέλω διενέξεις και δεν πάω σε διαδήλωση για κάτι τέτοιο, αλλά οι εντάσεις είναι μεγάλες. Όλα έχουν κάποιο όριο, πρέπει να πάω, να δείξω την υποστήριξή μου στον Πρόεδρο Τραμπ και τα ιδανικά που πρεσβεύω». Στους διαδηλωτές θα μιλήσει ο ίδιος ο Τραμπ, όπως εξήγγειλε μέσω twitter.

«Με νύχια και με δόντια»

Εκείνο που επιδιώκει είναι με την παρουσία χιλιάδων οπαδών του να επηρεάσει το αποτέλεσμα κυρίως στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο. «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα μας δουν εκατοντάδες χιλιάδες έξω από τον Κογκρέσο και θα αποφασίσουν να μην αποδεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα» λέει μια άλλη οπαδός του Τραμπ. «Δεν πρόκειται να το αφήσουμε σε καμιά περίπτωση να συμβεί. Θα πολεμήσουμε με νύχια και με δόντια. Δεν πρόκειται να το αφήσουμε να συμβεί ακόμη κι αν ο Μπάιντεν ορκιστεί Πρόεδρος. Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα. Ο Τραμπ θα είναι ο Πρόεδρός μας και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ανεξαρτήτως του ποιον θα ορκίσουν».

Η ψηφοφορία στο Κογκρέσο θεωρείται τυπική διαδικασία. Ωστόσο υπάρχουν 12 Γερουσιαστές που θα ζητήσουν την σύσταση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής για τον έλεγχο του εκλογικού αποτελέσματος, μια διαδικασία που διαρκεί δέκα ημέρες. Εκτός αυτού υπάρχουν περίπου εκατό Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων που θα υποβάλλουν ενστάσεις. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Ειρήνη Αναστασοπούλου / AFPTV

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ