Tο σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον για έξοδο από την EE στις 31 Οκτωβρίου διαλύθηκε είς τα εξ ων συνετέθη, μετά την απόφαση της πλειοψηφίας των βουλευτών να εγκρίνουν τροπολογία για νέα παράταση από τις Βρυξέλλες.Ο Πρωθυπουργός ήλπιζε ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν την συμφωνία που συνήψε την Πέμπτη με τις Βρυξέλλες σε μια διαδικασία που αποκαλεί "meaningful vote”, σε ελευθερη μετάφραση "ψηφοφορία με νόημα”. Αντ´αυτού το Κοινοβούλιο του επεφύλαξε τη δυσἀρεστη έκπληξη της υπερψήφισης τροπολογίας που κατέθεσε ο πρωην βουλευτής και υπουργός του Συντηρητικού Κόμματος Ὀλιβερ Λέτγουιν. Η τροπολογία υποχρεώνει τον Πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης, ὠστε να έχουν την ευχέρεια οι βουλευτές να μελετήσουν κάθε λεπτομέρεια της και όσον χρόνο χρειαστεί για να περάσει η διαδικασία νομοθετικής της ισχύος. Η ψηφοφορία επί της τροπολογίας, 322 ψήφοι υπέρ και 306 κατά, ήταν ισχυρό ράπισμα για τον κ. Τζόνσον.

Επιμένει ο Τζόνσον

Τελικά, το βράδυ του Σαββάτου, ο Μπόρις Τζόνσον έστειλε μία …ανυπόγραφη επιστολή προς τις Βρυξέλλες στην οποία ζητούσε παράταση μεταφέροντας το αίτημα του Κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα έστειλε και μία δεύτερη επιστολή, στην οποία εξέφραζε την προσωπική του γνώμη, ότι δηλαδή "είναι λάθος" η νέα παράταση. Μέσα σε ένα χαοτικό κλίμα εντός της αίθουσας του Κοινοβουλίου, με τις κραυγές εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που συμμετείχαν σε ογκώδη διαδήλωση στο κέντρο του Λονδίνου, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως δεν τον πτοούν οι απειλές, δεν προτίθεται να ζητήσει νέα προθεσμία και θα πετύχει τον στόχο του να οδηγήσει τη χώρα έκτός της ΕΕ την 31η Οκτωβρίου. Απεκάλεσε την τροπολογία αντιδημοκρατική, με στόχο να πλήξει το καλό κλίμα που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

"Δεν προτίθεμαι να ζητήσω παρἀταση. Μια επιπλέον παράταση θα είναι μια αρνητική εξέλιξη για την χώρα, την ΕΕ και την Δημοκρατία”, δήλωσε. Ο νόμος Μπεν, που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα, απαγορεύει την αποχώρηση δίχως συμφωνία και υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει επιπλέον χρονική παρἀταση από τις Βρυξέλλες. Αν ο Μπόρις Τζόνσον παρέβαινε τον νόμο θα συρόταν στα δικαστήρια, μιας και με βάση το Σύνταγμα η παραβίαση νόμου είναι εγκληματική πρἀξη και τιμωρείται με πολυετἠ φυλάκιση.

Νέα ψηφοφορία- ο ρόλος του προέδρου της Βουλής

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τζέικομπ Ρις Μογκ δήλωσε πως η Συμφωνία θα τεθεί εκ νέου προς ψήφιση στη Βουλή την Δευτέρα. Πρόκειται για πολύ παρακινδυνευμένη ενέργεια, επειδή θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως δεν πρόκειται νά λάβει την έγκριση του Τζον Μπέρκοου, Προέδρου της Βουλής.

Πριν αποχωρήσει από το Κοινοβούλιο ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως θα καταθέσει σχέδιο νόμου για την συμφωνία του στην Ολομέλεια την Τρίτη. Αισιόδοξος οιωνός για τον πρωθυπουργό είναι η εκπεφρασμένη δέσμευση των σκληρὠν brexiters της Ομάδας Ευρωπαικής ´Ερευνας να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας του, καθώς και η πρόθεση αρκετών βουλευτών των Εργατικών να τον στηρίξουν. Πρόκειται για βουλευτἐς που εκλέγονται σε περιφέρειες της Κεντρικής και Βόρειας Αγγλίας στις οποίες επικράτησε το Brexit.

Η τροπολογία Λέτγουιν τσουρούφλισε τα φτερά του πρωθυπουργού, ο οποίος μετά την σύναψη της συμφωνίας θεωρούσε πως με την πειθώ που διαθέτει θα ήταν δυνατόν να πείσει αμφιταλαντευόμενους βουλευτἐς απο όλες τις πλευρές του Κοινοβουλίου, να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνἰας του. Να όμως που οι υπολογισμοί του αποδείχθηκαν λάνθασμένοι και το Κοινοβούλιο του επεφύλαξε την έκτη κατά σειρά ήττα στις 80 ημέρες της πρωθυπουργίας του.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ