Το Θέμα για το Καθεστώς του Μοναστηρίου της Παναγίας Σουμελά τέθηκε στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στρασβούργο, 25.01.2011. Το θέμα της πνευματικής βυζαντινής κληρονομιάς και συγκεκριμένα του μέλλοντος του ορθόδοξου Μοναστηρίου της Παναγίας Κουμελά, που βρίσκεται στην Τουρκία, τέθηκε από τον βουλευτή της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιβάν Σαββίδη κατά τη συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία του Προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλλά Γκιουλ στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην ομιλία του προς τους βουλευτές ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλλά Γκιουλ μίλησε για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ανάπτυξης του τουρκικού κράτους και το γενικό σύστημα αξιών την οποία υποστηρίζει ο τουρκικός λαός.

Σημείωσε ότι η Τουρκία σαν ευρωπαϊκό κράτος συμμετέχει σήμερα στην διαμόρφωση της «ευρωπαϊκής συνείδησης» που προβλέπει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών του ανθρώπου και του πολίτη καθώς και την ανοχή στους αλλόθρησκους.

Κατά την συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία ο Ιβάν Σαββίδης, που συμμετείχε στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ως μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, ευχαρίστησε τον Αμπντουλλά Γκιουλ για την δυνατότητα διεξαγωγής της Θείας Λειτουργίας στο ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, που τελέστηκε για πρώτη φορά στα τελευταία 88 χρόνια και μάζεψε πάνω από 7.000 προσκυνητές, και έθεσε θέμα για την δυνατότητα της μεταβίβασης των ιδιαιτέρα σημαντικών βυζαντινών ναών και μοναστηριών στην Ορθόδοξη Εκκλησία με στόχο την μεταγενέστερη χρήση τους για θρησκευτικούς λόγους. Εκτός απ’ αυτό ο Ιβάν Σαββίδης υπενθύμισε την θλιβερή τύχη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που είναι κλειστή εδώ και σαράντα χρόνια, και παρέδωσε στον Πρόεδρο της Τουρκίας την επιστολή με τα ζητήματα να εξεταστεί το θέμα της βυζαντινής κληρονομιάς.

Ο Αμπντουλλά Γκιουλ υποσχέθηκε στον Ρώσο βουλευτή να εξετάσει το θέμα συνεργασίας στον τομέα διαλόγων πολιτισμών και θρησκειών.

Κείμενο επιστολής προς τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας κ.Αμπντουλά Γκιουλ Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας που βασίζεται σε σχέσεις καλής γειτονιάς, αλληλοκατανόησης και εμπιστοσύνης είναι εξαιρετικά σημαντική για την παραπέρα ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.

Η Τουρκική Δημοκρατία είναι κράτος πολλών πολιτισμών με διάφορες θρησκείες που πρέπει να διατηρούν την πολύτιμη κληρονομιά που παραδόθηκε από τα βάθη των αιώνων καθώς και της Ορθόδοξης Πίστης.

Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι χιλιάδες πιστοί από την Ρωσία και άλλες χώρες έρχονται στην Τουρκία για προσκύνημα στα ορθόδοξα ιερά. Μεγάλος αριθμός των προσκυνητών αποτελούν οι ρωσόφωνοι κάτοικοι της Τουρκίας.

Είναι πολύ σημαντικό ότι παρά την διαφορά στα πολιτικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων, που επηρεάζουν και τον πνευματικό κόσμο των ανθρώπων, μόνο η πνευματικότητα συνεχίζει να εξασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη των διαφόρων λαών και θρησκειών.

Στη βάση του συστήματος αξιών της ορθόδοξης θρησκείας όπως και του ισλάμ είναι η καλοσύνη, η ευαισθησία και η αυταπάρνηση που αναμφισβήτητα συνδέει τους λαούς μας και εγγυάται την στερέωση των σχέσεων καλής γειτονιάς μεταξύ των χωρών μας.

Στην Τουρκία βρίσκονται πολλοί ορθόδοξοι ναοί βυζαντινής κληρονομιάς που τώρα λειτουργούν σαν μουσεία. Ένας απ’ αυτούς είναι το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ να εξετάσετε την δυνατότητα παράδοσης του Μοναστηρίου της Παναγίας Σουμελά στην δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας με στόχο την αναστήλωσή του και έναρξη εκεί της θρησκευτικής δραστηριότητας σύμφωνα με ορθόδοξους κανόνες.

Εκατομμύρια ορθόδοξοι θα σας χρωστούν ευγνωμοσύνη και θα συμμετέχουν σ’ αυτό το θεάρεστο έργο με τις συνεισφορές τους.

Με εκτίμηση,

Ο Βουλευτής της Κρατικής Δούμας
Ομοσπονδιακής Συνέλευσης
Ρωσικής Ομοσπονδίας

Ιβάν Σαββίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ