Αν και ο πρίγκιπας Σαλμάν θεωρείται ο εγκέφαλος της αποτρόπαιας δολοφονίας ωστόσο αρνήθηκε την κατηγορία. Ανέλαβε μόνο την πολιτική ευθύνη. ‘Ενα χρόνο μετά, το έγκλημα χωρίς τιμωρία στοιχειώνει τη Σαουδική Αραβία.26 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν από τότε που οι εκτελεστές του ​αντικαθεστωτικού Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. πριν ακριβώς ένα χρόνο, τον «έβγαλαν από τη μέση». O αντίκτυπος των φρικιαστικών λεπτομερειών του θανάτου και η εμπλοκή, όπως φαίνεται από έρευνες, πολύ υψηλά ισταμένων του βασιλικού οίκου στο Ριάντ, είναι ακόμη πολύ αισθητός και δηλητηριάζει την εικόνα του διαδόχου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Πίσω από τη δολοφονία ο πρίγκιπας Σαλμάν;

Τι ακριβώς γνωρίζουμε σήμερα γι αυτήν τη δολοφονία; Σύμφωνα με έρευνες των ΗΕ και της CIA ομάδα 15 Σαουδαράβων πρακτόρων με διπλωματικό διαβατήριο μαζί με έναν ιατροδικαστή ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη για να συλλάβουν τον Κασόγκι, την ώρα που έμπαινε στο προξενείο της χώρας στην τουρκική μεγαλούπολη για να κανονίσει διαδικαστικά θέματα του γάμου του. Από μαγνητοφωνήσεις και έρευνες των ΗΕ προκύπτει ότι στραγγαλίστηκε, η σορός του διαμελίστηκε και μεταφέρθηκε εκτός προξενείου. Μέχρι σήμερα παραμένει άφαντη. Αμερικανοί γερουσιαστές που ενημερώθηκαν από τη CIA κάνουν αναφορά σε σειρά τηλεφωνημάτων ανάμεσα στον πρίγκιπα του θρόνου, τον έμπιστό του Σαούντ αλ Καχτάνι και ένα μέλος της ομάδας θανάτου.

Η Ανιές Καλαμάρ, ειδική εισηγήτρια των ΗΕ για τις εξωδικαστικές διαδικασίες, η οποία συνέταξε έκθεση για τις συνθήκες θανάτου του δημοσιογράφου για λογαριασμό του διεθνούς οργανισμού, αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι τη δολοφονία οργάνωσε ο πρίγκιπας Σαλμάν και ζητά διεξαγωγή ποινικής έρευνας που να συμπεριλαμβάνει και τον ίδιο τον πρίγκιπα. Η ποινική διαλεύκανση της υπόθεσης στη Σαουδική Αραβία για την προσαγωγή των υπευθύνων ενώπιον της δικαιοσύνης, προκάλεσε κύματα αντιδράσεων.

«Το έγκλημα θα στοιχειώνει τη Σαουδική Αραβία»

«Γίνεται κεκλεισμένων των θυρών» λέει η Καλαμάρ. «Οι εγκέφαλοι δεν συμπεριελήφθησαν στη δίκη. Παραμένει άγνωστο γιατί αποδόθηκαν κατηγορίες σε 11 από τα 15 άτομα και όχι σε όλους, συμπεριλαμβανομένων και των συνεργών τους στο Ριάντ. Εκτός δίκης έμεινε και ο Σαούντ αλ Καχτάνι, παρά το ό,τι ο ίδιος ο εισαγγελέας τον κατονόμασε δημόσια ως τον άνθρωπο που παρακίνησε την ομάδα να απαγάγει τον κ. Κασόγκι».

Ποιες είναι οι πιθανότητες να βρεθεί η αλήθεια; Την ώρα που το αίτημα της Ανιές Καλαμάρ για έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει τραβήξει και πολύ την προσοχή, ο εγκέφαλος της δολοφονίας του Κασόγκι κυκλοφορεί ελεύθερος ως ζωντανή φιγούρα της διεθνούς διπλωματίας και των σχέσεων της Σαουδικής. Αραβίας με τις ΗΠΑ.

Η Γιασμίν Φαρούκ, εμπειρογνώμων του Carnegie Endowement for International Peace σε θέματα των χωρών του Περσικού, υποστηρίζει στη DW ότι το έγκλημα και η έκθεση των ΗΕ θα βρίσκεται πάντα εκεί, θα στοιχειώνουν τη Σαουδική Αραβία και θα χρησιμοποιούνται πάντα σε καιρούς κρίσης με τη χώρα. «Αλλά εκτός αυτού για την ώρα, δεν πρέπει να περιμένουμε από τα ΗΕ να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση» προσθέτει. Και ο πρίγκιπας Σαλμάν; «Νομίζω ότι η φήμη του ως εκσυγχρονιστή ξεσκεπάστηκε από αυτό που είναι στην πραγματικότητα, ένα κούφιο τσόφλι» λέει η Καλαμάρ, «ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Τόμας Άλινσον

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ