Η χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup μίκρυνε ακόμη περισσότερο την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές. Κοντά σε ανακοίνωση της επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα.Μπορεί η χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) του Eurogroup να μην οδήγησε στον καθορισμό της ημερομηνίας επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο, ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ώρες, το αργότερο μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Άλλωστε χθες η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης συνέστησε στους επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα, αφήνοντας τον καθορισμό της ημερομηνίας στις δύο εμπλεκόμενες πλευρές στις διαπραγματεύσεις, δηλαδή την κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Ανοικτά τα δημοσιονομικά μέτρα

Το μοναδικό θέμα που παρέμενε ανοικτό και μετά τη χθεσινή συνεδρίαση αφορούσε τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση μετά το 2018 και ειδικότερα το σκέλος της περικοπής των δαπανών στις συντάξεις. Η διαφορά που θα πρέπει να διευθετηθεί μέσα στις επόμενες ώρες δεν είναι ως προς το μέγεθος των περικοπών, το οποίο θα φτάσει στο 1% του ΑΕΠ, αλλά ως προς την κατανομή του τη διετία 2019-2020.

Όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα πρέπει να γίνει το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ώστε σε 2-3 ημέρες να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια και σε πολιτικό επίπεδο στη συνεδρίαση του Eurogroup,στις 7 Απριλίου στη Μάλτα.

Η καταρχήν συμφωνία θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να ξεκινήσουν τις συζητήσεις με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του διεθνούς οργανισμού στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον και να τις ολοκληρώσουν πριν από το μεθεπόμενο Εurogroup της 22ας Μαΐου.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ