Στο επικείμενο κομματικό συνέδριο, οι νεολαίοι δεν θέλουν να γίνει το SPD κοινοβουλευτικό υποστύλωμα της Χριστιανικής Ένωσης. Αλλά και παλαιότερα στελέχη του προβληματίζονται σοβαρά και φοβούνται διαρροή μελών.Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του κομματικού συνεδρίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το οποίο θα αποφασίσει, εάν θα δοθεί στον πρόεδρό του Μάρτιν Σουλτς το πράσινο φως για να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Χριστιανική Ένωση CDU/CSU και με ανοιχτό αποτέλεσμα, οι ενδοκομματικές ζυμώσεις έχουν αγγίξει το «κόκκινο». Σθεναρή αντίσταση προβάλλει κυρίως η νεολαία του κόμματος, οι Jusos. Υποστηρίζουν ότι το SPD δεν θα πρέπει να γίνει κοινοβουλευτικό υποστύλωμα των συντηρητικών κομμάτων, κι αυτό θα πρέπει να αποκλειστεί στο επικείμενο κομματικό συνέδριο.

«Κινδυνεύει η ύπαρξη του SPD»

Αλλά και παλαιότερα στελέχη της παράταξης προειδοποιούν για τις ολέθριες συνέπειες τυχόν «αναβίωσης» μεγάλου συνασπισμού. Μιλώντας στο σημερινό φύλλο της Rundschau της Φραγκφούρτης, ο σοσιαλδημοκράτης Μάρκο Μπίλο τόνισε ότι το SPD διακινδυνεύει ακόμη και την ίδια την ύπαρξή του σε περίπτωση συμμετοχής και πάλι σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Αιχμές άφησε και εναντίον του ίδιου του Μάρτιν Σουλτς. «Νομίζω ότι επιθυμεί βαθιά ανανέωση της παράταξης αλλά ακούει μια ομάδα συμβούλων, των οποίων πάντα ο στόχος ήταν επανάληψη του μεγάλου συνασπισμού» είπε χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση μάλιστα που τελικά οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, ο Μπίλο περιμένει «σε κάθε περίπτωση διαρροή μελών» από το κόμμα. «Εάν τα εκλογικά αποτελέσματα και η μείωση των αριθμού των μελών τα προηγούμενα δώδεκα χρόνια δεν έφτασαν για να επιφέρουν μεταστροφή στο SPD, δεν μπορώ να φανταστώ τι θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμη».

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της συντηρητικής ομάδας Ζεχάιμερ Γιοχάνες Καρς υιοθετώντας μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση έκανε έκκληση στους συνέδρους να μην κλείσουν την πόρτα διαλόγου με την Χριστιανική Ένωση. Αλλά επί της ουσίας, όπως δηλώνει στην σημερινή Neue Osnabrücker Zeitung, και αυτός είναι της άποψης ότι κανείς στο κόμμα δεν θέλει ουσιαστικά επιστροφή σε μεγάλο συνασπισμό. «Αλλά εδώ που φτάσαμε δεν πρόκειται για αισθήματα αλλά για ανάληψη ευθυνών και αυτό σημαίνει τουλάχιστον διάλογος με τα χριστιανικά κόμματα».

Συνάντηση Σουλτς με τους Πράσινους

Έκπληξη προκάλεσε η συνάντηση του Μάρτιν Σουλτς, αργά χθες το απόγευμα, με τους επικεφαλής των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ και Σιμόνε Πέτερ. Όπως μεταδίδει το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA και οι δύο ανέφεραν ότι «η συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης έγινε σε καλό κλίμα, συμφωνήθηκαν ποιες είναι μεγάλες προκλήσεις για τη χώρα και την Ευρώπη αλλά και συνέχεια ανάλογων επαφών». Σύμφωνα με εκτιμήσεις η συνάντηση του Σουλτς με τους δύο επικεφαλής εντάσσεται στο πλαίσιο μηνυμάτων που θέλει να στείλει ο πρόεδρος του SPD τόσο προς τους συνέδρους, όσο και προς τα χριστιανικά κόμματα, ότι ενδεχόμενη έναρξη διαλόγου με τα συντηρητικά κόμματα δεν είναι σε καμιά περίπτωση κάτι το αυτονόητο με θετικά αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα η καρδιά της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας χτυπά στο Βερολίνο. Στη διεθνή διάσκεψη με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και Προοπτικές για Προοδευτική Πολιτική Παγκοσμίως» συμμετέχουν αρχηγοί κυβερνήσεων, τα κόμματα των οποίων έχουν κυβερνητική ευθύνη και αρχηγοί κομμάτων στην αντιπολίτευση. Θα συμμετάσχουν ο Μαρτιν Σουλτς και ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Από τα 28 μέλη της διάσκεψης μόνο τα δέκα συμμετέχουν σε κυβερνήσεις συνασπισμού.

Ειρήνη Αναστασοπούλου