Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η διοίκηση της ομάδας, μετά από εντατικές συνομιλίες που είχε «με οπαδούς, μέλη αλλά και φίλους με τουρκικές ρίζες», κατέστη σαφές ότι «δεν μπορούμε και δεν θα έπρεπε να κρίνουμε διαφορετικές αντιλήψεις και απόψεις άλλων πολιτισμικών ομάδων. Ασυζητητί και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία όμως απορρίπτουμε κάθε πράξη πολέμου. Οι πράξεις αυτές όπως και η αλληλεγγύη προς αυτές αντίκεινται επί της αρχής στις αξίες της ομάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά η διοίκηση.
«Στο πλευρό των ηρώων μας…»
Στο Instagram ο Τζενκ Σαχίν είχε γράψει: «Είμαστε στο πλευρό των ηρώων στρατιωτικών μας και του στρατού. Οι προσευχές μας είναι μαζί σας». Η ανάρτηση προκάλεσε τις άμεσες και οργισμένες αντιδράσεις οπαδών της Σανκτ Πάουλι που ζήτησαν από τη διοίκηση να αποπέμψει τον τούρκο παίκτη.
Ο Σαχίν -ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι με 1,3 εκατομ. ευρώ η δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Σανκτ Πάουλι- είναι ελεύθερος να πάει καταρχήν δανεικός σε άλλη ομάδα μέχρι να μπορεί να πάρει επίσημα μεταγραφή το χειμώνα. O ίδιος δεν φάνηκε πάντως να δείχνει καμία κατανόηση για την απόφαση αποπομπής του. Από την Τουρκία όπου βρίσκεται αυτό το διάστημα δήλωσε: «Η ομάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες με τέτοιου είδους προβλήματα. Υπάρχει μια αρνητική αντίληψη για τη χώρα μας την οποία δεν μπορώ να καταλάβω. Δεν είμαστε λάθος σε κάτι», είπε μιλώντας στο αθλητικό ραδιόφωνο Radyospor.
Επιπόλαια like
Θέμα δημιουργήθηκε και με τους τουρκικής καταγωγής παίκτες της εθνικής Γερμανίας Ίλκαι Γκύντογαν και Έμρε Τσαν. Οι δυο είχαν κάνει like σε φωτογραφία που είχε αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η οποία δείχνει τούρκους διεθνείς να κάνουν τον επίμαχο στρατιωτικό χαιρετισμό στον αγώνα με την Αλβανία, σε ένα θέμα που διερευνά στο μεταξύ η Uefa. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν οι δυο ποδοσφαιριστές έσβησαν τελικά το like, ισχυριζόμενοι ότι δεν τους ήταν σαφές ότι με τον τρόπο αυτό έστελναν και ένα πολιτικό μήνυμα.
«Πιστέψτε με: μετά απ΄ όσα έγιναν πέρσι (σσ. φωτογραφία με Ερντογάν), το τελευταίο που ήθελα ήταν να στείλω ένα πολιτικό μήνυμα», δήλωσε ο Γκύντογαν λίγο πριν το πρώτο σφύριγμα στον αγώνα της Γερμανίας εναντίον της Εσθονίας για τα προκριματικά του Euro την περασμένη Κυριακή. Ο ίδιος είπε ότι έσβησε «συνειδητά το like από την επίμαχη φωτογραφία» όταν διαπίστωσε ότι η αντίδρασή του «αξιολογήθηκε πολιτικά. Στην πραγματικότητα απλά χάρηκα που ο πρώην συμπαίκτης μου […] έβαλε το γκολ της νίκης (σσ. ο Τοσούν στον αγώνα εναντίον της Αλβανίας)».
«Δεν υπήρξε καμία απολύτως πρόθεση», είπε από την πλευρά του ο Τσαν, προσθέτοντας ότι «είμαι απόλυτα υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου».
Τους δυο τουρκικής καταγωγής γερμανούς διεθνείς υπερασπίστηκε ο τεχνικός των «πάντσερ» Γιοάχιμ Λεβ λέγοντας ότι «και οι δυο ήθελαν απλά να συγχαρούν τον πρώην συμπαίκτη τους. Όποιος τους γνωρίζει ξέρει ότι είναι κατά της τρομοκρατίας, κατά του πολέμου. Την καλύτερη δήλωση την έκανε ο Ίλκαι μέσα στον αγωνιστικό χώρο», είπε ο Λεβ αναφερόμενος στα δυο τέρματα που σημείωσε ο Γκύντογαν.
Σε απολογία θα κληθούν και οι δυο τούρκοι διεθνείς της Φορτούνα Ντίσελντορφ, Αϊχάν και Κάραμαν, οι οποίοι σε φωτογραφία από τα αποδυτήρια μετά τον αγώνα της Τουρκίας εναντίον της Αλβανίας, την οποία «ανέβασε» η τουρκική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, διακρίνονται να χαιρετούν επίσης στρατιωτικά.
Κώστας Συμεωνίδης (dpa, ndr.de)