Στις 2 Δεκεμβρίου 2010 ο Ελληνισμός του Μονάχου γιόρτασε τα 50 χρόνια ζωής και προσφοράς του στο Μόναχο.
Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, το Γενικό Προξενείο Μονάχου οι ελληνικοί και ελληνοβαυαρικοί σύλογοι και οργανισμοί Μονάχου και γερμανικοί σύλλογοι και υπηρεσίες κατήρτισαν από κοινού ένα ελληνοβαυαρικό πολιτιστικό πρόγραμμα με ομιλίες, οπτικό υλικό, φωτογραφίες, αφηγήσεις συμπατριωτών μας της πρώτης και δεύτερη γενιάς, μουσική της μετανάστευσης, ανάγνωση κειμένων και χορωδίες.
Με τη θαυμάσια αυτή πολιτιστική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μονάχου Gasteig, καλύφθηκε το πολύπλευρο και σημαντικό έργο της ζωής των χιλιάδων συμπατριωτών μας στη βαυαρική κοινωνία.
Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για Θέματα Μετανάστευσης (Νυρεμβέργη) κ. Γκρίσμπεκ, οι εκπρόσωποι των δύο αρχαιοτέρων συλλόγων Μονάχου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής και ο κ. Γεώργιος Τσορακλίδης, από το Σύλλογο Ποντίων, ο πρόεδρος του γερμανικού Εργατικού Συνδικάτου Μονάχου κ. Φρέι και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωσταντίνος Γιαννακάκος αναφέρθηκαν διεξοδικά στη κατάσταση των ελλήνων στο διάβα των 50 χρόνων μετανάστευσης. Ο κ. Ασημάκης Χατζηνικολάου, εκφωνητής στο σιδηροδρομικό σταθμό Μονάχου τη δεκαετία του 1960, που καλούσε με τηλεβόα τους έλληνες να κατεβούν από το τρένο με τις βαλίτσες τους και να τον ακολουθήσουν στις υπόγειες στοές του σταθμού για μια πρώτη διαμονή και τακτοποίησή τους, παρευρέθη αυτοπροσώπως στη γιορτή και μας συγκίνησε με τη ζωντανή επανάληψη της εκφώνησης. Οι δημοσιογράφοι της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας κ. Ελένη Τορόση, Φανή Αθέρα και Ελένη Ηλιάδου, μίλησαν για τις εκπομπές της βαυαρικής ραδιοφωνίας που επί 38 χρόνια συνόδευσαν κάθε βράδυ τους Έλληνες μετανάστες της Γερμανίας και για τις αξέχαστες εμπειρίες τους. Ο τότε συνδικαλιστής και μετέπειτα δημοτικός Σύμβουλος κ. Θεόδωρος Γαβράς αναφέρθηκε διεξοδικά στην εργατική κατάσταση των συμπατριωτών μας και στις συνθήκες συνταξιοδότησής τους. Η μετανάστρια και συγγραφέας κ. Ελένη Τσακμάκη ανέγνωσε μια επιστολή που είχε γράψει στην εγγονή της και αναφέρθηκε στις προσωπικές της εμπειρίες ως εργάτρια και ως μητέρα που για χρόνια στερήθηκε, λόγω εργασίας, τα παιδιά της. Ο ελληνοσυριακής καταγωγής καλλιτέχνης Ιωσήφ Τσαλλάχ με κεφάτη σάτυρα περιέγραψε μερικές πτυχές της μετανάστευσης Την εκδήλωση πλαισίωσε η μουσική ομάδα „Νότιες Μελωδίες“, με ζωντανή μουσική και τραγούδια της μετανάστευσης, ενώ νέοι και νέες των συλλόγων Μονάχου με συντονιστές το ζεύγος των χοροδιδασκάλων Θεανώς Κεσίση και Τάκου Πάρτσκα έκλεισαν την εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς. Εντύπωση έκανε και η χορωδία του γερμανικού συνδικάτου που τραγούδησε 4 τραγούδια από διάφορες χώρες με θέμα την εργατειά και την εργοδοσία.
Τη παρουσίαση του προγράμματος διεκπεραίωσαν με απόλυτη επιτυχία οι εκπρόσωποι της τρίτης γενιάς των μεταναστών, η Σοφία Κράουζε και ο Ηλίας Μαυρίδης, με Συντονίστρια την κ. Ελένη Βούλγαρη-Ποππ και με τη τεχνική υποστήριξη του κ. Χρήστου Μαραζίδη. Η Βαυαρική τηλεόραση πήρε πολλά πλάνα από την εκδήλωση για να τα εντάξει σε ειδική εκπομπή για τους έλληνες μετανάστες στο Μόναχο.