Πριν από 100 χρόνια ένας γερμανός μηχανολόγος εφηύρε ένα επαναστατικό μηχάνημα που άλλαξε διεθνώς την επεξεργασία ψαριών. Τα αυτοματοποιημένα μηχανήματα Baader έχουν επεκταθεί πλέον και σε πουλερικά, φρούτα και λαχανικά.Έχει περάσει σχεδόν ένας αιώνας από τότε που ο νεαρός μηχανολόγος Ρούντολφ Μπάαντερ κατασκεύασε στην πόλη Λίμπεκ, στη Βαλτική Θάλασσα, ένα μηχάνημα με το οποίο θα άλλαζε μια για πάντα τον τρόπο επεξεργασίας ψαριών. Και αυτό επειδή οι εν λόγω μηχανές λειτουργούσαν αυτοματοποιημένα και έτσι δεν απαιτούνταν πια ανθρώπινα χέρια για να καθαριστεί ή να τεμαχιστεί το ψάρι. Όσο περνούν τα χρόνια τα αυτοματοποιημένα μηχανήματα προσφέρουν όλο και περισσότερες ευκολίες. Τις τελευταίες δεκαετίες μάλιστα ο παραδοσιακός κατασκευαστής Baader έχει επεκταθεί και στην επεξεργασία πουλερικών ή ακόμα και λαχανικών.

Η εταιρία ήταν και παραμένει οικογενειακή επιχείρηση. Επικεφαλής σήμερα είναι η Πέτρα Μπάαντερ. Συνολικά 1.100 εργαζόμενοι κατασκευάζουν μηχανήματα και προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις για τη μαζική παραγωγή σε συνολικά 70 σημεία του πλανήτη. Η Πέτρα Μπάαντερ είναι πεπεισμένη ότι η ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρίας της θα συνεχίσει να αυξάνεται, κυρίως στις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες ζητούν μια αυτοματοποιημένη και πολλές φορές σύμφωνη με τους διαιτητικού κανόνες του Ισλάμ «χαλάλ» επεξεργασία πουλερικών ή ψαριών.

Η αγορά για τρόφιμα «χαλάλ» έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε σημαντικό κλάδο της παγκόσμιας οικονομίας. Μόνο το 2015 οι 1,6 δις μουσουλμάνοι δαπάνησαν 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια για τρόφιμα. Από αυτά, 415 δις ξοδεύτηκαν σε προϊόντα χαλάλ. Αν αναλογιστούμε ότι μόνο στην Ευρώπη ζουν σήμερα 50 εκ. μουσουλμάνοι με σημαντική αγοραστική δύναμη, είναι κατανοητό γιατί εταιρίες, όπως η Baader, στρέφονται πλέον και σε προϊόντα συμβατά με τους κανόνες των μουσουλμάνων.

Ανάπτυξη στη Γερμανία χάρη στις εξαγωγές σε μουσουλμανικές χώρες

Σε μία αποκλειστικά αφιερωμένη σε τρόφιμα χαλάλ έκθεση στο Λονδίνο, που θα γίνει στις 19 και 20 Αυγούστου (Halal Food Festival), πολλές συζητήσεις θα περιστραφούν γύρο από τις ευρωπαϊκές εξαγωγές τροφίμων στον μουσουλμανικό κόσμο. Με την πάροδο του χρόνου όλο και περισσότερες γερμανικές εταιρίες συνειδητοποιούν τις δυνατότητες ανάπτυξης που προσφέρουν οι αναδυόμενες και υπό ανάπτυξη χώρες, των οποίων η επεξεργασία τροφίμων πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Ενδεικτικό για την ανοδική τροχιά του εν λόγω τομέα είναι ότι το 2016 κατασκευάστηκαν στη Γερμανία μηχανήματα και μονάδες επεξεργασίας συνολικής αξίας 13,3 δις ευρώ, κάτι που συνιστά αύξηση 2,4% σε σχέση με το 2016.

Η γερμανική Ομοσπονδία Κατασκευαστών Μηχανημάτων και Συσκευασίας Τροφίμων εκτιμά ότι φέτος ο τζίρος του κλάδου θα αυξηθεί σε ποσοστό 3% έως 4%. Ατμομηχανή της ανάπτυξης είναι σαφέστατα η ζήτηση από το εξωτερικό. Μεγάλο μέρος της γερμανικής παραγωγής προορίζεται για περισσότερες από 100 χώρες και είχε το 2017 αξία μεγαλύτερη των 8 δις ευρώ, δηλαδή 4% περισσότερο από πέρυσι. Μετά την Ευρώπη και την Ασία, την τρίτη θέση των περιοχών με τις περισσότερες εξαγωγές καταλαμβάνει σήμερα η Βόρεια Αμερική. Όμως οι μουσουλμανικές χώρες παρουσιάζουν έξαρση της ζήτησης για την αυτοματοποιημένη επεξεργασία τροφίμων, όπως αυτά που κατασκευάζει η γερμανική Baader.

Άνγια Στάινμπουχ / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ