Απροσδόκητες ερωτήσεις προς την καγκελάριο δίνουν άλλο χρώμα στον προεκλογικό αγώνα. Η Μέρκελ δείχνει να το διασκεδάζει. Γιατί όχι; Προηγείται με διψήφιο ποσοστό έναντι του αντιπάλου της Σουλτς. Γιάνης…Λίντνερ στο FDP;10 ημέρες πριν τις εκλογές σημειώνονται αποκλίσεις στα προγνωστικά των δύο δημόσιων καναλιών. Κατά το ZDF, τα χριστιανικά κόμματα CDU/CSU υπό την ΄Αγκελα Μέρκελ χάνουν δύο μονάδες συγκεντρώνοντας το 36% των προτιμήσεων, ενώ το SPD καταγράφει μικρή άνοδο κατά μία μονάδα αγγίζοντας το 23%. Αντίθετα το ARD παρουσίασε χθες βράδυ διαφοροποιημένη εικόνα. Το κόμμα του Μάρτιν Σουλτς καταποντίζεται στο 20% που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν επικεφαλής του κόμματος ήταν ακόμη ο νυν υπ. Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σβήνουν οι ελπίδες για τον Σουλτς

Το δημοσκοπικό αυτό εύρημα προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στο εκλογικό επιτελείο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, δεδομένου ότι το εναπομείναν χρονικό διάστημα δεν φθάνει για να καλύψει τη διψήφια διαφορά που το χωρίζει από τη Μέρκελ. Το επιβεβαιώνει και ο Ματίας Γιούνγκ, εκλογικός ερευνητής, μιλώντας στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP. Αλλά και η ελπίδα του Σουλτς ότι μέχρι στις 24 Σεπτεμβρίου θα προσελκύσει αναποφάσιστους δεν είναι ρεαλιστική κατά τον Γιουνγκ. Πιο ρεαλιστικό θεωρεί να υπάρξουν αλλαγές των συσχετισμών δυνάμεων στα μικρότερα κόμματα, αλλά μικρής κλίμακας. Τα προγνωστικά του ARD και του ZDF το επιβεβαιώνουν. Το ARD φέρνει το εθνολαϊκιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» στην τρίτη θέση με ποσοστό 12%, ενώ κατά το ZDF την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Φιλελεύθεροι με 12%.

Σε κάθε περίπτωση επικρατεί μεγάλη ρευστότητα, αφού το 39% των ερωτηθέντων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει κομματική προτίμηση την ημέρα των εκλογών. Σίγουρο για την ψήφο του εμφανίζεται το 29% των ερωτηθέντων.

Γιάνης…Λίντνερ!

Ο προεκλογικός αγώνας έχει και την άλλη, πιο χαριτωμένη πλευρά, κυρίως όταν οι ψηφοφόροι έχουν τη ευκαιρία να μάθουν λεπτομέρειες άγνωστες μέχρι σήμερα για τους υποψήφιους. Μια τέτοια ήταν η χθεσινή στο ZDF. Οι οικοδεσπότες της εκπομπής κάλεσαν πολίτες για να θέσουν ερωτήσεις στην καγκελάριο Μέρκελ. Σε κάποια στιγμή η καγκελάριος ρωτήθηκε πόση σοκολάτα τρώει κάθε μέρα. «Δεν μου αρέσει η σοκολάτα, αλλά τρώω σαλάμι» απάντησε, κάνοντας το κοινό να ξεσπάσει στα γέλια. «Τι ρούχα σκέπτεστε να φοράτε όταν πάρετε σύνταξη;», τη ρώτησε κάποιος άλλος. «Τζιν και λιγότερο φούστα», απάντησε. Και η κλασσική ερώτηση: «Πως τα καταφέρνετε στον ανδροκρατούμενο χώρο που κινείστε;». «Μα, με τη γυναικεία δύναμη», είπε αφοπλιστικά.

Ο γερμανικός προεκλογικός αγώνας έχει και τον ….Βαρουφάκη του, όπως γράφτηκε πρόσφατα στο γερμανικό τύπο: το ανερχόμενο αστέρα, επικεφαλής του Φιλελεύθερου κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ. Θεωρείται ιδιοφυία στις δημόσιες σχέσεις, του αρέσουν οι μοτοσυκλέτες και τα γρήγορα αυτοκίνητα, τα δερμάτινα και κυκλοφορεί με κράνος. Πρόσφατα εξεδήλωσε την πρόθεση να ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών, εάν βεβαίως το κόμμα του συνεργαστεί μετεκλογικά με τα χριστιανικά κόμματα. Οι κακές γλωσσες λένε ότι στο έκτακτο κομματικό συνέδριο της ερχόμενης Κυριακής ορισμένοι σύντροφοί του προτίθενται να του θυμίσουν ότι ο… Γιάνης κάθισε στο υπουργείο μόνο 6 μήνες.

Dpa/Spiegel/afp/Tagesspiegel/Ειρήνη Αναστασοπούλου