Κριτική στην κυβέρνηση για ολιγωρία στην αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία ασκεί η αντιπολίτευση αλλά και η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας.Η γερμανική κυβέρνηση καθυστερεί πολύ και διστάζει στην παράδοση του βαρέος οπλισμού, που έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία. Αυτό επιρρίπτει στον Όλαφ Σολτς ουσιαστικά η Μαρί Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου από τους Φιλελευθέρους κοινοβουλίου μιλώντας στο RTL. «Με ενοχλεί το γεγονός ότι θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει ήδη πριν από εβδομάδες. Αυτό είναι το πιο πικρό στην πραγματικότητα» ανέφερε παραδεχόμενη ωστόσο ότι η παράδοση βαρέος οπλισμού αποτελεί μια χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία.

Δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung θέλει την κοινοβουλευτική ομάδα των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών δυσαρεστημένη με την κριτική της Στρακ-Τσίμερμαν, υποστηρίζοντας ότι με αντίστοιχες δηλώσεις συντάσσεται ουσιαστικά με την αντιπολίτευση, βλάπτοντας τη φήμη της κυβέρνησης.

Πάντως και η αξιωματική αντιπολίτευση εντείνει την πίεση. «Ήδη από τις 28 Φεβρουαρίου η γερμανική στρατιωτική βιομηχανία είχε καταστήσει σαφές ότι θα μπορούσε να παραδώσει πολύ γρήγορα 100 τεθωρακισμένα Λέοπαρντ και 100 Μάρντερ. Καμία παραγγελία δεν παραδοθεί μέχρι σήμερα» ανέφερε ο Ρόντεριχ Κίζεβετερ, πολιτικός αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής των Χριστιανοδημοκρατών. Κριτική στον καγκελάριο Σολτς για ολιγωρία στο θέμα της αποστολής όπλων στην Ουκρανία επιρρίπτει με κάθε ευκαιρία άλλωστε και ο πρόεδρος του κόμματος, Φρίντριχ Μερτς.

Πριν από τις διακοπές το Ειδικό Ταμείο της Μπούντεσβερ;

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης είναι σε καλό δρόμο για συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές ως προς την έγκριση του Ειδικού Ταμείου ενίσχυσης του γερμανικού στρατού ύψους 100 δισεκατομμύριων ευρώ.

Η υπ. Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ από τους Σοσιαλδημοκράτες εξέφρασε την αισιοδοξία της για εποικοδομητικές συζητήσεις και εν τέλει συμφωνία για το Ειδικό Ταμείο μάλιστα πριν από τις θερινές διακοπές.«Έχω την αίσθηση ότι Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι και Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές θα συστρατευθούν σε μια γραμμή προκειμένου να εξοπλίσουν την Μπούντεσβερ, όπως ακριβώς το χρειάζεται επειγόντως η ίδια», δήλωσε η υπ. Άμυνας δήλωσε στην εκπομπή Morgenmagazin του ZDF.

Σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανακύψει για την αναθεώρηση του Γερμανικού Συντάγματος του 1949 προκειμένου να θεσμοθετηθεί και συνταγματικά ένα τέτοιο «στρατιωτικό» ταμείο τεραστίων διαστάσεων, ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Ρολφ Μύτσενιχ ανέφερε στην FAZ ότι έαν προκύψει αδιέξοδο στην γερμανική βουλή υπάρχει και άλλη νόμιμη οδός. «Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στη Γερμανία, το άρθρο 115 του Συντάγματος προβλέπει την ανάληψη χρεών με απλή πλειοψηφία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ