Πολλά και φιλόδοξα τα σχέδια της νέας προέδρου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Θα επηρεάσουν άραγε και τη συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες; Και τι σημαίνει η αλλαγή ηγεσίας στην CDU για την αντιπολίτευση;Κυρίαρχο θέμα στους διαδρόμους της γερμανικής Βουλής λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU). Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ είναι η νέα πρόεδρος της CDU. Ποιες θα είναι οι πρώτες αποφάσεις της διαδόχου της Άγκελα Μέρκελ; Πώς θα επηρεάσει το κυβερνητικό έργο τη στιγμή που η ίδια δεν συμμετέχει θεσμικά στην κυβέρνηση; Πώς θα γίνει διακριτό το δικό της στίγμα; Και πότε θα ζητήσει άραγε να αναλάβει η ίδια την καγκελαρία;

Όλα αυτά τα ερωτήματα απασχολούν κυρίως τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την οριακή νίκη της Κραμπ-Καρενμπάουερ, η ηγεσία του SPD έσπευσε να συγχαρεί τη νέα πρόεδρο. «Το ζητούμενο τώρα είναι η επίλυση προβλημάτων: η διασφάλιση των συντάξεων, η αναγνώριση της αξίας της εργασίας, η ενδυνάμωση της συνοχής στην Ευρώπη και πολλά άλλα», έγραψε μεταξύ άλλων στην συγχαρητήρια επιστολή της η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες.

Ανακούφιση στο SPD

Η νίκη της Κραμπ-Καρενμπάουερ προκάλεσε μάλλον ανακούφιση στους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες αφού η εκλογή της εγγυάται καταρχήν τη συνέχεια του μεγάλου συνασπισμού. Μπορεί η νέα πρόεδρος να μην ευθυγραμμίζεται απολύτως με την Άγκελα Μέρκελ σε όλα τα θέματα, εντούτοις η πολιτική της αντίληψη απέχει σημαντικά από εκείνη του βασικού της αντιπάλου στις εκλογές της Παρασκευής Φρίντριχ Μερτς. Σε περίπτωση που είχε επικρατήσει ο «εκλεκτός» του Β. Σόιμπλε, η συγκυβέρνηση θα έρχονταν αντιμέτωπη με τρικυμιώδεις καιρούς. Μέρκελ και Μερτς είναι παλιοί εσωκομματικοί αντίπαλοι, ο δε Μερτς είχε εγκαταλείψει την ενεργό πολιτική λόγω της Μέρκελ. Εάν λοιπόν επικρατούσε ο συντηρητικός πολιτικός, το πιο πιθανό είναι ότι η Μέρκελ δεν θα εξαντλούσε την 4ετία στο θώκο της καγκελαρίου.

Και οι Σοσιαλδημοκράτες όμως δεν θα άντεχαν πολύ υπό έναν καγκελάριο Μερτς. Το πιθανότερο σενάριο θα ήταν η κατάρρευση του συνασπισμού και η διενέργεια πρόωρων εκλογών. Από αμιγώς μαθηματική σκοπιά οι Χριστιανοδημοκράτες θα μπορούσαν να συγκροτήσουν κυβέρνηση με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Ανάμεικτα συναισθήματα στο FDP

Ωστόσο στην παρούσα φάση η προοπτική αυτή ουδόλως ενδιαφέρει τους Πράσινους (Grüne) που διανύουν την καλύτερη -τουλάχιστον δημοσκοπική- φάση στην ιστορία τους. Με τις σφυγμομετρήσεις να δείχνουν το κόμμα στο 20%, οι πρόωρες εκλογές θα ήταν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες. Παρά ταύτα η εκλογή της Κραμπ-Καρενμπάουερ μάλλον ικανοποιεί και τους Πράσινους. Διότι όταν το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες ξαναμπεί στο τραπέζι μετά τις επόμενες εκλογές, οι διαπραγματεύσεις θα είναι πιο εύκολες με την κεντρώα Κραμπ-Καρενμπάοτερ παρά με τον συντηρητικό Μερτς.

Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχθηκαν την ίδια ώρα την εκλογή της 56χρονης οι Φιλελεύθεροι (FDP). Αφενός ήλπιζαν κρυφά στην επικράτηση του Μερτς, αφού οι συντηρητικές θέσεις του είναι σαφώς πιο κοντά στις δικές τους. Αφετέρου όμως το FDP θα έπρεπε να φοβάται ενδεχόμενη απώλεια ψήφων, σε περίπτωση που αναλάμβανε ο Μερτς και προκαλούσε συντηρητική στροφή στο κόμμα.

Μεγάλη η ικανοποίηση, τέλος, στο ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Με την έμπιστη της Αγκ. Μέρκελ στο τιμόνι της CDU διατηρείται για τους εθνολαϊκιστές σχεδόν απαράλλαχτη η εικόνα του «εχθρού» που βλέπουν στο πρόσωπο της νυν καγκελαρίου.

Ζαμπίνε Κίνκαρτς

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ