Σε καθοδική τροχιά εξακολουθεί να βρίσκεται η ανεργία στη Γερμανία. Λόγω όμως της διαφαινόμενης οικονομικής ύφεσης το 2020 η απασχόληση θα αυξηθεί με χαμηλότερους ρυθμούς, εκτιμά η γερμανική στατιστική υπηρεσία.Στη Γερμανία εργάζονται σήμερα περισσότεροι από 45,4 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε σχέση με τον πληθυσμό των σχεδόν 83 εκατομμυρίων κατοίκων, οι εργαζόμενοι στη χώρα αγγίζουν σήμερα το 55%.

Το γεγονός ότι οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν και πάλι τους τελευταίους μήνες οφείλεται, σύμφωνα πάντα με την γερμανική στατιστική υπηρεσία, στην «τόνωση» της αγοράς εργασίας τους φθινοπωρινούς μήνες, που οδήγησε σε αύξηση των θέσεων εργασίας κυρίως στην παροχή υπηρεσιών. Συνολικά οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν από τις αρχές του έτους κατά 356.000.

Λόγω της «κακής», για τα γερμανικά δεδομένα, οικονομικής συγκυρίας ο αριθμός των εργαζομένων αναμένεται να αυξηθεί πιο αργά το 2020. Η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank) προβλέπει στασιμότητα για την γερμανική οικονομία μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς. Εξέλιξη που θα έχει επιπτώσεις στην αγορά εργασίας Στην παρούσα φάση όμως δεν μπορούμε να μιλάμε για οικονομική ύφεση, μιας και οι οικονομολόγοι μιλούν για ύφεση μόνο όταν αυτή καταγραφεί για δύο συνεχή τρίμηνα. Την άνοιξη η στατιστική υπηρεσία κατέγραψε μεν συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,2%. Ένα τρίμηνο νωρίτερα όμως, μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, η ισχνή ανάπτυξη κατάφερε αμυδρά να υπερπηδήσει το όριο της στασιμότητας και να διαμορφωθεί στο 0,1%, κυρίως χάρη στην κατανάλωση.

Μόλις 135.000 νέοι εργαζόμενοι το 2020

Η διαφαινόμενη «κρίση» στην γερμανική οικονομία δεν μπορεί όμως παρά να έχει εν τέλει συνέπειες και στην απασχόληση. Έτσι εξηγείται ότι η αύξηση των εργαζομένων είναι πλέον πιο αργή από ό,τι την περασμένη άνοιξη. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, που αποτελείται από τους αποκαλούμενους «σοφούς» της γερμανικής οικονομίας τοποθετεί την αύξηση των εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2019 στις 371.000. Για την ερχόμενη χρονιά όμως οι προβλέψεις των ειδικών κάνουν λόγο για μόλις 135.000.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του Άνδρα, χθες Τρίτη 19 Νοεμβρίου, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία δημοσίευσε στοιχεία και ως προς τα επαγγέλματα που επιλέγουν στη Γερμανία άνδρες και γυναίκες. Η εικόνα της γερμανικής αγοράς εργασίας παραμένει παραδοσιακή, βάσει των στοιχείων. Στα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη βιομηχανική παραγωγή μηχανημάτων και αυτοκινήτων εξακολουθεί να δεσπόζει το ανδρικό φύλο με 89%. Στον τομέα της Παιδείας όμως, μόλις 200.000 άνδρες είναι δάσκαλοι σε δημοτικά, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 9%. Ενδιαφέρον έχει ότι στα επαγγέλματα που σχετίζονται με την φροντίδα ηλικιωμένων και παιδιών το ποσοστό των ανδρών αυξήθηκε ελαφρά και βρίσκεται σήμερα στο 16% και 6% αντίστοιχα.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, Reuters, kna)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ