Ο Γάλλος ΥΠΑΜ στη χθεσινή συνέντευξη τύπου κατηγόρησε τη Ρωσία για απειλές και εκφοβισμούς κατά των γαλλικών αεροπορικών και θαλάσσιων περιπολιών και για κυβερνοεπιθέσεις.Για « επιθετικές προσπάθειες ελέγχου» των γαλλικών αεροπορικών και θαλάσσιων περιπολιών κατήγγειλε χθες τη Ρωσία ο Γάλλος υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιέν Λεκορνύ. Υπήρχε διακριτικότητα έως τώρα από τη Γαλλία για την υποβόσκουσα ένταση με τη Ρωσία, με χθεσινή συνέντευξη τύπου όμως, ο υπουργός Άμυνας Λεκορνύ αποφάσισε να αποκαλύψει τους ρωσικούς εκφοβισμούς και τις απειλές από αέρος και θαλάσσης που υφίστανται οι γαλλικές περιπολίες. Εξήγησε ότι «ένα ρωσικό σύστημα εναέριου ελέγχου απείλησε να καταρρίψει γαλλικά αεροπλάνα στη Μαύρη Θάλασσα, που περιπολούσαν σε μια διεθνώς ελεύθερη ζώνη» υπογράμμισε. Το τελευταίο περιστατικό έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, αφορούσε αεροπλάνο τύπου Awacs, η δε ραδιοφωνική ανταλλαγή με τον Γάλλο πιλότο ήταν ιδιαίτερα επιθετική. Ήταν η πρώτη φορά που σημειώθηκε ένας τέτοιος εκφοβισμός στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, είπε, παρ’ ότι στο παρελθόν και σε άλλες περιοχές υπήρξαν και άλλες απειλές.

Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στη Γαλλία

Για τον Γάλλο υπουργό, η Ρωσία βρίσκεται «στο κατώφλι των ορίων» πολλαπλών μορφών επιθετικότητας. Μίλησε για κυβερνοεπίθεση σε γαλλική αμυντική εταιρεία, με στόχο την παραγωγή των όπλων της, για παραπληροφόρηση στην ενέργεια, στα τρόφιμα και γενικά στον κυβερνοχώρο. Να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Πρεσβείας στο Παρίσι, Αλεξάντερ Μακογκόνωφ, μίλησε χθες σε τηλεοπτική συνέντευξη για «βαθειά αγανάκτηση για την πολιτική της Γαλλίας (…) και τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία». Σκεπτικό που θυμίζει μια άλλη συνέντευξη στις 24 Ιανουαρίου στο κανάλι BFM tv του Πιοτρ Τολστόι, αντιπρόεδρου του ρωσικού κοινοβουλίου «Ντούμα», ο οποίος είχε ξεκάθαρα δηλώσει: «Φυσικά η Γαλλία είναι για εμάς μια εχθρική χώρα».

Ενόψει «των απειλών ρωσικής δολιοφθοράς και κυβερνοεπίθεσης» όπως είπε ο υπουργός, ζήτησε την ενίσχυση μέσα στο Σαββατοκύριακο των μέτρων ασφαλείας, ξεκινώντας από το δικό του Υπουργείο που αποτελεί στόχο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ