Με τον τρόπο διαχείρισης του ουκρανικού έδειξε ηγετικές ικανότητες. Αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους και να παρουσιάσει τις θέσεις του για την επόμενη 5ετία.Σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος απευθύνθηκε στους συμπατριώτες του. Με σοβαρό πρόσωπο μίλησε για τις απειλές που θέτει ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, αυτό ο πόλεμος δεν είναι μια σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας, όλα αυτά είναι ψέματα», είπε ο Μακρόν. Αναφέρθηκε στους εκατοντάδες χιλιάδες που εγκατέλειψαν ήδη τη χώρα τους που η Γαλλία θα βοηθήσει, αλλά προειδοποίησε επίσης τους πολίτες για τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου και τις κυρώσεις. Ήταν μια ηγετική ομιλία ενός πρόεδρου που μπορεί να είναι αρκετά βέβαιος για την επανεκλογή του τον Απρίλιο.

Ηγετικό προφίλ

«Το κυρίαρχο συναίσθημα είναι ότι μπορείς να επικρίνεις τον Μακρόν, αλλά κανείς άλλος δεν διαθέτει την αξιοπιστία του και τα προσόντα για το προεδρικό αξίωμα» λέει ο Μπρούνο Κοτρές, πολιτικός επιστήμων. «Η ισχύς του είναι το προφίλ του ως ηγέτη, κανείς δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό, αλλά η αδυναμία του είναι ότι δεν θεωρείται άνθρωπος του λαού, που μπορεί να καταλαβαίνει τους ανθρώπους». Στο μεταξύ βέβαια ο πόλεμος έχει υπερκαλύψει όλα τα άλλα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας, όπως η μετανάστευση ή ο ισλαμισμός. Πάνω από το ήμισυ των Γάλλων είναι ικανοποιημένο με τον τρόπο που ο πρόεδρός τους χειρίζεται την κατάσταση. Βέβαια κάποιοι επικριτές τον κατηγορούν για αφέλεια στη συμπεριφορά απέναντι στον Βλάντιμιρ Πούτιν, επειδή έριξε το βάρος στην ρωσική πλευρά και δήθεν επέτρεψε στον εαυτό του να εξαπατηθεί. ‘Όμως η επικρατούσα άποψη είναι ότι ο Μακρόν προσπάθησε τουλάχιστον μέχρι την τελευταία στιγμή να βρει διπλωματική λύση στη διένεξη.

Αν και ο Μακρόν είναι ακόμη νέος, έχει αποδείξει την ικανότητά του να αντιδρά σωστά σε μια τέτοια κατάσταση» λέει η Ζενεβιέβ Πονς από το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ. «Διαχειρίστηκε καλά μια σειρά από κρίσεις, γιατί και η πολιτική του διαχείρισης της πανδημίας υπήρξε αρκετά επιτυχημένη». Ο Μπρούνο Κοτρές τονίζει ότι η θητεία του Μακρόν μέχρι στιγμής ήταν στην πραγματικότητα μια αλυσίδα μεγάλων κρίσεων. Πρώτα τα Κίτρινα Γιλέκα, μετά η πανδημία και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στο μεταξύ οι διαμαρτυρίες του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων έχουν υποχωρήσει και η αυστηρή διαχείριση της πανδημίας λειτούργησε, κατά την άποψη της Ζενεβιέβ Πονς. Ο Μακρόν στήριξε την οικονομία με δις, που οδήγησαν σε ταχεία αύξηση του κρατικού χρέους, «αλλά για τη Γαλλία δεν είναι μεγάλο θέμα», λέει η Πονς.

Ωστόσο ο Μακρόν θέλει να επενδύσει άλλα 15 δις ευρώ φέτος για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και τον περιορισμό της αύξησης των τιμών ενέργειας. Στα θετικά σημεία του ανήκει το ότι για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια μείωσε την ανεργία στο 7,4% και προσέλκυσε νέες επενδύσεις. Μέχρι στιγμή ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει αναμειχθεί στην προεκλογική εκστρατεία. Η στρατηγική του είναι να αφήνει τους αντιπάλους να παλεύουν μόνοι τους και να αποδομούν ο ένας τον άλλο. Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ο Μακρόν ακύρωσε την πρώτη δημόσια ομιλία του στη Μασσαλία. Και μάλιστα καθυστερεί την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του μέχρι την τελευταία στιγμή.

Στο «θρόνο» του ο Μακρόν

Ο λαϊκιστής υποψήφιος Νικολά Ντιπόντ Ενιάν τον επέκρινε για «εργαλειοποίηση του ουκρανικού δράματος». Ο Μπρούνο Κοτρές πιστεύει ότι θα ήταν εξαιρετικά κουτό να προχωρήσει σε μια δεύτερη θητεία χωρίς ιδιαίτερη εξήγηση. «Ο Μακρόν πρέπει επιτέλους να πει στους ψηφοφόρους, γιατί θα πρέπει να τον ψηφίσουν, δεν αρκεί να θέλει να ολοκληρώσει απλά τα πρότζεκτ του ή να παρουσιάσει καινούργια. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι, εάν επανεκλεγεί λόγω του πολέμου, δεν θα υπάρχει συναίνεση για πολιτικά σχέδια». Ο Κοτρές προσθέτει και κάτι ακόμη: ότι δεν αρκεί να εξηγήσει τί έχει διδαχθεί από τις προηγούμενες κρίσεις, πώς θέλει να αντιμετωπίσει μια δεύτερη θητεία και ποια είναι τα μελλοντικά του σχέδια. Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει το κριτικό περιοδικό Marianne, ο πρόεδρος κατάφερε να υπνωτίσει εναλλάξ τη Δεξιά και την Αριστερά, να επωφεληθεί από τις αδυναμίες τους και να μάθει από τα λάθη τους. Όμως αυτή η κινητικότητα δεν αρκεί ως βάση για έναν δεύτερο εκλογικό γύρο σύμφωνα με τον Γάλλο πολιτικό επιστήμονα. «Παρά τα όποια λάθη του κανείς δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Μακρόν» πιστεύει ο Κοτρές, «γιατί απέναντί του υπάρχει ένα κατακερματισμένο και χωρίς ελπίδες πεδίο 10 υποψηφίων»

Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δίνουν στην Μαρίν Λεπέν με ένα 17% τις περισσότερες πιθανότητες για να περάσει στον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο, παρά το ότι το προεκλογικό της φυλλάδιο έχει φωτογραφία του Πούτιν από την επίσκεψή της στο Κρεμλίνο το 2017, κατά την τότε προεκλογική της εκστρατεία. Σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV η Λεπέν άλλαξε τροπάριο. «Η εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δεν δικαιολογείται με τίποτα», είπε. Ο πολιτικός επιστήμων Ζαν Υβ Καμί εξήγησε στην εφημερίδα Ouest France ότι αυτή η διγλωσσία δεν θα την βλάψει, γιατί οι υποστηρικτές της γνωρίζουν ότι βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο. Ο αντίπαλός της από την άκρα δεξιά, ο πρώην δημοσιογράφος Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος έχει καταδικαστεί πολλές φορές ως κήρυκας μίσους, έχει μεγαλύτερη δυσκολία να εξηγήσει τη θέση του. Ναι μεν καταδίκασε την ρωσική εισβολή, αλλά υπερασπίστηκε τον Πούτιν: «Αν Ο Πούτιν είναι ένοχος, τότε η Δύση είναι υπεύθυνη».

Απομένει η άχρωμη Βαλερί Πεκρές, υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων, που δεν κατάφερε να κερδίσει έδαφος, ούτε σε προσωπικό επίπεδο, ούτε με τα συνθήματά της. Ακολουθεί τον αιώνιο αριστερό Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος κι αυτός θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση του απέναντι στον Πούτιν, καθώς και μία εντελώς ηττημένη δράκα Πρασίνων και Σοσιαλιστών. Πάνω από όλους αυτούς στον θρόνο του βρίσκεται ο Μακρόν, που συχνά χλευάζεται ως Δίας της Γαλλίας λόγω των ρητορικών του ικανοτήτων. Συνέβαλε στο να εμφανιστεί η Ευρώπη ενωμένη στο ουκρανικό. Είναι πρωτοπόρος στην πορεία της ΕΕ προς μια πιο αυτόνομη αμυντική πολιτική. «Είναι σκαπανέας στο να γίνει η Ευρώπη μια πραγματική δύναμη» λέει ο Ζενεβιέβ Πονς.

Μπάρμπαρα Βέζελ

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ