Στο Πεκίνο ξεκινά το κορυφαίο σαλόνι αυτοκινήτου. Ενώ η BYD τα πηγαίνει περίφημα στην κινεζική αγορά, η VW ασθμαίνει υπό το βάρος του κινεζικού ανταγωνισμού.Σε καμία άλλη χώρα δεν πωλούνται τόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όσα στην Κίνα. Σε καμία άλλη αγορά παγκοσμίως δεν μαίνεται ένας τόσο σκληρός πόλεμος τιμών όσο στην κινεζική. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η Volkswagen θέλει να θωρακιστεί κατά του συνεχιζόμενου ανταγωνισμού τιμών, χρηματοδοτώντας την προώθηση πωλήσεων ηλεκτροκίνητωνμε έσοδα από οχήματα εσωτερικής καύσης. Ο ανεξάρτητος αναλυτής συζητημάτων αυτοκίνησης Γιούργκεν Πίπερ δηλώνει: «Ο όμιλος Volkswagen δέχεται τεράστια πίεση στην Κίνα και θα πρέπει να αντιμετωπίσει επιτυχώς, μέσα στην επόμενη διετία, αυτό τον εξαιρετικά σκληρό ανταγωνισμό τιμών. Προς το παρόν όμως η κατάσταση κάθε άλλο παρά ευνοϊκή είναι για την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στην κινεζική αγορά».
Η Κίνα ήταν και παραμένει η σημαντικότερη αγορά για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, Mercedesκαι BMW. Η εποχή της κυριαρχίας των γερμανών κατασκευαστών, με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, μοιάζει να έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ας σημειωθεί όμως ότι οι συνθήκες για την VW είναι πολύ δυσκολότερη απ΄ότι για την Mercedes και την BMW, μιας και απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό σε ένα διαφορετικό αγοραστικό κοινό που δαπανά πολύ περισσότερα χρήματα για αυτοκίνητα. Όπως και να έχει, σήμερα η κινέζική BYD (Build Your Dreams) πουλά πλέον πολύ περισσότερα αυτοκίνητα στην Κίνααπ΄ ότι η VW.
H BYD πουλά στη Κίνα περισσότερό από την VW
Η BYD κατέχει πλέον στην Κίνα μερίδιο αγοράς 25% στα ηλεκτροκίνητα. Συγκριτικά η πρωτοπόρα αμερικανική Tesla περιορίζεται σε κάτω από 12%, ενώ η Volkswagen διασφαλίζει μερίδιο αγοράς λιγότερο από 5%. Εντός της χρονιάς αναμένεται ότι το 40% των οχημάτων που θα πουληθούν θα είναι ηλεκτρικά. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το 2025 σχεδόν το 50% των πουλημένων αυτοκινήτων θα είναι ηλεκτροκίνητα.
Προβλήματα δεν αντιμετωπίζουν ωστόσο αποκλειστικά γερμανοί κατασκευαστές στην Κίνα. Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερα οχήματα της Tesla που παράγονται στην Κίνα παραμένουν απούλητα. Ο λόγος για αυτή την εξέλιξη είναι η αδύναμη ζήτηση στη χώρα, η οποία προκαλεί πόλεμο εκπτώσεων μεταξύ των κατασκευαστών, περιορίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο τα περιθώρια κέρδους τους.
Στη Γερμανία, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων βρίσκονται σε υποχώρηση. Οι λόγοι ποικίλουν: Στον απόηχο της πληθωριστικής έξαρσης οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι όταν φθάνουν να εξετάσουν την αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου. Και μάλιστα ηλεκτρικού όταν το δίκτυο φόρτισης είναι ακόμα υπερβολικά αραιό. Τον σκεπτικισμό των καταναλωτών στη Γερμανίαέναντι της ηλεκτροκίνησης ενισχύουν παράλληλα οι ακόμα υψηλές τιμές των οχημάτων, η γενικότερη πορεία της οικονομίας, η οποία κάθε άλλο παρά αισιοδοξία εμπνέει, αλλά και το υψηλό κόστος χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι αριθμός των νέων ταξινομήσεων αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώθηκε περισσότερο από 14% το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Περικοπές ανακοινώνουν Tesla και VW
Αντιδρώντας στις υποτονικές πωλήσεις των οχημάτων ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Ίλον Μασκ δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι προτίθεται να περικόψει το 10% των θέσεων εργασίας στην εταιρεία παγκοσμίως. Χθες το βράδυ η αμερικανική βιομηχανία ανακοίνωσε την πρώτη πτώση πωλήσεων σε ένα τρίμηνο εδώ και τέσσερα χρόνια, καθώς και τον περιορισμό των κερδών κατά 50%. Ενδεικτικό επίσης είναι ότι οι παραδόσεις νέων οχημάτων το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν κατά 9% λιγότερες σε σχέση με το 2023. Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Tesla ανακοίνωσε για μια ακόμα φορά τη μείωση τιμών σε ορισμένα μοντέλα της.
Από την πλευρά της και η VW δρομολογεί μέτρα περιορισμού του κόστους. Πριν από λίγες ημέρες με εσωτερικό έγγραφο o γερμανικός κολοσσός, με έδρα το Βόλφσμπουργκ, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μειώσει το κόστος του διοικητικού προσωπικού κατά 20%, μέσω παράτασης της μερικής συνταξιοδότησης ή της χορήγησης αποζημιώσεων σε νεαρότερους εργαζόμενους στη διοίκηση.
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος