Για αρκετές ιδιωτικές εταιρίες ο τομέας της υγείας αποτελεί κερδοφόρο χώρο δραστηριοποίησης. Η επιχείρηση Helios κατέγραψε το 2016, στα 112 νοσοκομεία που διαχειρίζεται, κέρδη ύψους 543 εκ. ευρώ. Ιδιωτικοί φορείς όπως η Helios, η Asklepios, η Sana, η Rhön και άλλες διαχειρίζονται περίπου το 30% των γερμανικών νοσοκομείων, λέει ο Τσουν-Γκον Κιμ, από την συμβουλευτική εταιρία Boston Consulting Group. Μέσα σε μια δεκαετία τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκαν από 2.139 το 2005, σε 1.956 το 2015. Σύμφωνα με τον γερμανό σύμβουλο ιδίως μικρότερα και περιφερειακά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και έτσι συμβαίνει συχνά οι δαπάνες να είναι υψηλότερες από τα έσοδα. Σύμφωνα με τον σύνδεσμο γερμανικών δημόσιας κλινικών DKG τα δημόσια νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται. Από τα 6 δις ευρώ που απαιτούνται κάθε χρόνο, τα κρατίδια καταβάλλουν μόνο το 50%, αναφέρει ο σύνδεσμος. Κατά συνέπεια σε πολλά νοσοκομεία δεν υπάρχει επαρκής αριθμός εργαζομένων. Το συνδικάτο ver.di μιλά μάλιστα για έλλειψη 162.000 θέσεων εργασίας.
Δεν ιδιωτικοποιείται η γερμανική δημόσια υγεία
Σε περίπτωση που μια κλινική περάσει σε ιδιωτικά χέρια, τίθεται εύλογα το ερώτημα αν η προτεραιότητά τους είναι ο ασθενής ή το οικονομικό κέρδος. Από την πλευρά του ο σύνδεσμος ιδιωτικών νοσοκομείων BDPK διαβεβαιώνει ότι οι ιδιωτικές εταιρίες επενδύουν περισσότερα χρήματα στην υποδομή και στο ιατρικό προσωπικό από δημόσιους φορείς. Σύμφωνα με τον σύμβουλο Τσουν-Γκον Κιμ σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία ο αριθμός πετυχημένων εγχειρήσεων, αλλά και το ποσοστό λοιμώξεων βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα.
Ο γερμανός σύμβουλος πάντως δεν αναμένει κύμα ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο της υγείας μέσα στα επόμενα χρόνια. Αν και καταγράφεται αύξηση των ιδιωτικών φορέων, η αύξηση κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Ένας λόγος είναι ότι συνήθως περιφερειακές κυβερνήσεις ή τοπικοί φορείς δεν θέλουν να περάσει ένα ακόμα νοσοκομείο σε ιδιώτες, λέει ο Τσουν-Γκον Κιμ.
dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος