Αν και χωρίς κοινές δηλώσεις, η συνάντηση έδειξε πως οι δύο ηγέτες συνομιλούν ουσιαστικά, επιδιώκοντας να διατηρηθεί το καλό κλίμα. Πολιτικός διάλογος μέχρι το Δεκέμβριο.Σε καλό κλίμα και όπως ακριβώς σχεδίασαν τα επιτελεία των δύο πλευρών διεξήχθη η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στον οίκο της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη. Tα παράλληλα ανακοινωθέντα που εκδόθηκαν από τις δύο πλευρές ήταν στην ουσία ένα κοινό ανακοινωθέν μεταφρασμένο στις δύο γλώσσες. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει πόσο προσεκτικά κάνουν το ένα βήμα μετά το άλλο οι διπλωμάτες των δύο χωρών.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βούλησή τους να διατηρηθεί το καλό κλίμα που επικρατεί τον τελευταίο καιρό. Όλα δείχνουν πως οι δύο πλευρές συνομιλούν ουσιαστικά και δεν θέλουν επουδενί να υπάρξει ο παραμικρός παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πρόωρο ναυάγιο τη νέα αυτή προσπάθεια προσέγγισης. Στο πλαίσιο αυτό και το ότι δεν έγιναν κοινές δηλώσεις. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν μεν δηλώσεις, αλλά δεν δέχτηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Οι έμπειροι διπλωμάτες Ελλάδας και Τουρκίας γνωρίζουν πολύ καλά ότι μέσα από τα Μέσα Ενημέρωσης είναι δύσκολο να χαλιναγωγήσουν τους πιο ακραίους, οι οποίοι με μεγάλη ευκολία μπορούν να τορπιλίσουν τις ευαίσθητες ισορροπίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Τουρκικός Τύπος: «Άνοιξη» στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Ο τουρκικός Τύπος φαίνεται πως, ακολουθώντας τη γραμμή από το ανακοινωθέν που εξέδωσε το γραφείο επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, κάνει λόγο σήμερα για συνέχιση της άνοιξης στις σχέσεις των δύο χωρών και για συνεργασία στο Μεταναστευτικό.

Aποτέλεσμα της συνάντησης είναι η οριστική ημερομηνία του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου συνεργασίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στην Θεσσαλονίκη και οι ενδιάμεσοι σταθμοί του πολιτικού διαλόγου και τις συναντήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Tουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο οι διπλωμάτες των δύο πλευρών με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών πρόκειται να ενεργήσουν μακριά από τα μάτια της δημοσιότητας, ούτως ώστε να επιτευχθεί μία ικανοποιητική ατζέντα που θα καρποφορήσει σε ορισμένες συμφωνίες της χαμηλής πολιτικής, με στόχο να υπογραφούν στην Θεσσαλονίκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ