Ανακούφιση προκαλεί η είδηση της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς μετά από διαμεσολάβηση Κατάρ, ΗΠΑ και Αιγύπτου. Για «καλά νέα» και για «επιτυχία» κάνουν λόγο Σολτς και Μπέρμποκ.«Η συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων είναι καλά νέα. Η κυβέρνηση του Ισραήλ έπραξε το σωστό. Ευχαριστούμε όλες τις κυβερνήσεις που ενεπλάκησαν σε αυτό και θα συνεχίσουμε να τις στηρίζουμε διπλωματικά για να διασφαλίσουμε την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας».

Αυτή ήταν η τοποθέτηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς το μεσημέρι της Τετάρτης ως προς τη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για την σταδιακή απελευθέρωση 50 ομήρων, γυναικών και παιδιών, με αντάλλαγμα μια προσωρινή κατάπαυση πυρός τεσσάρων ημερών – αν και χρησιμοποιούνται διάφοροι όροι για την περιγραφή της κατάστασης όπως πχ. ανθρωπιστική παύση.

Η γερμανική κυβέρνηση για λόγους ασφαλείας κρατά πάντως ακόμη χαμηλούς τόνους ως προς τη δημοσιοποίηση περισσσότερων λεπτομερειών για το θέμα των ομήρων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και Γερμανοί υπήκοοι. Με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πάντως κάνει λόγο για «επιτυχία».

Αναλυτικά, η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών αναφέρει: «Η αναγγελία περί απελευθέρωσης της πρώτης μεγάλης ομάδας ομήρων αποτελεί επιτυχία, ακόμη κι αν τίποτα στον κόσμο δεν μπορεί να αναιρέσει τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Η ανθρωπιστική παύση πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να προσφερθεί ζωτικής σημασίας βοήθεια στον λαό της Γάζας».

Η είδηση της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς κάνει απο τα ξημερώματα τον γύρο όλων των γερμανικών μέσων. Γερμανοί αναλυτές εστιάζουν τόσο στη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου αλλά και στον καταλυτικό ρόλο που φαίνεται να διαδραμάτισε η αμερικανική διπλωματία και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο χαιρετίζουν τη συμφωνία

Την ίδια ώρα, πολλές είναι και οι διεθνείς αντιδράσεις για την συμφωνία, με τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να απευθύνει έκκληση για την τήρησή της. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός και υπ. Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλαράμ Αλ Θανί κάνει λόγο για μια «συνολική και βιώσιμη συμφωνία» η οποία «θα τερματίσει τον πόλεμο και την αιματοχυσία».

Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία αυτή εξέφρασε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλώντας την Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους. Μάλιστα, όπως τόνισε, η ΕΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αξιοποιήσει τις επόμενες μέρες προκειμένου να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αμάχους της Γάζας.

Τη στήριξή του για την συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός εξέφρασε και ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για μια «συνολική παύση της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά από διαβουλεύσεις που κράτησαν όλη τη νύχτα, θέλησε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την στήριξή του αλλά και τη συμβολή του στη διαμόρφωση του σχεδίου της συγκεκριμένης συμφωνίας με τη Χαμάς.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο, σύμφωνα με το σχέδιο της συμφωνίας, η Χαμάς καλείται να απελευθερώσει συγκεκριμένα 30 παιδιά, 8 μητέρες και άλλες 12 γυναίκες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ