Γύρω στις τέσσερις το απόγευμα ( ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ ζήτησε από την αστυνομία την «άμεση εκκένωση» της Σορβόννης, πράγμα που έγινε χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις. Στο Sciences Po που συνεργάζεται με το αμερικανικό Κολούμπια τα πνεύματα ηρέμησαν ύστερα από τη δέσμευση της διοίκησης να ακυρώσει τις πειθαρχικές διαδικασίες κατά των διαδηλωτών, που είχαν ήδη ξεκινήσει. Δεσμεύθηκε επίσης να οργανώσει μέσα στην εβδομάδα (πιθανώς την Πέμπτη) εσωτερική συζήτηση για την κρίση στη Γάζα, με τη συμμετοχή όλων των φοιτητικών κοινοτήτων, ήτοι και των προ-ισραηλινών, που από την αρχή των διαμαρτυριών υφίσταντο ισχυρή απομόνωση. Οι διαδηλωτές δεσμεύτηκαν από την πλευρά τους να μην διακόπτουν πλέον μαθήματα, εξετάσεις ή άλλες δραστηριότητες.
Συμμετοχή και μελών των «Ανυπότακτων»
Υπάρχει όμως μια νέα διάσταση του θέματος, εξαιτίας της συμμετοχής στις διαδηλώσεις 5 μελών του κόμματος των Ανυπότακτων του Μελανσόν. Ανάμεσά τους και η Γαλλο-Παλαιστίνια ακτιβίστρια Ρίμα Ασάν, μέλος της λίστας της ακροαριστεράς για τις ευρωεκλογές, που άλλωστε έχει κληθεί σήμερα στην αστυνομία στο πλαίσιο έρευνας, με την κατηγορία «υποστήριξης της τρομοκρατίας» εξαιτίας των σλόγκαν και κυρίως ορισμένων δηλώσεών της στο διαδικτυακό μέσο «Le Crayon» που είχαν προκαλέσει πολεμική.
Μαζί της και η Ματίλντ Πανό, επικεφαλής της ΚΟ των Ανυπότακτων, εξαιτίας του δελτίου τύπου που δημοσίευσε στις 7 Οκτωβρίου 2023 και τη σφαγή στα κιμπούτς από τη Χαμάς. Στο κείμενο του δελτίου η «σφαγή» χαρακτηριζόταν «ως ένοπλη επίθεση των παλαιστινιακών δυνάμεων κατά της εντατικοποίησης της ισραηλινής κατοχικής πολιτικής». Ενας μεγάλος αριθμός των Ανυπότακτων κατέβηκε στους δρόμους από τις οκτώμισι το πρωί, διαδηλώνοντας τη συμπαράστασή τους.