H Τζόρτζια Μελόνι συζήτησε στη Ρώμη με τους ομολόγους της Ρίσι Σούνακ και Έντι Ράμα τα ζητήματα της παράτυπης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος.H Iταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επιστρέφοντας από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες προσπαθεί να δείξει ότι, παρά τα όποια προβλήματα, βρίσκεται σε πλήρη δράση, σε εσωτερικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και στη συνέχεια με τον Αλβανό ομόλογό της Έντι Ράμα.
Και με τους δυο υπάρχουν κοινές απόψεις σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές η συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία για δημιουργία δυο κλειστών κέντρων για παράτυπους μετανάστες σε βόρειες πόλεις της Αλβανίας έχει ως σημείο αναφοράς εκείνη της Μεγάλης Βρετανίας με την Ρουάντα. Ως γνωστόν, το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων «πάγωσε» την κύρωση του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου για τους επόμενους τρεις μήνες, αλλά από την κυβέρνηση Μελόνι διαρρέει ότι το όλο σχέδιο πρόκειται ούτως ή άλλως, να εφαμοστεί.
Ράμα: Αδελφές χώρες με την Ιταλία
Τόσο ο Σούνακ, όσο και ο Ράμα συμμετέχουν σήμερα και στο Atreju το Φεστιβάλ Νεολαίας του κόμματος της Μελόνι, «Αδέλφια της Ιταλίας», το οποίο οργανώνεται σε πολύ μικρή απόσταση από το Βατικανό, στους κήπους του Κάστρου Καστέλ Σαντ Άντζελο. Ο Ράμα δεν χάνει ευκαιρία για να υπογραμμίσει την «μεγάλη εγγύτητα» και την «ειδική σχέση» της χώρας του με την Ιταλία, αν και η Αλβανία δεν στήριξε, πρόσφατα, την υποψηφιότητα της Ρώμης για την διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Expo 2030. Ο αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε: «Είχαμε και άλλα αιτήματα ευρωπαϊκών χωρών για συνεργασία στο μεταναστευτικό, αλλά δεν τα δεχθήκαμε. Είναι εξάδελφες χώρες, όχι αδελφές σαν την Ιταλία. Η Ιταλία δεν θέλει να μεταφέρει αλλού το πρόβλημα, αλλά να διευρύνει το πεδίο για την διαχείριση της όλης διαδικασίας».
Η παρουσία των δυο πρωθυπουργών στο Φεστιβάλ, δεν είναι αρκετή για να περιορίσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης. Η Αριστερά κατηγορεί το κόμμα της Μελόνι ότι φιλοξενεί τους Ισπανούς ακροδεξιούς του Vox, oι οποίοι, όπως τονίζεται, «δήλωσαν ότι θα ήθελαν να δουν κρεμασμένο τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντεθ». Η επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ελι Σλάιν, δεν έκανε δεκτή πρόσκληση να πάρει μέρος σε συζήτηση στο Atreju και απάντησε με διήμερη, δική της συνάντηση, αφιερωμένη στο μέλλον της Ευρώπης.
Στο Φεστιβάλ αυτό των «Αδελφών της Ιταλίας», το οποίο ολοκληρώνεται αύριο, η λέξη που χρησιμοποιείται πιο συχνά, είναι «υπερηφάνεια». Πολλοί σχολιαστές, όμως, τονίζουν ότι το κύριο θέμα που θα έπρεπε να απασχολήσει τους συμμετέχοντες, είναι μάλλον ο διαχωρισμός της πολιτικής εξουσίας από σειρά θεσμών και οργανισμών που, κανονικά, πρέπει να είναι ανεπηρέαστοι και αυτόνομοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση του υπεύθυνου εκπομπών δημοσιογραφικής εμβάθυνσης της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, Πάολο Κορσίνι. Μιλώντας, χθες, από την εξέδρα του Φεστιβάλ Νεολαίας του Καστέλ Σαντ Άντζελο, ο Κορσίνι αυτοχαρακτηρίσθηκε «ενεργό μέλος του κόμματος της Μελόνι» και κατέκρινε την επικεφαλής της αντιπολίτευσης για την απουσία της. Δεν πρόκειται για την καλύτερη δυνατή εγγύηση αμεροληψίας που απαιτεί μια ιστορική δημόσια τηλεόραση, όπως αυτή της Ιταλίας.