Απάντηση του Αλέξη Τσίπρα προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου προέδρου για την Κομισιόν σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μανώλη Σπινθουράκη σχετικά την αυριανή επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος πρόεδρος για την Κομισιόν Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μανώλη Σπινθουράκη, σχετικά με την αυριανή επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα, δήλωσε τα εξής:

Πρώτα από όλα θέλω να πω ότι η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ αύριο (11/4), δεν έχει έναν τυπικό θεσμικό χαρακτήρα. Όπως θεσμικό χαρακτήρα είχε η επίσκεψη του προέδρου της δημοκρατίας της Γερμανίας του κυρίου Γκάουκ ο οποίος ζήτησε να δει, ως όφειλε βέβαια, θεσμικά την αξιωματική αντιπολίτευση. Η κυρία Μέρκελ έρχεται στην Ελλάδα μόνο και μόνο για να υποστηρίξει τον αντιπρόσωπό της στην Ελλάδα τον κύριο Σαμαρά.

Θα της έλεγα όμως αν είχα την ευκαιρία και την τιμή να την δω, ότι η παρουσία της θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Στην Ελλάδα νοικοκύρης είναι ο ελληνικός λαός και αυτός θα έχει τον τελικό λόγο. Και σήμερα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η κυρία Μέρκελ και η πολιτική της έχει την αντίρρηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Θα της εξηγούσα βέβαια ότι αυτή η πολιτική είναι καταστροφική για την κοινωνία. Όλοι οι κοινωνικοί δείκτες αυτό το μαρτυρούν και θα της έλεγα να προετοιμάζεται.
Να προετοιμάζεται γιατί πολύ σύντομα θα έχει απέναντί της μια κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί πραγματικά, ουσιαστικά για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού μαζί της. Ταυτόχρονα θα έβρισκα την ευκαιρία για άλλη μια φορά να πω ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες χρέους μοναχά από την πλευρά του ελληνικού λαού, υπάρχει και ένα ιστορικό ανεκπλήρωτο χρέος από την πλευρά την δική της προς τον ελληνικό λαό, αλλά και προς όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.
Αφορά το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις το οποίο φυσικά και η δική μας η κυβέρνηση θα το θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για ιστορικούς και ηθικούς λόγους.