Την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία ζητεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την Πέμπτη αναμένεται σχετικό ψήφισμα με ευρεία πλειοψηφία.Θα είναι μία ακόμη, και πιο ηχηρή, έξωθεν παρέμβαση μετά την κοινή δήλωση των ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, όπου εκφράζεται «ανησυχία» για την κράτηση ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία. Το βράδυ της Τρίτης η υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, με τον αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, να δηλώνει: «Δεσμεύομαι ότι δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρις ότου οι δύο Έλληνες αξιωματικοί να επιστρέψουν ελεύθεροι στην πατρίδα μας, στο ελληνικό στράτευμα και στις οικογένειές τους. Και περιμένω από την Κομισιόν και το Συμβούλιο να συντονίσουν το βήμα τους με το Ευρωκοινοβούλιο, ασκώντας όλες τις αναγκαίες πιέσεις και παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα».

Με το ψήφισμα του Στρασβούργου καθίσταται σαφές ότι η υπόθεση των δύο αξιωματικών δεν είναι αμιγώς ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά αφορά και επηρεάζει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και την ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας.

Όπως λέει στην Deutsche Welle η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη «είναι απαραίτητο να αντιλαμβάνεται η Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται τη σύμβαση της Γενεύης. Πρέπει ταυτοχρόνως να αντιληφθεί ότι η ΕΕ, της οποίας είναι υποψήφιο μέλος, δεν μπορεί να την αντιμετωπίζει ως μία ειδική περίπτωση και ούτε η Τουρκία μπορεί να αντιμετωπίζει την προσέγγισή της με την ΕΕ με επιλογές α-λα-καρτ».

«Δεν αλλάζει η ετήσια έκθεση προόδου»

Η συζήτηση στην Ευρωβουλή συμπίπτει με την έγκριση, από το Κολλέγιο των Επιτρόπων, της ετήσιας «έκθεσης προόδου» για τη γειτονική χώρα, που διαπιστώνει οπισθοδρόμηση στην ενταξιακή πορεία, επικρίνει την αντίδραση του προέδρου Ερντογάν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και στηλιτεύει τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι», επισημαίνει ότι η φετινή έκθεση δεν επιγράφεται καν «έκθεση προόδου». Διευκρινίζει όμως ότι η υπόθεση των δύο στρατιωτικών δεν μπορούσε πλέον να συμπεριληφθεί στο κείμενο για διαδικαστικούς λόγους. «Η έκθεση προόδου έχει ήδη κλείσει» τονίζει ο ίδιος. «Δεν είναι 'έκθεση προόδουʼ φέτος, είναι η 'κατάσταση στις σχέσεις'. Έχει φύγει πια από το φορμά 'έκθεση προόδου', διότι ακριβώς δεν έχουμε πρόοδο. Δείχνει όμως την κατάσταση στους διάφορους τομείς» λέει ο Μίλτος Κύρκος.

Από την πλευρά της η Άγκυρα δηλώνει ότι δεν παρεμβαίνει στην «ανεξάρτητη δικαιοσύνη». Αλλά αυτή η απάντηση είναι μάλλον προσχηματική, υποστηρίζει η Γκάμπι Τσίμερ, επικεφαλής της Κ.Ο. της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Και υπενθυμίζει την περίπτωση του δημοσιογράφου Ντενίζ Γκιουζέλ, ο οποίος είχε παραμείνει επί έναν ολόκληρο χρόνο στη φυλακή χωρίς να του απαγγελθεί κατηγορία. «Δεν πρόκειται για παρέμβαση στη δικαιοσύνη, όπως επιμένει να υποστηρίζει η τουρκική κυβέρνηση» λέει η γερμανίδα ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Αν αναλογιστούμε την κράτηση Γκιουζέλ και άλλες παρεμφερείς υποθέσεις, υποψιαζόμαστε ότι οι δύο συλληφθέντες στρατιωτικοί χρησιμεύουν ως ενέχυρο, προκειμένου η Τουρκία να επιβάλει τα συμφέροντά της. Για παράδειγμα, να επιτύχει την απέλαση των τούρκων στρατιωτικών που είχαν διαφύγει, μετά το πραξικόπημα, στην Ελλάδα».

«Αληλεγγύη προς την Ελλάδα»

Για τον Μίλτο Κύρκο το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου αποδεικνύει αυτό που η Άγκυρα επικρίνει ως «άδικο», αλλά η Αθήνα επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά: «Η απορία που δείχνει η Τουρκία στο πώς η Ευρώπη στέκεται αλληλλέγυα με την Ελλάδα κάθε φορά που τη χρειάζεται, είναι άστοχη. Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η αλληλεγγύη των κρατών-μελών και των οργάνων της Ένωσης είναι δεδομένη…» λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο