Για πρώτη φορά μετά από 500 ολόκληρα χρόνια ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας επισκέπτεται τη Μασσαλία. Στο επίκεντρο το μεταναστευτικό.Με τα χρώματα του Βατικανού έχει στολιστεί ο κύριος δρόμος Prado της Μασσαλίας για την διήμερη επίσκεψη του Πάπα, ο οποίος αναμένεται το απόγευμα της Παρασκευής, γύρω στις πεντέμισυ ελληνική ώρα. «Δεν πρόκειται για κρατική επίσκεψη στη Γαλλία», έχει διευκρινίσει ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος, «αλλά για επίσκεψη στη Μασσαλία, όπου συνυπάρχουν ένα ευρύ φάσμα κοινοτήτων και θρησκειών».

Είναι μία επίσκεψη αφιερωμένη στη Μεσόγειο και τη μεταναστευτική πρόκληση. Με ένα «Χαίρε Μετανάστες» στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Libération αντικατοπτρίζει το συναίσθημα μερίδας του καθολικού κόσμου, ενώ τις ανησυχίες της δεξιάς για τη μετανάστευση εκφράζει η εφημερίδα Le Figaro, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια «πολύ πολιτική επίσκεψη του Πάπα». Ο Ποντίφικας θα κλείσει άλλωστε μεθαύριο, Κυριακή, την τριήμερη συνάντηση επισκόπων και νέων για θέματα γύρω από τις οικονομικές ανισότητες, τον διαθρησκευτικό διάλογο και την κλιματική αλλαγή.

Φόρος τιμής για τους μετανάστες

Μετά την άφιξή του, σήμερα, ο Πάπας Φραγκίσκος θα αποτίσει φόρο τιμής, μαζί με εκπροσώπους άλλων θρησκειών, μπροστά στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στους ναυτικούς, αλλά και τους μετανάστες που χάθηκαν στη θάλασσα. Για το Σάββατο προβλέπεται μεγάλη λειτουργία στο περίφημο στάδιο της Μασαλλίας «Βελοντρόμ» όπου αναμένονται 60.000 άτομα.

Παρά την παρακμή του Καθολικισμού στη Γαλλία, που επιταχύνθηκε από τα πολλαπλά περιστατικά σεξουαλικής βίας στην Εκκλησία, η παπική επίσκεψη προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμό με χιλιάδες πιστούς να αναμένονται. Είναι η πρώτη επίσκεψη Πάπα στη Μασσαλία εδώ και 500 χρόνια. Πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά τη συρροή των χιλιάδων μεταναστών στη Λαμπεντούζα, που ώθησε την ΕΕ να υιοθετήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τη Ρώμη στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από τη Βόρειο Αφρική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ