Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι στη Ρώμη έχει ως κύριο θέμα την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής και το μεγάλο, κοινό πρόβλημα της ενέργειας.Στη Σύνοδο, ο Ντράγκι πρόκειται να επανέλθει στο αίτημα -της Ιταλίας και της Ελλάδας- να οριστεί μια ανώτατη τιμή για την αγορά του φυσικού αερίου. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την λογική ότι η μείωση παροχής φυσικού αερίου από την Μόσχα, σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αποτελεί έναν ακόμη ουσιαστικό λόγο για να υιοθετηθεί το συγκεκριμένο πλαφόν στην ενέργεια.

Κύριο θέμα συζήτησης, αναμένεται να είναι και η πορεία ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με επίγνωση ότι δεδομένων και των εξελίξεων των μηνών, πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, για να αλλάξει η στάση της Βουλγαρίας. Επίσης, ενόψει και της Συνόδου, Μητσοτάκης και Ντράγκι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθούν και στην πρόσφατη διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι στην Ουκρανία και στην Μολδαβία μπορεί να δοθεί άμεσα το στάτους υποψήφιων προς ένταξη χωρών στην ΕΕ, ενώ για την Γεωργία θα χρειαστεί μια αναλυτική εκτίμηση.

Και περί νοτιανατολικής Μεσογείου

Στην ατζέντα του δείπνου των δυο πρωθυπουργών, στην Αιώνια Πόλη, θα βρεθεί και η κατάσταση στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η θέση της ιταλικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει, σαφώς, να τύχει σεβασμού το διεθνές δίκαιο και η νομιμότητα. Ένα ουσιαστικό μήνυμα και παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, δόθηκε και με την συμφωνία που υπέγραψαν και κύρωσαν, Ιταλία και Ελλάδα, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Σημειώνεται, παράλληλα, ότι την τελευταία περίοδο καταβάλλεται μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι παλαιότερων αντιπαραθέσεων της Ιταλίας με την Τουρκία και ο Ντράγκι, στις αρχές Ιουλίου θα μεταβεί για επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάριο Ντράγκι, τέλος, θα αναφερθούν στην συνάντησή τους και στην κατάσταση στην Λιβύη. Και οι δύο χώρες επιθυμούν να μπορέσει να συνεχιστεί η όλη διαδικασία επανασυμφιλίωσης, με στόχο την διεξαγωγή των εκλογών, αλλά και να εγκαταλείψουν την χώρα, ξένες δυνάμεις και μισθοφόροι. Διότι υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης, έκρηξης του μεταναστευτικού, όπως και ενδεχόμενης τρομοκρατικής απειλής.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ