Τελευταίες συνομιλίες μετεκλογικά σε διμερές επίπεδο με στόχο το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Αναμένεται σύντομα η απόφαση για τριμερείς επαφές.Στις 11.00 τοπική ώρα ξεκίνησαν στο Βερολίνο οι προκαταρκτικές συνομιλίες των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU με τους Πράσινους για το σχηματισμό κυβέρνησης. Προφανώς για να μετριάσει τις προσδοκίες ο ΓΓ Γραμματέας των Πρασίνων, Μίχαελ Κέλερ, επεσήμανε πριν από την έναρξη των συνομιλίων τις «μεγάλες διαφορές» με τα χριστιανικά κόμματα σε ό,τι αφορά την προστασία του κλίματος, το μεταναστευτικό, τα κοινωνικά ζητήματα. Παραπέμποντας στις εσωκομματικές αναταράξεις των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά και την αμφισβήτηση του προέδρου τους, Άρμιν Λάσετ, από ηγετικά στελέχη του κόμματος, άλλοι πολιτικοί των Πρασίνων αμφέβαλαν για το κατά πόσο τα χριστιανικά κόμματα διαθέτουν την ικανότητα να διαπραγματευτούν.

Σύντομα η απόφαση για διερευνητικές

Πιθανολογείται ότι η σημερινή θα είναι τελευταία διμερής συνάντηση κομμάτων. Δεδομένου ότι τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και τα χριστιανικά κόμματα έχουν ήδη εκφράσει τη θέληση να συνεργαστούν με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, εναπόκειται σε αυτά τα κόμματα να αποφασίσουν πλέον με ποια από τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις θα εισέλθουν στη φάση των κοινών διερευνητικών συνομιλιών.

Οι Πράσινοι εξακολουθούν να προτιμούν μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών και οι Φιλελεύθεροι με τα χριστιανικά κόμματα. Βασικά όμως και οι Πράσινοι θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τα χριστιανικά κόμματα και οι Φιλελεύθεροι με τους Σοσιαλδημοκράτες. Πράσινοι και Φιλελεύθεροι εξέφρασαν την πρόθεση να καταλήξουν σύντομα σε μια απόφαση, ενδεχομένως εντός της εβδομάδας.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ