Ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη βόρεια Συρία ενόψει επικείμενης τουρκικής εισβολής, τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν ήδη επιχείρηση εναντίον κουρδικών στόχων σε ιρακινό έδαφος. Ανησυχία για τη στάση των ΗΠΑ.Tην ώρα που όλοι περιμένουν πότε θα εισβάλει ο τουρκικός στρατός στην Συρία, ανατολικά του Ευφράτη πραγματοποιήθηκε επιχείρηση κατά θέσεων του PKK και του YPG στην περιοχή Μαλικίγιε στη συμβολή των συνόρων Τουρκίας-Ιράκ-Συρίας από τουρκικά μαχητικά σε συνεργασία με το πυροβολικό. Η επιχείρηση έγινε σε ιρακινό έδαφος αλλά έδωσε τροφή σε ειδήσεις από κουρδικές πηγές ότι η Τουρκία ξεκίνησε τις επιχειρήσεις σε συριακό έδαφος.

Οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του PKK σε ιρακινό έδαφος τον τελευταίο καιρό έχουν πυκνώσει και χθες σκοτώθηκαν εννέα μέλη του PKK. Τουρκικά μαχητικά πάντως χθες έκαναν και αναγνωριστικές πτήσεις στην επίμαχη παραμεθόριο Τουρκίας Συρίας.

Έντονες διεργασίες σε Τουρκία, Ιράν, ΗΠΑ

Αναλυτές σημειώνουν ότι πιθανά σημεία ταυτόχρονης έναρξης των επιχειρήσεων είναι το Τελ Αμπιάντ και το Ρεσουλάιν, από τα φυλάκια των οποίων αποχώρησαν και τα αμερικανικά στρατεύματα. Το Tελ Αμπιάντ βρίσκεται απέναντι από το Ακτσάκαλε. Ένα τρίτο σημείο, όπου θεωρείται πιθανή μια πρώτη εισβολή, είναι από το Σουρούτς της Τουρκίας που βρίσκεται απέναντι από το Κομπάνι. Εκεί όμως βρίσκονται ακόμη αμερικανικά στρατεύματα. Εδώ και μήνες ο τουρκικός στρατός έχει μεταφέρει σε αυτές τις περιοχές τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό. Αλλά και οι κοινές περιπολίες ΗΠΑ-Τουρκίας είχαν γίνει κατά μήκος αυτών των περιοχών.

Πάντως η ανησυχία μετά τις αλλεπάλληλες αντικρουόμενες δηλώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι διάχυτη. Η προειδοποίηση ότι εάν η Τουρκία περάσει τα όρια, που δεν διευκρινίστηκε ποια είναι, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κατατροπώσουν την οικονομία της, οδηγούν τους αναλυτές στην σκέψη ότι μπορεί αρχικά μια επιχείρηση να μην είναι σε βάθος 30 χιλιομέτρων, όπως επιθυμεί η Άγκυρα αλλά πολύ λιγότερο.

Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν μετά από επικοινωνία που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας – Ιράν ανακοίνωσε ότι αντιτίθεται σε μια τουρκική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη. Σήμερα την τουρκική εθνοσυνέλευση θα συζητηθεί η παράταση της έγκρισης που είχε πάρει ένα χρόνο πριν η κυβέρνηση για επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εκτός συνόρων σε Συρία και Ιράκ και λήγει στο τέλος του μήνα.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κων/πολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ