Ευρωπαίοι αγρότες διαδηλώνουν για δεύτερη φορά μέσα στον Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες, με αφορμή τη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Ζητούν άμεση επίλυση των προβλημάτων τους.Ευρωπαίοι αγρότες από το Βέλγιο και τις γειτονικές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, με περισσότερα από 1.000 τρακτέρ, διαδηλώνουν από το πρωί στις Βρυξέλλες έξω από το κτίριο που συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, προκειμένου να πιέσουν τις κυβερνήσεις να επισπεύσουν την επίλυση των προβλημάτων που συρρικνώνουν το εισόδημά τους.

Πρόκειται για τη δεύτερη διαδήλωση των αγροτών μέσα στον Φεβρουάριο στη βελγική πρωτεύσα, που δείχνει και τον βαθμό της απόγνωσης αλλά και το θυμό τους για το γεγονός ότι παρά τις αυξήσεις των τιμών των αγροδιατροφικών προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων, οι ίδιοι όχι μόνο δεν επωφελούνται, αλλά βλέπουν το εισόδημά τους να περιορίζεται συνεχώς. Για τον λόγο αυτό ζητούν ρύθμιση της αγοράς, ώστε να σταματήσουν οι ενδιάμεσοι να τους εκμεταλλεύονται, ζητούν επίσης μείωση της κοινοτικής γραφειοκρατίας στη χορήγηση των εισοδηματικών ενισχύσεων από την ΕΕ, καθώς και αλλαγές στην Κοινή Γεωργική Πολιτική, που έχει γίνει ακόμη πιο πολύπλοκη με τη πράσινη μετάβαση.

Μέτρα της Κομισιόν

Η σημερινή διαδήλωση έγινε με αφορμή τη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, οι οποίοι εξετάζουν για πρώτη φορά την πρωτοβουλία που ανέλαβε την περασμένη βδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των παραγωγών.

Η Κομισιόν προτείνει βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση τόσο στους γεωργούς όσο και στις εθνικές διοικήσεις, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση και την καταβολή των κονδυλίων της ΕΕ. Επίσης, θα δρομολογήσει τον Μάρτιο διαδικτυακή έρευνα που θα απευθύνεται στους γεωργούς, προκειμένου σε συνεργασία μαζί τους να εντοπιστούν οι κύριες πηγές ανησυχίας τους σε σχέση με τον διοικητικό φόρτο και την πολυπλοκότητα που απορρέουν από τους κανόνες της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, καθώς και από άλλους κανόνες της ΕΕ για τα τρόφιμα και τη γεωργία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ