Εκατομμύρια Γερμανοί έμαθαν να εκτιμούν την εργασία από το σπίτι τον τελευταίο χρόνο. Κι όμως, το τρεντ του home office έχει και τις σκοτεινές πλευρές του.Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Η ευελιξία θα παραμείνει στην επαγγελματική μας ζωή και μετά την πανδημία. Και κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι εκείνες που επιδιώκουν ακόμη περισσότερη ευελιξία στον χώρο εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η SAP: Ο κολοσσός στον κλάδο των software θέλει να αφήσει ελεύθερους τους εργαζομένους να αποφασίσουν, εάν προτιμούν να εργαστούν από το γραφείο ή από το σπίτι. «Θέλουμε οι εργαζόμενοί μας να έχουν την επιλογή», υπογραμμίζει η υψηλόβαθμη μάνατζερ της επιχείρησης Τζούλια Γουάιτ στο Ρόιτερς.

Την 1η Ιουνίου οι περίπου 100.000 εργαζόμενοί της έλαβαν ένα μέιλ, με το οποίο ενημερώνονταν πως η εταιρεία τους υπόσχεται μία «100 τοις 100 ευέλικτη εργασία, βασισμένη στην εμπιστοσύνη – ως κανόνα στις συνθήκες εργασίας και όχι ως εξαίρεση». Και το καθεστώς αυτό δήλωσε ότι το προτιμά το 94% των εργαζομένων σε ένα ερωτηματολόγιο, σύμφωνα με την Τζούλια Γουάιτ. Έτσι η SAP πλέον δηλώνει πανέτοιμη να προχωρήσει σε ένα νέο, ευέλικτο μοντέλο εργασίας – μάλιστα με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Ζητούνται ταλαντούχοι εργαζόμενοι

Αυτή η νέα οπτική απέναντι στα εργασιακά δεδομένα είναι ένα πλεονέκτημα σχετικά με την προσέλκυση νέων ταλαντούχων εργαζόμενων, επισημαίνει η Γουάιτ, η οποία άλλαξε θέση – από την Microsoft στην SAP – τον Μάρτιο και, όπως αναφέρει, λόγω της πανδημίας όλη η διαδικασία των συνεντεύξεων έγινε διαδικτυακά. «Δεν συνάντησα ούτε έναν άνθρωπο δια ζώσης», λέει η Αμερικανίδα. «Μεγαλώνοντας ένα παιδί μόνη μου γνωρίζω πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι να μπορώ να έχω ευελιξία στο εργασιακό μου περιβάλλον», αναφέρει. Μόλις τον Μάρτιο γνώρισε από κοντά τον διευθυντή της επιχείρησης, Κρίστιαν Κλάιν.

Βέβαια για επιχειρήσεις που έχουν εδραιωθεί στον κόσμο της τεχνολογίας, όπως η IBM και η SAP η ιδέα της τηλεργασίας δεν είναι καινούρια. Ήδη εξελίσσονταν παρόμοια μοντέλα εργασίας σε Λονδίνο, Σύδνεϋ και Ζυρίχη – το ότι αυτό θα συνέβαινε και στο παράρτημα της εταιρείας στο Βάλντορφ ήταν αναμενόμενο.

Δεν είναι για όλους η τηλεργασία

Ωστόσο, ακόμη και στον τομέα των τεχνολογιών δεν θέλουν όλοι να μεταφέρουν την εργασία τους στο σπίτι, εγκαταλείποντας εντελώς το γραφείο. Σημαντικό κριτήριο για την απόφαση αυτή είναι οι συνθήκες που παρέχει το ίδιο το σπίτι των εργαζόμενων και όχι το είδος της δουλειάς τους. Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου στο Ντάρμστατ, όπου υπάρχουν κερδισμένοι, υπάρχουν και χαμένοι. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, το μοντέλο της εργασίας από το σπίτι ενδέχεται εν τέλει να διχάσει την κοινωνία.

Αυτό που πριν από την πανδημία θεωρούνταν προνόμιο επειδή αφορούσε απλά μία μειοψηφία Γερμανών, μετατράπηκε σε μαζικό φαινόμενο τον τελευταίο χρόνο. Αλλά η τηλεργασία δεν τους έκανε όλους ευτυχισμένους. Ιδίως εκείνοι που ζουν σε μικρά σπίτια, δυσκολεύονται να βρουν τις ισορροπίες ανάμεσα σε εργασία και προσωπικό χρόνο, παιδιά και διδασκαλία εξ αποστάσεως. Κουζίνες, σαλόνια ή ακόμη και κρεβατοκάμαρες επιστρατεύτηκαν, ώστε να στεγάσουν τις νέες ανάγκες του home-office.

Όπως επισημαίνει τέλος η έρευνα, μάλλον το μοντέλο της «παραδοσιακής» εργασίας από το γραφείο δεν πρόκειται να εξαλειφθεί, καθώς οι συνθήκες για την τηλεργασία θα πρέπει να είναι καλές για τον εργαζόμενο. Ένας καλός εξοπλισμός κρίνεται στην περίπτωση αυτή ως «απαραίτητος», ενώ η απόφαση θα ληφθεί εν τέλει από τον ίδιο τον εργαζόμενο, σχετικά με τον αν θέλει να εργαστεί από το σπίτι.

Τόμας Κόλμαν

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ